N26: »V Sloveniji trenutno nismo del Google Wallet«
Matjaž Ropret 21. novembra 2022 ob 06:05

Odkar je Google minuli teden omogočil svojo mobilno denarnico in s tem možnost brezstičnega plačevanja za slovenske uporabnike, je nemalo zmede, katere banke so dejansko del sistema in katere kartice se da uspešno vnesti. V nemški banki N26 so nam zatrdili, da njihovi slovenski komitenti (še?) ne morejo uporabljati Google Wallet.

Priznamo, da smo tudi mi krivi za nekaj vznemirjenja, kajti poleg sporočanja novice o prihodu storitve, ki so jo mnogi (več let) pogrešali, smo dali nekaj upanja komitentom nemške spletne banke N26. Kartico te banke nam je Googlova denarnica ponudila za vnos ob prvem zagonu aplikacije, nakar smo jo tudi uspešno dodali med aktivne, pripravljene za uporabno na terminalnih POS. Že takoj se je to zdelo sumljivo, kajti na Googlovem uradnem seznamu bank, ki so za slovenske uporabnike del njegove storitve, N26 ni mogoče najti. Kmalu se je dejansko izkazalo, da kartic tega izdajatelja ni mogoče vnesti v Google Wallet, četudi jih denarnica najde na telefonu in ponudi za vnašanje.

Za pojasnila smo prosili N26 in dobili naslednji odgovor: »Storitev Google Pay (sama storitev še vedno nosi tako ime, medtem ko so aplikacijo preimenovali v Google Wallet, op. p.) ta čas ni na voljo za komitente N26 v Sloveniji. Vedno pa delamo na širitvi dostopnost naših funkcionalnosti na nova tržišča, zato bomo z veseljem objavili več informacij, ko jih bomo lahko.« Odgovor nekako nakazuje, da bi ta banka lahko postala sistema Google Wallet oz. Google Pay tudi v Sloveniji. V mnogih državah namreč ravno prek ameriške korporacije in njegove mobilne denarnice omogoča brezstično plačevanje s telefonov, saj svoje mobilne denarnice oz. tovrstne funkcionalnosti v primarni aplikaciji ne ponuja.

Niso pa so v N26 odgovorili niti naše prvotno poizvedovanje niti na kasnejše dodatno vprašanje, čemu se kartice samodejno pojavijo kot »kandidatke« v Googlovi denarnici in po kakšnem ključu nam je Mastercard Debit te banke celo uspelo vnesti. Možna razlaga bi lahko bila, Google Wallet preprosto prepozna vse kartice N26, najbrž pridobiva podatke iz bančne aplikacije, ker je dotična banka v mnogih državah del platforme ameriškega ponudnika. Toda pri vnosu se zatakne, ker konkretne kartice s slovensko številko IBAN nato niso »avtorizirano« za dejanski vnos v mobilno denarnico.

Podobno kot N26 na Googlovem spisku za Slovenijo ni niti britanskega ponudnika finančnih storitev Revolut, pa vendar nekateri uporabniki poročajo, da so brez težav vnesli to kartico v mobilno denarnico. Po drugi strani pa določenim komitentom po njihovih zatrjevanjih ne uspe vnesti kartice, izdane pri banki Intesa Sanpaolo, ki je na seznamu in bi njena Visa Debit morala ponujata brezstično funkcionalnost tudi prek storitve Google Wallet. Seveda jo tudi prek bankine lastne storitve Wave2Pay.

Googlov seznam vključenih bank:

BankaPodprte kartice
Banka Intesa Sanpaolo d.d.Visa Debit
CurveMastercard Debit
MBILLS d.o.o.Mastercard Debit
Monavate LimitedMastercard
PayrNet LimitedMastercard
Paysafe Financial Services LimitedMastercard
PaysendMastercard
SumUp Payments LimitedMastercard
WiseMastercard kreditne in Debit,
Visa
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.