Na vidiku so podražitve pri večini operaterjev, A1 jih je že napovedal
Matjaž Ropret 26. maja 2022 ob 06:31

V drugo polovico leta bodo najmanj naročniki A1 vstopili z višjimi računi za telekomunikacijske storitve, toda zelo verjetno se bo z napovedjo višjih cen v kratkem pridružil še kakšen operater.

Dogajanje v svetu že od konca 2021 ni ravno vzpodbudno in približno takrat, ko se je najprej drastično podražila električna energija (in še vedno vztraja na visokih cenah), sem tudi prvič slišal zaskrbljene ocene o večmilijonskem zvišanju stroškov na letni ravni pri večjih operaterjih. V naslednjih mesecih se je podražilo še marsikaj, med drugim tudi omrežna oprema, zato je pravzaprav presenetljivo, da nas dvig mesečnih postavk za »trojčke«, dostop do interneta ali mobilno telefonijo ni udaril že pred kakšnim mesecem. Operaterji v neformalnih pogovorih zatrjujejo, da so poskušali poiskati vse notranje rezerve in zdržati, kolikor dolgo se je dalo, vendar je bilo jasno, da podražitve prej ali slej pridejo. Noben operater si ne more privoščiti ogromnih marž ali pa bi bil s svojimi cenami nekonkurenčen. Vprašanje je bilo tako zgolj, kako visoko bo šlo.

Pri A1 Slovenija bodo cene naročnin s prvim julijem višje od enega do treh evrov. Ta operater je nekoliko pohitel z objavo – po zakonu je treba zvišanje cen obelodaniti en mesec pred uveljavitvijo in v vmesnem času imajo naročniki možnost odstopa od pogodbe brez kakšnih stroškov in kazni –, ostali za zdaj še niso napovedali draženja. Toda do konca meseca je še en teden in po naših informacijah omenjeni operater vsekakor ne bo edini. Višina podražitev bo verjetno tudi drugod podobna, slišali pa smo celo namigovanja o zneskih do pet evrov. Žal je veliko manjša verjetnost za vnovično znižanje cen, če se tudi ostale (energentov, opreme, pri dobaviteljih) čez čas znova spustijo.

Takole so sicer zapisali v A1: »S 1.7.2022 spreminjamo mesečno naročnino spodaj navedenih paketov mobilnih storitev in paketov fiksnih storitev interneta in televizije. Nekaterim paketom se bo cena mesečne naročnine zvišala za 1 EUR z DDV, nekaterim za 2 EUR z DDV in nekaterim paketom za 3 EUR z DDV. Spreminja se tudi mesečna naročnina storitve A1 Protekt, in sicer bo po novem znašala 1,99 EUR na mesec z DDV.«

Paketi, ki bodo dražji za en evrov so denimo mobili Mio. Za dva evra se bodo podražili prejšnji fiksni paketi A1 Kombo, aktualni A1 Net+TV pa bodo vsi trije dražji po tri evre na mesec. Odločitev o tovrstni uravnilovki je sicer zanimiva, prej bi pričakovali proporcionalno zvišanje, torej pri cenejših paketih nekoliko nižje in pri dražjih višje. Ena redkih naročnin, ki pri A1 ne bo dražja, je na mladinski paket Vajb.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.