Nadaljuj na telefonu, kar si počel na računalniku
Matjaž Ropret 12. maja 2017 ob 10:19

Komaj je dobro ponudil pomladno, že je Microsoft na konferenci Build napovedal veliko jesensko nadgradnjo za Windows 10. Ta zopet nosi brezpredmetno poimenovanje »za ustvarjalne«, a prinaša najmanj dve potencialno zelo uporabni in dobrodošli novosti. Na žalost pa ena od njiju v Sloveniji verjetno ne bo delovala.

Prva novost je povezana z oblačno shrambo Onedrive. Tisti, ki jo uporabljamo, si take rešitve želimo že zelo, zelo dolgo, saj nekaj podobnega omogočajo Dropbox in ostale. Gre namreč za to, da so v Raziskovalcu ali drugem programu za urejanje datotek vidne tudi tiste datoteke, ki dejansko niso na disku, ampak samo v oblaku. V obliki nekakšnega predogleda (thumbnaila), ko kliknem nanjo, pa se datoteka prenese in odpre. Zdaj je treba v Onedriveu vse, kar hočem, da je vidno, tudi sinhronizirati. Kar lahko pobere ogromno prostora. Še posebej na prenosnikih z majhnimi diski SSD je to velik problem, saj imamo v oblaku gigabajte fotografij, ki lahko ždijo samo tam. Ampak, ko sem kakšno iskal, pa sem moral v brskalnik, se tam prijaviti v Onedrive in jo prenesti na disk. Od jeseni naprej bo ta postopek, hvalabogu, olajšan.

Druga velika »inovacija« pa je povezana s tem, da je Microsoft bolj ali manj opustil Windows 10 za pametne telefone. Ker pa želi, da bi ljudje vseeno bili v njegovem ekosistemu, in ker je gladko prehajanje z naprave na napravo (angl. seamless) že nekaj časa vroča besedna zveza v tehnološki panogi, si je zamislil recept za to. S funkcionalnostjo »nadaljuj, kjer si ostal,« bodo namreč uporabniki na telefonu ali tablici ali kje drugje lahko nadaljevali delo (v Wordu, Onenoteu, …) točno tam, kjer so ga končali na računalniku. Ali obratno. Navidezna pomočnica Cortana jih bo, ko se bodo preselili pred drug zaslon, vprašala, če želijo, da jih prestavi na prejšnjo zaključno pozicijo. In prav v tem je glavna past. Cortana ne deluje, če so Windows 10 v slovenščini in je regija nastavljena na Slovenijo. Čas bi bil, da Microsoft razrahlja svoje nesmiselne omejitve za uporabo Cortane.

Z zgornjim je povezana tudi razširitev funkcionalnosti kopiraj in prilepi (copy-pasta), saj bodo po novem zadeve šle v oblak in bo možno na drugi napravi »pejstati«, kar bo skopirano na prvi. In v Windows 10 prihaja časovnica, na kateri bo uporabnik lahko pogledal, kaj je kdaj počel. S tem pa bo verjetno tudi Microsoft še bolje vedel, kako ljudje uporabljajo njegov operacijski sistem in storitve.

Nekaj bo še novih programov za »ustvarjanje«, med drugim bo sistem sam ustvarjal »zgodbe« in fotografij in videov, ki jih bo uporabnik imel na disku. Kot dandanašnji počnejo praktično vsi pametni telefoni. Lani je v Windows 10 prišla možnost poganjanja ukazne lupine linuxa Ubuntu, po novem naj bi podporo za to razširili še na nekatere druge distribucije linuxa (SUSE, Fedora), Ubuntu pa bo mogoče namestiti kar iz Trgovine. Kamor do konca leta prihaja tudi Applov program za glasbo iTunes. S tem bodo tudi Windows 10 S postali nekoliko bolj uporabni.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja