Na Tehnozvezdju izveš vse bistveno o novostih s sejma IFA 2019
Matjaž Ropret 3. septembra 2019 ob 15:05

Z začetkom šolskega leta vsako leto pride čas tudi za najpomembnejšo razstavo zabavne elektronike (in zraven še bele tehnike) na evropskih tleh. Sejem IFA v Berlinu se uradno začne v petek, že v sredo in četrtek (4. in 5. septembra) pa bo večina proizvajalcev predstavila svoje novosti. Ekipa Tehnozvezdja je že v nemški prestolnici in nestrpno čaka na prve dogodke.

IFA je mogoče najbolj realističen od vseh tovrstnih sejmov večjih razsežnosti. Tu običajno vidimo nove izdelke, ki kmalu zatem, najpozneje pa v predbožičnem obdobju pridejo na police fizičnih in v ponudbo spletnih trgovin. Malo je konceptov in polrealnih naprav, se pa kakšno leto zgodi, da sejmišče preplavi določena tehnologija, ki se kasneje in prime, in je bil tako »trend« precej napačen pokazatelj. Tako smo v zadnjem desetletju najprej videli poplavo tablic, kot odgovor na iPad, potem pa še televizorje in nasploh zaslone 3D, pa tudi navidezne resničnosti je bilo v določenem obdobju precej, a vseeno manj kot denimo v Barceloni na sejmu MWC. Toda zadnja leta večinoma ni bilo splošne »teme« dogodka in verjetno bo podobno tudi letos.

Od tega, kar pričakujemo, z največjo gotovostjo lahko napovemo ogromno novih (prenosnih) računalnikov in televizorjev, pa tudi druge avdio-video dnevnosobne opreme. Za telefone in tudi fotoaparate IFA nazadnje bi bila pravi poligon. Prenosnikov bo veliko že zato, ker je Intel nedavno predstavil kar dve seriji procesorjev desete generacije Core, tako z 10 kot 14 nm. Tako bo večina proizvajalcev osvežila obstoječe modele in pri nekaterih tudi prilagodila dizajn in zasnovo hlajenja, saj manjši proizvodni proces v teoriji omogoča delovanje z manjšo porabo energije in manj toplote. Verjetno bo veliko novih igričarskih modelov, med njimi nekaj različno poimenovanih primerkov kolaboracije Intela in določenih manj znanih znamk, katere cilj je bil izdelati enega najtanjših in najlažjih 15-palčnih igričarskih prenosnikov z odličnim hlajenjem ter veliko baterijo, kar zagotavlja dolgotrajno vzdrževanje najvišjih zmogljivosti. Zagotovo bo nekaj tudi računalnikov s Qualcommovimi procesorji, ki obljubljajo celodnevno avtonomijo, ki vključujejo tudi integrirano povezljivost 5G (ter seveda 4G).

Pri televizorjih tokrat najbrž česa spektakularnega ne bo, pretežno bomo zrli v običajne napredke pri svetilnosti, kontrastih, obdelavi slike, prikazu HDR in podobno. Utegne pa Samsung prikazati prve primerke zaslonov, ki kombinirajo tehnologiji OLED in kvantnih pik, kar bi utegnila biti ena od rešitev za prihodnost, skupaj z morda rešitvijo mini-LED in zdaj splošno uporabljano LG-jevo tehnologijo OLED, ki za vse pike uporablja belo svetlobo in čeznjo barvni filter. Vse več televizorjev bo imeli tudi podporo za novejše protokole povezovanja z drugimi napravami, denimo Applov Airplay, še vedno pa je na tem področju tudi ostra bitka operacijskih sistemov, v katero po novem vstopata tudi Hisense (s pomočjo Gorenja) in Huawei s svojima platformama Vidaa in Harmony OS.

Vsako leto vidimo nekaj novih možnosti za opremo pametnega doma, od sijalk do termostatov in še marsičesa, pa tudi mali in veliki gospodinjski aparati so vse bolj povezani in opremljeni z bolj ali manj uporabno »pametjo«. Na telefonskem področju veliko novosti ne bo, nekaj pa vendarle. Najbrž bosta kakšen nov mobilnik predstavila že skoraj odpisana, a še vedno vztrajna LG in Sony, končno bo paleto prenovilo podjetje HMD Global, ki uporablja znamko Nokia, kitajski TCL pa bo menda poslal na trg prvi telefon s to znamko namesto doslej uporabljane, a tudi vse bolj pozabljene Alcatel. Kakšno novost bi lahko videli tudi pri Lenovu oz. Motoroli. Medtem ko bo Huawei znova izkoristil uvodni nastop (keynote) svoje šefa Richarda Yu-ja za opisovanje zmogljivosti najnovejšega procesorja Kirin 990 (5G) in še določene omrežne opreme.

Karkoli bo še zanimivega, razburljivega in odštekanega bomo omenili in poskušali kar najbolje prikazati, skozi besedilo, fotografije in video. Zato se splača v teh dneh še bolj spremljani našo stran in profile na družabnih omrežjih. Tako Tehnozvezdje na Facebooku, Twitterju in Youtubu, kot tudi mojega na Twitterju in Instagramu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naše pokrivanje sejma
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.