Naj drugi uporabniki Applovih naprav pomagajo najti izgubljeno denarnico
Matjaž Ropret 10. januarja 2022 ob 11:23

Slovensko podjetje Chipolo je predstavilo nov iskalnik denarnic, prilagojen za Applovo storitev Find My. Na voljo bo ob februarja naprej za 35 evrov.

Že prej smo poznali Chipolo Card, iskalnik denarnic približno v velikosti in debelini plačnilnih kartic. Torej ga imaš v denarnici in kadar slednjo nekam založiš, ti iskalnik v njej potencialno lahko pomaga, da jo znova najdeš. Če je le v dosegu signala bluetooth. Card Spot deluje po drugem principu in je lahko koristen predvsem takrat, ko denarnico nekje izgubiš.

Za razliko od prejšnje »kartice« te ni mogoče uporabljati s Chipolovo aplikacijo. Vključi se namreč ekskluzivno v storitev Find My, ki jo lahko uporabljajo lastniki Applovih naprav. Še vedno ponuja funkcionalnost iskanja v bližini, saj iskalnik glasno zazvoni, če ga »pokličeš«, in tako lahko lociraš denarnico. Toda poanta je v tem, da ti omenjeno omrežje pomaga najti izgubljeno (ukradeno?) denarnico. Ko namreč nekdo z iPhonom (in vključenim Find My) pride v bližino iskalnika, lastnik na svoj telefon dobi obvestilo o tem in tudi približno lokacijo. Iphoni v žepih in torbah se gibljejo skoraj povsod po svetu, zato obstaja precejšnja verjetnost, da bo kateri šel mimo iskalnika. Seveda pa obstaja tudi verjetnost, da bo tat ali najditelj kartico vzel ven in jo nekam odvrgel.

V kolikor bi kdo poskušal nekoga zalezovati s tem pripomočkom, bo telefon »tarče« na to opozoril. Ne sicer čisto takoj, verjetno čez nekaj ur. In kdor uporablja androidni telefon si mora za odkrivanje takih nečednosti namestiti ustrezno aplikacijo, na srečo zdaj obstajajo.

V iskalniku je nezamenljiva baterija, ki bo po navedbah Chipola zdržala dve leti. Po tem obdobju lahko kupec kupi nov Card Spot s polovičnim popustom, za starega pa dobi kuverto, da jo lahko odpošlje na recikliranje.

Fotografije: Chipolo

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja