Na srečo nas Netflix uvršča med revnejše države
Matjaž Ropret 24. februarja 2023 ob 06:11

Verjetno ste že opazili, da je Netflix v Sloveniji kar opazno pocenil svoje naročniške pakete. Zdaj pa je podjetje potrdilo, da je znižalo cene na več kot sto trgih. Med temi so sicer v glavnini taki, ki za ponudnika najbolj priljubljene storitve pretočnega videa v prihodkovnem smislu ne pomenijo veliko, vseeno pa je poteza najmanj nepričakovana in neobičajna.

V Netflixu so za Bloomberg potrdili, da so »posodobili cene naročnin v več kot sto državah« in s tem »izboljšali uporabniško izkušnjo«. Niso navedli v katerih državah, zagotovo pa je med njimi Slovenija, tudi sosednja Hrvaška, pa denimo Bolgarija, Egipt, Iran in mnoge azijske, kot so Indonezija, Filipini, Tajska in Vietnam. Po ocenah analitskega podjetja Ampere Analysis ti trgi skupaj predstavljajo nekaj več kot deset milijonov ali manj kot pet odstotkov celotne Netflixove naročniške baze. Zato se pocenitev tudi o enakem številu naročnikov ne bi bistveno poznala v bilancah, v kolikor pritegne nove naročnike, še toliko manj. Medtem v državah z višjim življenjskim standardom isti ponudnik kvečjemu viša cene in tudi začenja aktivno preganjati gledalce, ki izkoriščajo naročnino nekoga drugega (na drugem naslovu) in njegovo

Naročniški paketi sicer ostajajo enaki, tistega z oglasi v Sloveniji še naprej ne nudijo, prav tako je ta pretočnik edini z različnimi nivoji, vsi ostali imajo zgolj enega. Možnosti se tako še naprej začnejo z osnovnim (Basic), ki stane po novem namesto 7,99 stane 4,99 evre na mesec in od uvedbe paketa z oglasi vključuje sliko HD (720p). Srednji paket (Standard) je prej stal 9,99 evrov na mesec, zdaj pa 7,99 evrov. Prinaša sliko v polni visoki razločljivosti (1080p) in gledanje na dveh napravah naenkrat (uradno znotraj istega gospodinjstva), najvišji paket (Premium) je zdaj na voljo za 9,99 evrov namesto za 11,99 evrov na mesec in ponuja sliko 4K HDR na ustreznih zaslonih in z dovolj hitro internetno povezavo, hkratno gledanje na štirih napravah, shranjevanje vsebin na šest naprav (nižja paketa omogoča prenose na eno ali dve napravi) in po novem še prostorski zvok brez dodatne opreme (spatial audio). Treba pa je povedati, da je Netflix samodejno prestavil naročnike s srednjega paketa na najvišjega, namesto da bi jim obračunaval nižjo ceno. Pri čemer trenutno tudi ni mogoče zamenjati paketa.

Za Netflix tako ne moremo več povsem nedvoumno trditi, da je najdražja med sebi podobnimi storitvami. To še vedno velja za paket s sliko 4K HDR in tremi ali več sočasnimi pretakanji, kajti to konkurenca ponuja za dva do štiri evre na mesec ceneje. Toda za naročnike, ki so zadovoljni s sliko v visoki razločljivosti in) in jim zadošča gledanje na samo eni napravi ali največ dveh naenkrat (znotraj gospodinjstva :)), je zdaj Netflix cenovno povsem konkurenčen ostalim storitvam, ponuja pa verjetno najbolj obširen seznam vsebin, tudi če se omejimo zgolj na take, ki se jih dejansko splača ogledati, ne tudi vse, ki so tam pretežno za polnjenje kataloga.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»Najmlajši« med pretočniki, SkyShowtime, je medtem končal promocijsko obdobje, v katerem je ponujal ceno mesečne naročnine 2,99 evra, ki jo bodo naročniki obdržali tudi po »dvigu« na standardnih in napovedanih 5,99 evrov. Vse dokler morebiti ne prekinejo naročniškega razmerja. Zdi pa se, da bo moral ponudnik še malo delati na storitvi, tako na njenem katalogu naslovov – še posebej pritok filmov je dokaj počasen in številčno skromen –, kot na ponujanju kar najboljše slike (4K in HDR še vedno manjka) in zvoka.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja