Nadobudni programerji so se zbrali v Vatikanu
Matjaž Ropret 9. marca 2018 ob 17:23

Hekatoni, kot s tujko označujemo maratonska programiranja na eni lokaciji, so postali priljubljen način za iskanje novih rešitev in aplikacij. Običajno se zbere več skupin, ki poskušajo razviti vsaka svojo idejo do take stopnje, da lahko ocenjevalcem pokažejo nekaj oprijemljivega. In zdaj se v korak s sodobno ero podaja tudi Vatikan, saj v teh dneh tam poteka VHacks.

Morda se hekaton v Vatikanu, za marsikoga središču konservativnega mišljenja in delovanja, sliši presenetljivo ali celo senzacionalno. Mogoče bi ga kdo lahko označil tudi za piarovsko potezo. Toda papež Frančišek že od začetka pontifikata pred skoraj natanko petimi leti preseneča in dokazuje, da mu razumevanje sveta in potreb modernega človeka ne povzroča težav. S projektom VHacks, na katerem po poročanju Wireda sodeluje 120 študentov, želijo doseči, da bi z uporabo tehnologije presegli družbene ovire in sprejeli skupne vrednote.

Mar ne bi bilo sijajno, če bi znanstveni napredek in tehnološke inovacije pomenile tudi večjo enakost in družbeno vključenost,

je ob zamisli za hekaton dejal papež.

Študenti, ki so jih izbrali z univerz po svem svetu, se na 36-urnem dogodku ukvarjajo s tremi glavnimi temami – socialno vključenostjo, medverskim dialogom ter problematiko beguncev in migrantov. Pri prvi temi želijo organizatorji spodbujati solidarnost ter človeški pristop in vrednote v čedalje bolj digitaliziranem (in odtujenem) svetu. Tehnologija bi lahko predstavljala priložnost za boljšo komunikacijo, razumevanje in sodelovanje med verstvi, tako na ravni posameznikov kot organizacij. In pa pomagala pri iskanju virov za pomoč beguncem in razseljenim in tudi pri njihovi integraciji v (novo) družbo.

V Vatikanu ne pričakujejo, da bodo storitve, ki se bodo porodile v teh dveh dneh, nemudoma pomagale odpraviti omenjene težave, s katerimi se soočamo. Želijo pa tako duhovščino kot laike navdihniti, da bodo tak model iskanja rešitev videli kot eno od možnosti, kako mlade pritegniti k soočanju s svetovnimi izzivi. Da prvi vatikanski hekaton ni kar tako, pa dokazuje tudi seznam partnerjev, ki vključuje nekatera največja tehnološka podjetja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.