Nadvse čudovita grozljivka v šolski učilnici (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 13. decembra 2022 ob 06:23

Običajno me pritegneta fantazija in znanstvena fantastika, skoraj nikdar grozljivka. Tokrat bom naredil izjemo, saj je Jenna Ortega v vlogi Wednesday Addams preprosto odlična.

Za nekatere je šola najgrozovitejša mučilnica, za Wednesday pač okolje, ki se mu preprosto ne more prilagoditi. V petih letih so jo vrgli iz osmih normalnih. Iz zadnje, ker je v bazen, poln šolskih frajerjev, vrgla jato piranj. Rezultat. Mislim, da dva pomalicana. Tako pristane v internatu za neprilagojene, bolje rečeno za spake, Nevermore, kjer sta se spoznala njena starša. Morticia, Catherine Zeta-Jones je za moj okus obupna in ne doseže niti kolen Anjelice Huston, ki je blestela v filmu. Luis Guzman je na ravni Gomeza. Originalnega iz knjige, ne filma.

Wednesday najprej razmišlja, da bo čim prej pobegnila, a nato jo pritegnejo skrivnostni umori in 25-letna skrivnost, v katero je udeležen njen »čale«. Prisiljena je poslušati opozorila histerične ravnateljice Larisse Weems (Gwendoline Christie) in obiskovati psihiatra (Riki Lindhome). Čeprav tega ni načrtovala, se celo zbliža s sostanovalko Enid (Emma Myers), ki za razliko od nje ljubi barve in v primeru nuje zna pokazati kremplje. Tu sta še zamišljeni sošolec Xavier (Percy Hynes White) in sin lokalnega šerifa (Jamie McShane) Tyler (Hunter Doohan). Namesto domačega ljubljenčka jo spremlja dlan Stvar (The Thing)! V seriji igra tudi Christina Ricci, ki je Wednesday igrala v filmu. Njena vloga domske matere in učiteljice botanike je obrobna.

Vse to bi bilo popolnoma nepomembno, če v vlogi sicer kakšnih pet let mlajšega dekleta ne bi blestela dvajsetletna Jenna Ortega. Od mimike obraza, telesne govorice in izvrstnih opazk, v vsem je popolna in takšna, kot se spodobi za članico najbolj nenavadne družine na svetu. Addamsove. Za slednje imajo sicer zasluge scenaristi, a gledalec si zapomni, kdo je nekaj izrekel, ne kdo napisal. Serije ni težko gledati, saj se vrstijo incidenti, kaos in uničenja, za katera mora Wednesday odgovarjati. Obenem je zgodba dovolj široko zastavljena, da se odpira prostor za naslednje sezone. Glede na ocene in priljubljenost bi me zelo presenetilo, če bi načrtovali samo eno z osmimi epizodami.

Pravijo, da serija sodi med komične grozljivke, čeprav dosti humorja nisem zasledil. Razen, če kot takšnega ne razumejo specifičnega pogleda na svet in pametnih pripomb, ki jih Wednesday občasno izreče. Če ne zaradi drugega, so te razlog pozornega ogleda. Nekaj je ne ravno najbolj »užitnih« prizorov, ko raztrgani deli telesa ležijo vsepovsod in tudi pogled na pošast ni ravno najlepši. Starejši se navadijo, razen najbolj občutljivih, medtem ko je smiselno, da mladostniki serijo gledajo skupaj s starši. Drugače bi lahko kakšno stvar razumeli narobe. Kljub temu je Wednesday ena boljših serij, ki nam jih je Netflix letos ponudil.

Kaj: nadnaravna komična grozljivka Wednesday

Kje: pretočna storitev Netflix

Ocena: Sedi, 4,4. Čeprav od komedije ni niti K-ja in je Zeta-Jones obupna v vlogi Morticie Addams, zaradi izvrstne igre Jenne Ortega pozabiš na vse manjše slabosti.

Priporočilo: Alo. Grozljivka! Torej ni za vse, še najmanj za gledalce z občutljivimi želodci.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja