Muzika in štetje korakov
Marjan Kodelja 21. junija 2016 ob 13:41

Popolne brezžične slušalke, tudi brez kabla, ki povezuje oba »ušesna« čepka, so že nekaj časa sanje uporabnikov in cilj zagonskih podjetij. Najbolj razvpite so slušalke Bragi Dash, a je njihova prihodnost pod vprašajem. Samsung je namreč predstavil podobne slušalke Gear Iconx s ceno dvesto dolarjev brez davka, kar pomeni, da bodo »mali« težje preživeli, če njihovi izdelki ne bodo za nekaj svetlobnih let naprednejši.

Brezžičnost in majhnost ušesnih »vsadkov« ima svojo ceno in zahteva cel kup kompromisov, ti pa so najbolj izraženi pri majhnosti baterij. Zato najprej nekaj besed o tem. Trdijo, da slušalke zdržijo uro in pol predvajanja glasbe s telefona ali tri in pol, če je glasba na lastnem 4 GB velikem pomnilniku. Pod črto malce premalo, če smo iskreni, in dokaj neuporabno kot slušalke za pametni telefon. Bodo pa v lično oblikovani škatlici, ki je hkrati tudi napajalnik, tako da vsaj s polnjenjem ne bo večjih nevšečnosti.

Zaradi majhnosti in kompromisa pri bateriji pa sta čepka lahka in ne motita med nošnjo. Oblikovno sta prilagojena ušesnemu kanalu, zato ne padata ven in dobro »blokirata« hrup okolice. Imajo pa Samsungove slušalke možnost »prepuščanja« zvokov iz okolice, kar pride prav na primer med tekom, ko je dobro, če slišimo približevanje vozil. S tem smo nekako tudi razjasnili njihov pravi namen. Najprej so naprava za beleženje fizičnih aktivnosti in šele nato glasbeni predvajalnik. V sebi imajo tipala, s katerimi spremljajo aktivnost in srčni utrip, znajo pa tudi meriti na primer prehojeno ali pretečeno razdaljo ter izračunajo porabo kalorij. Podobno kot pametne zapestnice, mimogrede, sočasno je Samsung predstavil tudi novo zapestnico Fit, le da so še za odtenek manj moteče. Zbrane podatke pa lahko nato prenesemo v aplikacijo S health.

Omenili smo tekmeca Bragi, in to ne brez razloga. Funkcijsko sta si izdelka zelo podobna, enako pa velja tudi za načine »krmiljenja«. S tapkanjem ali vlečenjem po majhni na dotik občutljivi površini lahko delamo, kar slušalke dopuščajo. Preskočimo skladbo, izbiramo možnosti ali prilagajamo glasnost. Ker pa nimajo zaslona, je vsaka akcija potrjena ali obrazložena s sintetiziranim glasom. Ko bodo enkrat letos na voljo, bodo delovale na skoraj vsakem telefonu s sistemom Android.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja