Nad koronavirus in 5G z ognjem, bajalico in neskončno neumnostjo
Marjan Kodelja 13. aprila 2020 ob 06:20

Glede na umotvore, ki jih lahko spremljamo skoraj povsod, se od srednjega veka v povprečju nismo kaj dosti spremenili. Upam si celo trditi, da je takrat več ljudi vodila zdrava kmečka pamet, namesto verovanja v teorije zarot, dogme in »edino jaz poznam resnico.«

Na Šentviškem hribu nekdo zdravi frustracije in nezadovoljstvo s podtikanjem požarov. Če bi vedel, kdo je, bi se z veseljem pogovorila o smislu življenja in odgovoru na končnem vprašanju. Še več takšnih »patronov« pa najdete na družbenih omrežjih. Fizične škode ne povzročajo, na povzročene psihične travme pa se ne ozirajo. Zgovoren je primer objave zaposlene v eni od ljubljanskih bolnišnic, ki jo je začela, da prvič v življenju objavlja na twitterju, vendar to mora, ker ona vidi, da stvari niso takšne, ko jih sporočajo nadrejeni. Nepomembno je, kaj je dekle hotelo povedati, spodaj je bilo sporočilo bolnišnice, da ni na seznamu zaposlenih. Tudi če ne bi bilo, večine to ne bi zanimalo, kajti tako se rojevajo teorije zarot. Še pred prvim potrjenim okuženim, kakšen teden prej, je po Sloveniji krožila govorica, pravzaprav je še vedno živa, da smo imeli okužene že prej, pa so nam to zamolčali. Ker je nekdo to izvedel iz zanesljivega vira. 

Od te barve ima korist samo prodajalec!

Razen domišljije je neskončna tudi človeška neumnost. Elektromagnetna valovanja so že dlje časa trn v peti nestrpnežev, negodovanje pa izkoriščajo posamezniki, ki vidijo zaslužek. Objava na Facebooku iz prejšnjega tedna nagovarja ljudi, naj plačajo merjenje, kot jih imenuje »RF škodljivcev« v svojih domovih. »Halo Bing, kako brat. Cena? Sitnica!« Zdaj nekatere motijo že usmerjene mikrovalovne povezave, preko katerih so povezane bazne postaje na odročnejših krajih. Zaradi visokih frekvenc signale blokirajo že stene hiše, večine pa to ne bo prepričalo. Ni dvoma, da meritev opravijo strokovno in vsaj to naredijo z merilnimi instrumenti, ne pa kot njihovi predhodniki, ki so z bajalicami po bajti iskali negativno energijo. Oboji pa svoje delo zaračunajo, na koncu pa ti prodajo še ploščo ali kristal, ki naj bi škodljivosti česarkoli omilil. Merjenje elektromagnetnega valovanja pa je enako nepotrebno, kot če bi sredi dneva izmerili svetlobo in rekli, »da jo je preveč«. Nič pa o tem, čemu naj bi to bilo slabo. Pa saj ne morejo, ker ni. Ne svetloba ne radijski valovi. Saj res. Tudi svetloba je elektromagnetno valovanje. 

Višek neumnosti pa je nasprotovanje omrežjem 5G. Zmanjšalo naj bi imunost telesa, valovi pa naj bi »štuporamo« nosili koronavirus po svetu. Verjetno zato, ker je šibkega zdravja, bi se prehitro utrudil in ne bi mogel okužiti sveta. Angleži so zato začeli zažigati bazne postaje. Še dobro, da niso kurili čarovnic, čeprav glede na stopnjo duha nekaterih, tudi to ni izključeno. A niso tega počeli, ko je po Evropi razsajala črna smrt (kuga)? Zažgali so kovino in plastiko. Pa kaj jim ni jasno? Kovina ne gori, plastika pa med gorenjem sprosti več dokazanih strupov, kot bi škodovali elektromagnetni valovi, če bi bili, kot nekateri trdijo, nevarni. Sicer pa so pred leti Mariborčani zažgali radarje, a ne zaradi strahu, temveč prezira. 

5G pomeni peto generacijo mobilnega omrežja. Nadgradnja obstoječih tehnologij oziroma omrežji, zato ne more biti prav nič bolj nevarno od teh, ki jih že poznamo. Sploh pa moč radijskih valov pada s kvadratom razdalje, zato valovi baznih postaj in drugih oddajnikov ne more škodovati na tleh in v domovih. Če kaj, potem lahko škodujejo indukcijske kuhalne plošče, sušilci las in tako naprej. Pametni telefon so na vrsti na koncu, saj zaradi varčevanja z energijo vedno oddajajo z optimalno, najmanjšo še sprejemljivo močjo. Pomislite, Intelovi procesorji so dosegli že 10G. V vsaki naslednji generaciji so postali hitrejši, frekvenca delovanja pa je iz MHz narasla na GHz. Nevarni so tudi računalniki, zakurimo še te! Enega dokaza ni, da je elektromagnetno valovanje škodljivo, a to za nekatere ni dovolj! 

Poleg priljubljene teme omrežji 5G, je druga pandemija. Nekateri poskušajo obstoj virusa zanikati, a dejstvo je, da obstaja in da je bolj kužen od virusov, ki so nas obletavali do zdaj. Nasprotniki cepljenja imajo pred očmi demonstracijo sveta, v katerem bomo morali živeti, če bo obveljala njihova. Ali so zato potrebni ukrepi, kakršne so nam zapovedali, ne vem. Nekateri so tudi po mojem mnenju pretirani, a za zdaj jih moramo spoštovati. Ekonomija gor ali dol. Zanimivo pa je, da vsi jamrajo zaradi gospodarske krize, a nihče se ne vpraša, ali ni morda z gospodarstvi nekaj močno narobe, da so tako zelo občutljiva že na najmanjše pretrese. Kljub temu, da mu je gospoda pobrala dobršen del pridelka, je srednjeveški kmet vedel, da mora nekaj semen shraniti za primer uničene letine. Če ni, potem je bil lačen. Kako to, da podjetja nimajo dovolj rezerv za nekajmesečni zastoj? Se vam ne zdi to čudno? Nekaj tednov stojijo, pa že kličejo državo na pomoč in rešujejo težave na ustaljen način. Z nižanjem plač in odpuščanjem. Kdaj ste nazadnje videli, da bi si plače znižalo vodstvo? Morda pa potrebujemo eno hudo krizo, bes in ogenj, da dobimo gospodarstvo na močnejših temeljih in družbo z več enakosti. Ne more plačati še enega zapitka, elita pa bo še bogatejša. Kje pa je zadnje tedne? V udobju in na varnem. Večini bogatašev je malo mar za druge ljudi. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pomislili boste, da je ogenj zdravilo za vse težave. Če ti nekaj ni všeč, to zažgi. Ničkolikokrat videno v človeški zgodovini. Ogenj reši vse, ogenj očisti vse, le ene stvari ne pozdravi. Neskončne človekove neumnosti. 

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Kdaj ste nazadnje videli, da bi si plače znižalo vodstvo? CITAT Zakaj si bi? A ni bolj enostavno kot si znižat plače malo nabijati floskule o socializmu in pravični dužbi ter večji enakosti. Neumne ovce vedno nasedejo. LOL

  • Bravo obema,-ampak nažalost to ne bodo prebrali lovci na čarovnice in ostale novosti!Še več takih člankov bi bilo treba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.