Nagrade, da se nihče ne pritožuje
Matjaž Ropret 29. avgusta 2018 ob 08:52

O različnih nagradah takih in drugačnih združenj imam že od nekdaj svoje mnenje. Tudi o priznanjih EISA, saj vedno dobim občutek, da so razdeljene tako, da so vsi zadovoljni. Se pa lahko letos vsaj strinjam z določenimi izbirami.

Philips OLED903

Začel bom s televizorji, kjer so skoraj pol nagrad – nepresenetljivo – pobrali modeli OLED. Dva Philipsa in en LG. TP Vision, ki razvija in prodaja televizorje pod znamko Philips, je dobil priznanji za najboljši nakup med TV-ji z organskimi diodami (OLED803) in najboljši TV za domači kino (OLED903). LG pa za najboljši premijski OLED TV (OLED65E8). Cenejši Philips je v bistvu naslednik modela POS9002 z drugačnim, bolj minimalističnim ohišjem in dodatnimi zvočniki. Kakovost slike, ki je bila že pri predhodniku odlična, je v bistvu enaka. Zato je nedvomno priporočljiv nakup, če si le lahko privoščiš televizor za dva tisoč evrov. Medtem ko je še povsem sveži 903 prvi plod sodelovanja z zvočniškim podjetjem Bowers & Wilkins, kar pomeni, da ima vgrajen spodobno zvočno letev. Upamo, da ji bomo že v teh dneh lahko prisluhnili na sejmu IFA. LG-jev model menda navdušuje tako z dizajnom kot z obdelavo slike. Med televizorji LCD je v premijskem segmentu zmagal Samsungov Q9, tudi prav nič presenetljivo, v nižjem pa eden od TCL-ov. Izdelki tega kitajskega podjetja se tudi kar uveljavljajo. Med najbolj tehnološko impresivnimi pa so izpostavili Sharpov model z ločljivostjo 8K. To je najnovejša različica tega, kar na sejmih, kot je omenjeni, kažejo že nekaj let. V dnevnih sobah pa ga še lep čas ne bomo imeli.

Panasonic GH5S

Pri fotoaparatih so možnost kitenja z nalepko nagrado EISA dobili skoraj vsi, ki bi jih kdorkoli pri zdravi pameti priporočal resnim fotografom. Med izbranimi so denimo Sonyji RX10 IV, A7 III in A7R III, potem Canon 6D Mark II in M50, Fuji X-H1, Nikon D850 in Panasonic GH5S. Prevladujejo torej še vedno aparati z izmenljivimi objektivi in pretežno tudi tipali polnega formata. Kar je po svoje logično, ker zagotavljajo najboljšo kakovost posnetkov, toda po drugi strani so večinoma dolgočasni in tehnološko prav nič vznemirljivi. Precej bolj zanimiv je vmesni RX10, ki je tudi zelo vsestranski, res pa je, da še vedno, tudi v četrti generaciji, ni kos najbolj zahtevnim nalogam.

Kot najboljši fotografski telefon se je menda izkazal Huawei P20 Pro. Ta dejansko premore impresiven »nočni način«, ki nekaj sekund zbira informacije z vseh treh objektivov (oz. tipal) in jih nazadnje združi v eno fotografijo, s kakršno se drugi telefoni ne morejo pohvaliti. Toda v običajni dnevni svetlobi to fotografsko orodje po kakovosti ne izstopa tako zelo, z vključeno umetno inteligenco pa zna fotografije dejansko precej izmaličiti (neokusno poudariti zeleno in podobno).

Honor 10

Med ostalimi telefoni je nagrado za najboljši »potrošniški« mobilnik (karkoli že to pomeni) dobila Nokia 7 Plus, kar nas zelo veseli. Dejansko ta ponuja skoraj enako uporabniško izkušnjo kot najboljši modeli, vendar za polovično ceno. Ob izvrstnem trajanju baterije. Za najboljši telefon so razglasili kar omenjenega Huaweija in prezrli Samsungove devetice, za najbolj nadarjenega za življenjski slog Honorja 10, ki je res malce bolj seksi P20 (in skoraj enako dober za nižjo ceno). Kot najboljši nakup pa so, iz nam neznanih razlogov izbrali NOA Element N10. Ta »hrvaški« izdelek ni nič drugega kot eden od kitajskih telefonov z drugo znamko, brez kakršne koli dodane vrednosti, samo z urejeno lokalno distribucijo in servisom.

 

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja