Musk zdaj ne bi, obstoječi lastniki Twitterja ga bodo tožili, da vendarle bi
Matjaž Ropret 9. julija 2022 ob 15:12

Prvi mož Tesle in še nekaterih podjetij Elon Musk je uradno odstopil od namere za 44 milijard dolarjev (43,30 milijard evrov) vreden nakup družbe Twitter, ki upravlja istoimensko družabno omrežje. Vsaj poskusil je odstopiti, kajti zdajšnji lastniki nad njegovim umikom niso navdušeni.

Že namera za prevzem Twitterja je bila mala senzacija in cena bistveno višja kot borzna. Poleg tega je bilo to še preden so delnice tehnoloških (in drugih) podjetij v zadnjem času izgubile lep del vrednosti. Tako je prevzem hitro postal predrag, Musku pa se je začela podirati tudi finančna konstrukcija, vezana na druge delnice, ki jih ima v lasti, zato je že kmalu začel »motoviliti« z različnimi novimi pogoji, pri čemer se je hitro zdelo, da to počne predvsem zato, da bi se lahko kar najbolj elegantno in brez stroškov izvil iz predlaganega posla.

Zdaj je v uradnih dokumentih, ki jih je predložil ameriški komisiji za vrednostne papirje, zapisal, da v Twitterju niso izpolnili obvez iz pogodbe o prevzemu. Predvsem naj mu ne bi predložili vseh zahtevanih podatkov o lažnih profilih na omrežju. V Twitterju že ves čas trdijo, da je teh manj kot pet odstotkov, Musk pa o tem dvomi. Pri čemer je treba povedati, da pred prevzemno ponudbo ni opravil skrbnega pregleda podjetja.

Vseeno trdi, da je Twitter z napačnimi in zavajajočimi interpretacijami podatkov v več členih krši pogodbo. S tem naj bi mu tudi ne pripadala milijarda dolarjev odškodnine, če prevzem ne bo izpeljan (oz. prevzemnik odstopi od njega).

V Twitterju so seveda prepričani v nasprotno. Ne zgolj v to, da jim pripada nadomestilo (za duševne ali kakšne druge bolečine), temveč da se mora Muskov prevzem zgoditi. Vrednost je pač predobra, da bi jo kar na lahko izpustili iz rok. Predsednik odbora družbe Bret Taylor, sicer sodirektor korporacije Salesforce, je napovedal vložitev tožbe proti direktorju Tesle. O tem, ali mora dejansko izpeljati prevzem, naj bi odločalo sodišče v zvezni državi Delaware.

Dobra poznavalka tehnološkega sektorja Carolina Milanesi je tvitnila, da bi bilo to mogoče dobro za zdajšnje delničarje, vsekakor pa ne za podjetje. Kdo si želi lastnika, ki noče njega, se je vprašala.

Verjetno bo preteklo še precej limonade na relaciji Musk – Twitter, na sami storitvi pa bo vse ostalo bolj ali manj po starem.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja