Na pogled enaka, toda kateri je boljši nakup – novi in dražji iPhone 11 ali starejši in cenejši iPhone XR?
Matjaž Ropret 19. oktobra 2019 ob 06:55

Pri Applovih telefonih je bilo vedno, bolj kot pri katerih koli drugih iz zgornjega razreda, umestno vprašanje, ali se morda bolj splača kupiti nekaj cenejši lanski model. Pri aktualni paleti iPhonov ni dosti drugače, še posebej glede izbiranja med »osnovnim«, zdaj malce razumneje cenovno umeščenim modelom iPhone 11, in predhodnikom iPhone XR. Dilema okrog (bistveno) dražjih 11 Pro (Max) in XS (Max) se mi zdi malo manjša, kajti stara modela nista več del uradne Applove ponudbe, še vedno nikjer nista ravno poceni in če že odšteješ toliko denarja za napravo, ki ji še vedno rečemo telefon, potem vzameš najnovejšo, ki med drugim prinaša tudi konkreten napredek pri trajanju baterije, foto-video sklopu in še čem. Toda poglejmo podrobneje, kako izbirati med 11 in XR.

Novinec je približno sto evrov dražji kot predhodnik. Če vzamem za orientacijo Telemachov »Double Deal«, v katerem oktobra ponuja prav to dvojico telefonov, je razlike med njima pet evrov na mesec ali v celotnem času trajanja vezave 120 evrov. Podobno je tudi pri Telekomu Slovenije ali v prosti prodaji, kjer je razlike natanko 109 evrov. Mogoče je komu vseeno ali preprosto hoče najnovejše, vseeno pa za marsikoga dobrih sto evrov le ni čisto zanemarljiva razlika. Če tudi ne potrebuje ali ne izkoristi nekaterih od glavnih prednosti enajstice, potem XR vsekakor ne gre kar takoj odpisati. Še posebej zaradi prve točke.

Izgled

Glede oblike, velikosti, materialov in barv skoraj ni sprememb, saj se telefona ločita samo po fotografski izboklini zadaj in drugačnih barvah, vsaj nekaterih. Večina se bo verjetno še vedno odločila za črnega ali belega. Občutek v roki je tudi pretežno identičen, morda se pri novincu malenkost manj poznajo prstni odtisi in menda ima nekoliko robustnejšo zaščito pred vdorom vode. Toda pri zunanjem izgledu sta v resnici lahko samo dva (ne zelo pomembna) vidika v prid novega modela namesto starega – če so ti barve bolj všeč ali če se mora na prvi pogled videti, da imaš novi model. Komur pa se izboklina zdi grda, pa mu manjša lahko prevesi tehtnico v korist starega.

Zaslon

To je še eno področje, kjer razlik (napredka?) ni. LCD je enak. Kvaliteten, zelo lepo kalibriran (bela je res bela), toda lahko bi imel vsaj polno visoko ločljivost, okrog njega pa je nekoliko preveč roba, pa tudi zareza na vrhu ni ravno majhna.

Face ID

Tu se počasi začenjajo konkretnejše razlike. Nadgrajen sistem za prepoznavanje obraza je hitrejši in deluje tudi malo pod kotom. Zato se opazi, da se 11 odklepa hitreje kot XR, pa tudi ni se treba skloniti povsem nadenj, kadar je na mizi. Toda že prva generacija Face ID, ki jo premore XR, je bila v bistvu dovolj hitra in zanesljiva.

Hitrost delovanja

Procesor oz. sistem na čipu je vsako leto zmogljivejši, taka je narava tehnološkega razvoja. Toda programska oprema temu (na srečo) ne sledi enako hitro, tako da je razlika v praksi, med običajno vsakdanjo uporabo skorajda nevidna. Lahko jo iščeš v kakšnih igrah ali aplikacijah za montiranje videa, toda glavni pridobitvi sta pravzaprav v zmožnostih fotoaparata in avtonomiji baterije.

Novi 11 na levi, XR na desni.
Baterija

Na tem področju je veliko večji napredek viden pri modelih 11 Pro in 11 Pro Max. Z njima je zdaj mogoče zdržati celo dva cela dneva brez vmesnega polnjenja in korak naprej v primerjavi s predhodnikoma je res velik. Zraven pa lahko dodamo še hitrejši polnilnik, za katerega pa so običajno enajstico prikrajšali. Glede možnosti pri polnjenju sta torej 11 in XR izenačena, razen če uporabiš kakšen drug polnilnik, namesto priloženega, potem se enajstica polni hitreje. Brezžično gre pri obeh enako hitro ali bolje rečeno počasi. Sama kapaciteta baterije je pri letošnjem modelu za približno pet odstotkov večja in skupaj s pridobitvami zaradi procesorja je vzdržljivost napredovala za približno desetino. Že XR je z enim polnjenjem zdržal kar dolgo, po mojih izkušnjah tudi lahko blizu dveh dni, 11 pa še malce več, Applova trditev o dodatni uri aktivne uporabe se zdi kar pravilna. Tu torej je malenkosten razlog za nakup enajstice, a že deset er ni bil slab.

Foto

Zdaj smo prišli do tja, kjer je malo več razlogov za izbiro novega, saj ima iPhone 11 dodatni, ultraširokokotni objektiv in povsem novo sprednjo kamero. To je že samo po sebi kar lepo izboljšanje, toda potem je treba dodati še tisto, kar je Apple dosegel s kombinacijo naprednejše programske opreme in novega procesorja. Selfiji so seveda mnogo lepši, pa tudi z glavnega fotoaparata prihajajo fotografije, ki so podnevi malenkost boljše, z izrazitejšimi detajli, rahlo večjo dinamiko in bolj pravilnimi barvami, ponoči pa svetlobna leta boljše zaradi uvedbe nočnega načina.

Video

Za snemalce je razlika še malo večja. Z glavno kamero imajo več kreativnih možnosti, slika je še nekoliko lepša, toda največja pridobitev je pri sprednji kameri. Ta zdaj lahko snema v 4K in celo s 60 sličicami na sekundo pri tej razločljivosti. A tudi če ostaneš pri 4K/30 in s tem pridobiš še malo boljšo dinamiko, je skoraj neverjetno, kako dober »vlogerski« video lahko snema iPhone 11. Morda je prav tu največja razlika v primerjavi z XR.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pomnilnik

Količine delovnega pomnilnika Apple ne razkriva, iz izkušenj z obema telefonoma pa lahko zaključimo, da ga je vgradil dovolj in s tem ni težav (kot denimo pri Pixlih). Možnosti glede shrambe sta pri obeh 64 in 128 GB, pri 11 pa še 256 GB. Osnova ni idealna, a za marsikoga še vedno na pretek. Cenovni preskok s 64 na 128 GB pa je s 50 evri oz. dvema evroma na mesec razumen, zato pri enajstici v vsakem primeru priporočamo 128 GB. Nadaljnji skok na 256 GB je potem precej dražji in precej manj smiseln. Pri XR pa odvisno od želje. Kdor bi rad čim cenejši moderen iPhone, se bo najbrž lahko zadovoljil s 64 GB, kdor pa bi zaradi omejenega proračuna raje več shrambe kot čisto najnovejši model, naj poišče XR s 128 gigabajti.

Zvočniki

Ta lastnost je verjetno pri večini kupcev manj pomembna in realno sta oba kandidata med kvalitetnejšimi na trgu. Po novem je zvok še nekoliko bolj »poln« in glasnejši, a domnevamo, da Apple tega ni dosegel z vgradnjo drugačnih komponent, temveč zgolj »programsko«, z obdelavo zvoka s pomočjo tehnologije Dolby Atmos.

Programska oprema

Je seveda enaka, oba imata lahko nameščeno zadnjo različico sistema iOS in še nekaj let bo tako. Poleg tega 11 nima kakšne take strojne lastnosti, zaradi katere bi določene aplikacije delovale samo na tem telefonu. To torej ni dejavnik pri odločanju.

Zaključek

Cenovna razlika ni zelo velika, zato je iPhone 11 vsekakor bolj smiseln nakup in tudi trenutno ena najboljših izbir sploh, saj je odličen ali vsaj zelo dober na večini področij. Za snemanje videa je vsekakor veliko naprednejši od predhodnika. Razlika se pozna še pri fotografiranju s prednjim fotoaparatom, delno tudi z glavnim, še posebej v slabi svetlobi in pri motivih, ki zahtevajo širši kot. Nekoliko vzdržljivejša je baterija, zvočnika zvenita malenkost bolje in Face ID je hitrejši. XR je sicer še vedno zelo dober in komur naštete lastnosti, še posebej video, niso tako pomembne, lahko prihrani dobrih sto evrov. Nima pa kakšne prednosti, Apple pri nasledniku ni ničesar odvzemal. To so moja opažanja in nasveti, na koncu bo verjetno odločilno, katero barvo ima operater na zalogi. 😀

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja