Na novo namestite windows 10
Matjaž Ropret 29. aprila 2016 ob 10:00

»Formatiraj disk in na novo namesti okna,« je bil nekoč, niti ne tako dolgo nazaj prvi nasvet, ko je računalnik začel postajati počasen. Ni vedno pomagalo, lahko je bila pač mašina že tako stara, da ni dohajala zahtev novejšega softvera. Lahko pa se je stanje po novi inštalaciji res izboljšalo, ker v sistemu ni bilo več kupa nepotrebne navlake. Microsoft je v zadnjih izdajah sistema windows potrebo po stalnem osveževanju računalnika malo zmanjšal, ker je optimiziral delovanje »zabasanega« računalnika. Zato pa so nam razlog za svežo namestitev dali proizvajalci, ker na večino novih PC-jev, namiznih in prenosnih, naložijo toliko smetja in čudnih gonilnikov, ki vse skupaj upočasnjujejo in povzročajo nenavadno obnašanje sistema, da se je tega najlažje znebiti, če preprosto povozimo okna. Kar je z windows 10 bistveno lažje kot prej.

Podatki o aktivaciji so že v oblaku

Včasih je bilo treba imeti pravi namestitveni cd ali dvd, serijske številke, pripravljene vse gonilnike in namestitvene datoteke programov na ploščkih. Danes je vse skupaj precej bolj enostavno. Licenca za windows 10 je običajno vezana na točno določen računalnik oz. njegov hardver. Podatki so že od prejšnje aktivacije – ob prvem zagonu ali ob nadgradnji na desetico – zapisani pri Microsoftu in zato ob novi namestitvi ni treba vpisovati serijske številke oken, ampak samo klikniti na možnost nimam številke in sistem kasneje samodejno aktivira zadevo. Če le ni uporabnik opravil kakšnega večjega posega v računalniku, recimo zamenjal procesorja ali kaj podobnega (menjava diska ni problem, zato vse opisano velja, tudi če »odleti« disk). Če ga je, potem mora poklicati Microsoft in urediti zadevo. Ali pa še pred novim nameščanjem s pomočjo programčka produkey najti serijsko številko (product key) in si jo zapisati.

Izdelava namestitvenega ključka

Orodje za izdelano namestitvenega medija je povsem preprosto.
Orodje za izdelano namestitvenega medija je povsem preprosto.

Kako se sploh lotiti sveže namestitve? Najlažje je na Microsoftovi strani sneti program za izdelavo namestitvenega medija – to je lahko ključek usb ali dvd. V tem orodju (media creation tool) potem izberite možnost »ustvariti namestitveni medij za drug računalnik.« Nato so na voljo izbire jezika, izdaje (windows 10) in 32- ali 64-bitne različice. Razen za kakšne starejše in počasnejše računalnike priporočamo 64-bitno arhitekturo, ki bolje izkorišča večje količine pomnilnika in hitrejše procesorje. Med samo namestitvijo sledi še izbira različice windows 10 home ali pro. Ta mora biti enaka, kot jo imate nameščeno zdaj, saj licenca velja samo zanjo. Katera različica je na vašem računalniku lahko preverite v nastavitvah ali v nadzorni plošči (nastavitve-sistem-informacije o sistemu). Če želite, da se kar največ obstoječih nastavitev prenese, potem obkljukajte vse v razdelku sinhroniziranje nastavitev (nastavitve-računi), seveda pa morate biti v okna vpisani z Microsoftovim e-poštnih računom (hotmail, outlook). Če uporabljate lokalni račun, potem nastavitve, ozadja in ostalo seveda ne gre v oblak. In preden počnete karkoli, se prepričajte, da imate varnostno kopijo vseh podatkov (dokumentov, fotografij, digitalnih potrdil, itd).

Sveža inštalacija

Naslednji korak je samo nameščanje oken. Računalnik zaženite s ključka ali dvd-ja, ki ste ga pripravili z omenjenim orodjem. Med zaganjanjem računalnika se po navadi na kratko pokaže informacija, s katero tipko je mogoče priklicati boot menu (f12 ali kaj podobnega). Prikličite ga in izberite zagon z usb-ja ali dvd-ja. In potem, ko se namestitveni program za windows 10 zažene, kliknite na svežo, novo namestitev. Nočemo popravljanja stare. Možno je tudi kar v oknih pognati setup na tem ključku in potem slediti namestitvenemu programu. Treba je izbrati, da sistem ne ohrani ničesar, nobenih nastavitev in ostalega. Da se namesti na novo, stara okna pa prestavi v mapo windows.old, ki jo je kasneje mogoče zbrisati (z orodjem čiščenje diska, po 30 dneh pa bi zadeva morala samodejno z diska). Cilj je, da gre stara namestitev oken z vso navlako stran, in da pridemo v nov sistem, ki vključuje samo to, kar si je zamislil Microsoft. Brez skritih dodatkov proizvajalcev.

Gonilniki se večinoma namestijo sami, mogoče je treba dodatno poklikati za kakšnega za grafično kartico ali za kakšno bolj obskurno napravo. Potem sledi še nameščanje programov, kar je danes, ko je vse na spletu, enostavno. In ko prenesete programčke za oblačne storitve (dropbox, google drive, …) in se vpišete vanje, boste verjetno že imeli na računalniku večino tega, kar potrebujete. Če je windows 10 še ohranil nastavitve iz prejšnje namestitve, še toliko bolje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
    • Če uporabnik zgolj na novo namešča operacijski sistem, ne formatira diska ali izbere povrnitve na tovarniške nastavitve, to v osnovi nima vpliva na podatke na disku. Je pa vseeno pametno narediti varnostno kopijo, še posebej za tisto, kar je v mapah, kamor zapisuje Windows (Dokumenti, Prenosi, Slike, …).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.