Na TV Slovenija nastopi slovenskih športnikov in finali, na Eurosportu ostale tekme na OI in slika 4K
Matjaž Ropret 24. julija 2021 ob 06:09

Telekom Slovenije in T-2 sta za čas olimpijskih iger v Tokiu, ki so se uradno začele včeraj, v programske sheme dodala sedmih programov Eurosport, od katerih vsak prenaša določene športe. Tudi za spremljanje v sliki 4K, vendar samo izbranih vsebin, slovenskim gledalcem ostane omenjeni ponudnik.

Pravice za prenose olimpijskih tekmovanj v japonski prestolnici in njeni okolici ima tudi RTV Slovenija. Pri čemer TV Slovenija izpostavlja vsebinsko plat. Pripravili bodo »približno 250 ur premiernega programa in posnetkov.« Pri tem se bodo osredotočali na slovenske nastope, kar je po eni strani pravilno, po drugi pa bo jezilo tiste, ki bi v istih terminih raje gledali kakšno predvidoma zanimivo košarkarsko, nogometno ali drugo tekmo. Glede kakovosti slike (in zvoka) ostajajo na nivoju, ki ga poznamo že nekaj olimpijskih ciklov – polni visoki razločljivosti. Niti tokrat se niso odločili, da bi poskusili do gledalcev pripeljati sliko 4K, ki seveda ni več taka eksotika, kot med zimskimi igrami v Pjongčangu. Pa že takrat ni bila več. Zdaj lahko med drugim v 4K redno spremljamo prenose Formule 1, nogometnih tekem, teniških turnirjev in še česa.

Igre v Tokiu bo v 4K mogoče gledati na programu Eurosport 4K. Ta je že nekaj časa v programskih shemah Telekoma Slovenije, nedavno sta ga dodala še T-2 in Telemach (programsko mesto 232). Bo pa tam program, kakršen bo, enako kot na TV Slovenija gledalci ne bodo mogli izbirati. Zato pa bodo vsaj do neke mere, seveda pri HD-sliki, to lahko počeli s sedmerico novih programov.

Gre za programe, ki so po besedah Telekoma Slovenije  specializirani za spremljanje tekmovanj v posameznih športih, kot so košarka, odbojka, rokomet, nogomet, borilni športi, športi z loparjem in tako imenovani umetniški športi. Celoten seznam je takle:

 • Eurosport 3: športi z loparjem in golf
 • Eurosport 4: umetniški športi, kot so ritmična gimnastika, sinhrono plavanje, gimnastika …
 • Eurosport 5: nogomet in ostali ekipni športi
 • Eurosport 6: košarka
 • Eurosport 7: borilni športi
 • Eurosport 8: rokomet
 • Eurosport 9: odbojka

Pri Telekomu so ti programi na voljo v shemah Standard in Mega, umeščeni so od 538. programskega mesta naprej. In dostopni tudi v spletnem Neu ter aplikaciji in z omogočenim ogledom za nazaj. Pri T-2 so ti programi v shemah M, L in XL HD s časovnim zamikom do sedem dni nazaj in prav tako v aplikaciji.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg tega Telekom pri izbranih olimpijskih vsebinah, kjer bodo nastopali slovenski športniki, uporabnikom sprejemnika Neo na drugem programu TV Slovenija ponuja funkcijo Vrhunci. Ta daje sproten in hiter pregled vseh pomembnih dogodkov posamezne tekme, zbranih na enem mestu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
 • OI poleg RTVSLO prenašajo tudi naši sosedje (ORF, HRT, M4 Sport). Tako da tudi brez Eurosporta lahko spremljaš marsikaj in to v HD.
  Kar se pa 4K tiče pa letošnjih OI ne prenašajo 4K niti veliki (ZDF, ARD,ORF,…), tako da je malo iluzorno pričakovati da bo potem RTVSLO prenašal OI v 4K.

 • Se popolnoma strinjam, jaz tole ze nekaj casa (beri velik) trobim Telemachu, pa nic pravijo da sodim v majhen razred nadpovrecnih uporabnikov, kar je zame preprosto zalitev…
  Na Telemachu zal, pa sem na optiki, ne morem kljub Premium paketu, sploh spremljati 4K ker nimam routerja z coax…21 se pise…Matjaz pohvale!
  Jordan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja