MWC 2020: Nove odpovedi in vse več dvomov glede smiselnosti udeležbe
Matjaž Ropret 10. februarja 2020 ob 10:06

Letošnji izdaji sejma MWC kaže vse slabše. Organizator, združenje GSMA, še naprej vztraja, da se bo dogodek zgodil po načrtih, a med tistimi, ki s(m)o načrtovali pot v Barcelono, je precej več dvomov in nelagodja. Vsak dan pride kakšna nova odpoved razstavljavca, pa tudi nič kaj spodbudbne novice glede širjenja koronavirusa po svetu niso dobra popotnica za megalomanski dogodek, ki je lani pritegnil precej več kot sto tisoč udeležencev.

Po LG-ju, ki se je sploh odrekel razstavljanju na barcelonskem sejmišču, in ZTE, ki je preklical novinarsko konferenco, a zagotovil, da bo prikazal novosti, je najprej v petek kot prvi od pravih težkokategornikov udeležbo odpovedal švedski Ericsson. Vsako leto eden največjih razstavljavcev na sejmišči Fira Gran Via. Kasneje isti dan mu je sledila še ameriška Nvidia, ki je v mobilni panogi sicer obroben igralec. Nato čez vikend malo znano podjetje ViaviSolutions in po neuradnih podatkih še precej bolj znani Amazon. Danes pa je tako predstavitev novih telefonov, morala bi biti prvi dan sejma (24. 2.) ob 8.30 zjutraj, kot udeležbo na sejmu preklical Sony. Pri vseh je v ospredju skrb za zdravje zaposlenih. Sonyjeva predstavitev bo namesto v Barceloni potekala po spletu, na Youtube kanalu Xperia. Medtem je Samsung menda kot prvi ukrep omejil udeležbo svojih »pomembnežev«, a po nekaterih informacijah bi lahko sledila popolna odpoved.

GSMA je v sinoči ob vsem dogajanju in grožnji, da se bo dogodek povsem iztiril, poudarilo, da je še vedno potrjenih 2800 razstavljavcev in sprejelo nekaj dodatnih ukrepov. Poleg preverjanja temperature vseh obiskovalcev in njihove obveznosti, da bodo sami potrjevali, da niso bili v stiku z nikomer okuženim s koronavirusom (kako, mi sicer ni popolnoma jasno), sta tu še dva večja. Vstop na dogodek bo prepovedan za vse iz kitajske province Hubei, v kateri leži mesto Vuhan (ta je na približno enako zemljepisni širini kot Šanghaj in podobni dolžini kot Guangdžov), vsi ostali iz Kitajske in tisti, ki so bili v zadnjem času tam, pa bodo morali dokazati, da so to državo zapustili najmanj 14 dni pred vstopom na MWC. Kdor bi torej želel vstopiti na sejem, bi moral s Kitajske odpotovati najkasneje včeraj. Potem pa bo za udeležence še veliko več razkuževanja in drugih higienskih ukrepov, na voljo bo več zdravstvenega osebja.

Razumljivo je, da GSMA želi na vsak način izpeljati dogodek. Je preprosto prevelik, preveč pomemben za združenje in nasploh v ekosistemu mobilne telefonije in širše, na njem se obrne ogromno denarja. Mnogi operaterji in drugi kupci se glede t. i. priložnostnih (nenujnih) investicij odločajo pretežno na osnovi tega, kar vidijo na tem sejmu, pa tudi glede ključne infrastrukture se tu sklenejo mnogi posli. Težko je vedeti, kakšne so pogodbe med posameznimi deležniki, zagotovo pa bi ob odpovedi lahko padle kakšne tožbe (razstavljavcev, sejmišča). Vprašanje je tudi, če imajo organizatorji sklenjeno zavarovanje za primer odpovedi, ki bi prinesla precejšnjo izgubo.

Potem je tu še gostiteljsko mesto. Barcelona zadnjih nekaj let nosi tudi naziv »mobilne prestolnice sveta« in njena turistična panoga MWC konkretno izkorišča za dvig prihodkov in dobičkov. Brez tega dogodka, ki ga ima katalonska prestolnica zagotovljenega še za naslednja tri leta (poleg letošnje negotove izvedbe), bi bil kongresno-turistični izplen bistveno slabši. Zato je tudi mestnim veljakom zagotovo v interesu, da MWC ne odpade, četudi bo potekal v precej manjšem obsegu.

Vendar pa bi se morali v GSMA zavedati tudi nečesa drugega. V kolikor bodo za vsako ceno izpeljali letošnji MWC in se na njem zgodi zdravstvena katastrofa, bo to za vse večne čase zadnji velik dogodek, ki ga bodo organizirali. Medtem ko bi ob prestavitvi ali odpovedi večina zelo verjetno skomignila z rameni in si rekla, da se pač zgodi, bi množico obolelih na tem mravljišču težje pozabili. Res bi morali ob odpovedi ali prestavitvi na kasnejši termin vsi požreti nekaj stroškov, ki jih nihče ne bo povrnil, a vendarle bi moralo biti v ospredju zdravje. Nočem ustvarjati nikakršne panike, morda sploh ni kakšne velike nevarnosti, morda bodo ukrepi zadostni, a sto tisoč ljudi v zaprtih prostorih mogoče prav tako ni najboljša ideja.

Tudi naša udeležba, skupaj s portalom Mobile.si, je tako postala negotova. Vsekakor bomo podrobno spremljali razvoj dogodkov v prihodnjih dneh in prav lahko se zgodi, da nam bodo razstavljavci ali celo organizator olajšali odločitev.

Dodatek: Udeležbo sta med drugimi odpovedala še kitajski proizvajalec telefonov Umidigi in japonski operaterski velikan NTT Docomo.

V torek zjutraj je najprej odpadel Intel, nato pa še Mediatek in kitajska znamka telefonov Vivo. Nekatera druga pomembna podjetja se menda odločajo o prisotnosti v Barceloni.

Popoldne so se med drugimi umaknili še operater Bouygues Telecom, proizvajalec omrežne opreme Cisco, Facebook, Rakuten (Viber), operater Sprint, izdelovalec telefonov Ulefone in Telnet.

V sredo so sledile dodatne odpovedi razstavljavcev (BT, Orange, Vodafone, McAfee, Nokia, HMD Global, …) in nazadnje še samega sejma. Vendar o tem več v ločenem članku.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.