Na test smo dobili novi iMac s procesorjem M1! (#video)
Matjaž Ropret 24. avgusta 2021 ob 11:34

Na test smo uspeli dobiti Applov namizni računalnik iMac. Novi model s procesorjem M1 in 24- oz. bolj natančno 23,5-palčnim zaslonom ločljivosti 4,5K. Že sama embalaža in celoten komplet je nekaj posebnega, zato smo posneli video odpiranja škatle. V nadaljevanju pa bomo preizkusili vse ključne predpostavke tega računalnika, zaradi katerih naj bi bil zanimiv in s čimer naj bi upravičeval dokaj visoko ceno.

Pridobivanje Applovih naprav na teste je v Sloveniji na žalost težavno. Telefone in ure nam običajno posojajo operaterji, včasih od katerega od trgovcev za kratek čas dobimo kakšen razstavni prenosnik (kot tisti Macbook Air) ali tablico, vendar zelo redko, zato je večinoma opcija zgolj nakup izdelka. Po taki poti je do nas prišel tudi dotični iMac, vendar ga nismo kupili sami, zato se kupcu, ki nam ga je posodil za testiranje, najlepše zahvaljujemo.  

Po našem lanskoletnem testu Macbooka Air, enega od dveh prvih modelov z omenjenim procesorjem (poleg »osnovnega« Macbooka Pro s 13-palčnim zaslonom), se žal nismo več uspeli dokopati do kakšnega od teh računalnikov, da bi lahko preverili, kako napreduje prehod na novo platformo. Takrat na začetku vsaj polovica programov še ni bila prilagojenih za novi procesor in čeprav so večinoma odlično delovali tudi čez prevajalnik, nas vseeno zanima, kakšne so pridobitve s pravo podporo. To bomo lahko preizkusili tokrat.

Podobno nas zanima, kakšen je zaslon z odlično ločljivostjo (4480 x 2520), širokim barvnim razponom in kar 500 kandelami svetilnosti. Za primerjavo – večina računalniških monitorjev dosega svetilnost med 250 in 350 kandelami na m2. Nasploh je zaslon, skupaj z oblikovanjem velik korak naprej od prejšnjega, že popolnoma zastarelega 21,5-palčnega iMaca. Novinec se, vsaj v promocijskih materialih, ponaša tudi z izboljšanimi zvočniki, mikrofoni in kamero za spletne pogovore, zaradi česar naj bi bil v tem pogledu boljša izbira za domačo uporabo od kakšne druge rešitve.

Primerek na testu ima 512 GB diska SSD, kar pomeni, da je tretji model na cenovni lestvici (priporočena cena zanj je 2039 evrov) in ima že vgrajeno in priloženo vse tisto, kar najcenejši izvedbi (za 1569 evrov) manjka. Vmes je še dodatna različica z 256 GB (1799 evrov), ki te pritikline ima. Gre pa za dva dodatna priključka USB-C na zadnji strani računalnika, žični omrežni priključek na (zunanjem) napajalniku, čitalnik prstnih odtisov (TouchID) na tipkovnici, dodatno grafično jedro na procesorju (8 namesto 7) in dva ventilatorja za hlajenje namesto enega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kako je videti računalnik, kaj vse je priloženo zraven, kako priročno je izdelana škatla in kakšno je barvno ujemanje vsega skupaj – 24″ iMac M1 je na voljo v kar sedmih različnih barvah in primerek na testu je zelen –, si le poglejte na videu. Vsekakor take izkušnje odpiranja drugi proizvajalci ne dajejo, niti ne namenjajo tovrstne pozornosti do različnih podrobnosti. Fino je tudi, da je računalnik že tovarniško postavljen na stojalo, tako da ni treba ničesar sestavljati in vijačiti, samo priključiti in začeti uporabljati. Res pa je, da omenjeno stojalo omogoča zgolj spreminjanje naklona, ne pa tudi višine zaslona.

Tipkovnica in miška, ki sta priloženi, sta obe brezžični in skrajno minimalistični. Občutek imamo, da sta za običajno uporabo zelo prijetni, za kaj bolj resnega pa morda ne najbolj ustrezni, a končno sodbo o tem bomo lahko dali po nekaj dneh konkretnega tipkanja, brskanja po spletu, obdelovanja fotografij, montiranja videov, videokonferenc in ostalega, kar bomo počeli s tem računalnikom.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.