Naj telefoni leta 2020 (#video)
Matjaž Ropret 24. decembra 2020 ob 06:41

Smrečica stoji, prazniki so tu, eno najbolj nenavadnih in zahtevnih let se končuje, zato je čas, da razglasimo, kateri pametni telefoni so v letu 2020 najbolj navdušili, razočarali in presenetili.

Kljub pandemiji in vsem neugodnim okoliščinam, pri nekaterih znamkah tudi mimo zdravstvene krize, 2020 sploh ni bilo slabo leto za telefone. Videli smo nekaj izvrstnih izdelkov, tudi nekaj zelo obetavnega napredka, edino morda kakšno prelomno tehnologijo bi lahko pogrešali, a so tudi zanje že nastavki.

Najbolj splošen trend je bil zagotovo premik v 5G, zaradi česar so cene telefonih iz višjega razreda v povprečju poskočile za približno sto evrov. Ponekod je povezljivost v omrežja pete generacije že kolikor toliko pomembna, marsikje in med te kraje spada tudi Slovenija, pa za zdaj niti najmanj. Morda se bo to spremenilo proti koncu prihodnjega leta.

Telefoni so letos eden za drugim dobivali zaslone s hitrejšim osveževanjem. Kar je prijazno za vsebino in njeno premikanje po ekranu, a vendarle za moj okus ne povsem nujno. Kar navsezadnje dokazuje linija iPhone 12 z običajnim 60-herčnim osveževanjem, a vseeno zelo gladkim pomikanjem besedila in ostalega. Kot sem že omenil, v vsakem primeru imam rajši OLED s 60 HZ kot kakršen koli LCD.

Pri foto-video modulih velja načelo več je bolje. Več objektivov (“kamer”), večja tipala, več optične povečave. Do določene mere lahko to pozdravim, a v praksi se pogosto izkaže, da bi bilo bolje, če bi telefon imel dva ali celo en sam objektiv, pa bi bil ta res dober, namesto enega solidnega, enega povprečnega in dveh popolnoma nepotrebnih.

Tik pred koncem leta je prišel v prodajo prvi telefon s podzaslonskim objektivom in tu bo verjetno ena od osredotočenosti proizvajalcev v letih 2021 in 2022, kajti počasi se je treba znebiti zarez, luknjic in ostalega, kar kazi podobo in ekran.

Prepogljivi zasloni so letos dokazali, da imajo prihodnost. Tovrstni izdelki, pa še kakšen drug koncept, so dosegli že presenetljivo visoko kakovost izdelave. Poleg “klasičnega” zlaganja na polovično velikost, smo videli še prototipe, prave transformerje, z izvlečnimi zasloni in drugimi rešitvami, ki jih bomo v komercialnih izdelkih morda ugledali že prihodnje leto.

V videu pa seveda moj izbor naj telefonov leta 2020 (od tistih, ki sem jih testiral)! Vabljeni k ogledu in seveda vesele praznike, vsej zoprni situaciji navkljub.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.