Na Telekomovi platformi Neo odslej še (naročniške) igre
Matjaž Ropret 10. februarja 2021 ob 14:56

Vzporedno s prihodom igralnih konzol nove generacije se dogaja še drug trend na igričarskem področju. Vse več je namreč storitev, ki omogočajo igranje z oddaljenih strežnikov (»oblaka«), uporabnik potrebuje zgolj podprto napravo in zaslon (kar v določenih primerih predstavlja isto reč, denimo pametni telefon ali tablico), dobro internetno povezavo in igralni plošček. Odpade pa zmogljiva konzola ali računalnik, večinoma pa tudi kupovanje iger, saj celotno ponudbo posamezne storitve pokrije mesečna naročnina. Zabavi se je priključil še Telekom Slovenije s storitvijo Neo igre.

Omenjeni operater je sicer igre napovedal že ob predstavitvi sprejemnika Neo pred več kot dvema letoma. Zdaj imajo njegovi uporabniki končno možnost, da si igričarsko storitev vklopijo. Prvi mesec jo bodo lahko preizkušali zastonj, nato pa bo stala osem evrov na mesec. Za zdaj je v ponudbi 50 iger, Telekom pa obljublja, da bo vsaka dva meseca dodal pet novih naslovov. Med tistimi, ki so že na voljo, posebej izpostavljajo Disney Infinity 3.0: Gold Edition, LEGO Star Wars III – The Clone Wars in MotoGP 17. »Igre so različnih žanrov, primerne za različne starosti igralcev in za vso družino,« trdijo v Telekomu Slovenije. Precej je iger z Disneyjevimi junaki, pa športnih in dirkaških, malo skromnejša je ponudba strelskih. 

Za igranje je torej potrebno imeti sprejemnik Neo, zraven pa še optično povezavo in igralni plošček, med kateri so na začetku podprti trije – ploščka za konzoli Playstation 4 (Dualshock 4) in XBOX One ter Logitechov F710. Prva dva, čeprav zdaj že predstavnik prejšnje generacije, sta še vedno odlična, ju je pa menda treba priključiti s kablom. Logitechovega ne priporočam, ker je zastarel in že v osnovi ni bil na ravni tega, kar ponujajo krmilniki za konzole. Optična povezava je po Telekomovih pojasnilih nujna tako zaradi pasovne širine – podatkovni tok posamezne igre v visoki ločljivosti je obsežen najmanj toliko kot televizijska slika ali zaradi raznolikosti prikazanega še bolj – kot tudi zaradi stabilnosti. V operaterju preprosto nočejo tvegati pritožb igričarjev, ki bi jim na povezavah xDSL prekinjalo igranje oz. po domače rečeno štekalo.

Foto: Telekom Slovenije

Storitev lahko naročniki (televizijske storitve Neo) vključijo v uporabniškem vmesniku sprejemnika (»smartboxa«). V operaterju so prepričani, da je naročniški model cenovno privlačen v primerjavi s posamičnim kupovanjem iger, še toliko bolj, ker ni potreben niti nakup igralne konzole ali zmogljivega PC-ja. Poleg tega pa izpostavljajo, da je uporabniški vmesnik storitve v slovenščini in omogoča tudi glasovno upravljanje in iskanje iger.

Tako ni več potrebno kupovati posameznih iger, čakati na prenos podatkov, se ukvarjati z nameščanjem in posodabljanjem iger, niti skrbeti  za strojno opremo, ki bi zagotavljala ustrezno kakovost grafike. Vse opravite s pritiskom na en gumb, vmesnik pa lahko uporablja tudi tisti, ki doslej iger še nikoli ni igral,

je v pripravljeni izjavi izpostavil direktor Množičnega trga v Telekomu Slovenije Samo Ošina.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telekom se je sicer za ponujanje te storitve povezal s francosko družbo Gamestream, specializirano za ponujanje »oblačne« igričarske infrastrukture operaterjem in drugim, ki bi radi na trg vstopili s svojo storitvijo.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja