Mulan 2020: Dovolj čustven celo brez globoke zgodbe, da pritegne (#video napovednik)
Marjan Kodelja 17. septembra 2020 ob 06:20

Disneyju ne moremo očitati, da ne zna narediti filma vrhunske kakovosti, solzave pravljice s predvidljivim srečnim koncem. Ameriški staroselci so dobili Pocahontas, naj Kitajci dobijo Hua Mulan, Disney pa zvrhan koš »zlatnikov«.

FIlmski spektakel je profesionalen od začetka do konca, z vrhunsko izvedbo režije, scenografije in kostumografije, preko posebnih učinkov, do izbora igralcev. Dovolj solzav, da te na trenutke preplavijo čustva. Dovolj kompromisen, da so ga skozi veliki digitalni zid spustili kitajski cenzorji. Dobiček ne bo izostal, vprašanje pa, kolikšen bo, kajti zagodel jim je virus, ki se je paradoksalno začel širiti ravno od tam, kjer je pred poldrugim tisočletjem živela lepa, pogumna in spretna bojevnica. Če je res, kajti govorimo kajpada o kitajski legendi, prvič omenjeni v baladi o Hua Mulan.

Bojevnice v človeški zgodovini, naj bo resnična ali izmišljena, niso redkost. Večina evropskih narodov jih pozna, saj ko pridejo v legendi, dekletom dajejo upanje. Da so enakovredne, da so hrabre in da se lahko zapišejo v zgodovino. Kelti so v rimskih časih imeli Boudico, Francozi mnogo kasneje Ivano Orleansko. Valkire so vzbujale strah in trepet na evropskem severu, Amazonke na jugu, vmes pa je zemljo tlačilo še veliko junakinj. Veliko »naših« je na koncu milo storilo, legenda o Mulan pa ima srečen konec. Kot samosvoja hči razumevajočega očeta se preobleče v fanta, da ga lahko zamenja, ko cesar vpokliče po enega moškega iz vsake družine za obrambo pred hordami iz severa. Mulan je preoblečena v fanta sicer dobra, a povprečno spretna v boju. Njene odlike eksplodirajo, ko odvrže vse okove, ki ji preprečujejo, da ne bi bila, kar v resnici je. Premaga dežurnega zlikovca, reši nebeškega sina, dobi priznanja, po katerih je hrepenela in se vrne domov. Tako je v filmu in tako je v baladi. Kaj pa je bilo potem, bomo »se razume« videli v filmu Mulan 2, ki zelo verjetno ne bo izostal. Kuj železo, dokler je vroče oziroma snemaj filme, izmišljuj si zgodbe, če jih ne moreš vzeti iz zgodovine, dokler to prinaša denar.

Zahodni kritiki so film sprejeli z odličnimi ocenami. Kako ne bi, ko pa je narejen popolnoma po zapovedih, kako mora biti narejen, da privleče ljudi v kinematografe, ne da bi slonel na akciji in nasilju. Kitajski ocenjevalci pa niso bili tako prizanesljivi. Moti jih, kako je v filmu prikazana kitajska preteklost, da je v njem veliko stvari, ki so tam zgolj zato, da so in da je »či« predstavljen kot magija. Razumljivo. Če delaš film za povprečnega zahodnega gledalca, ki se mu ne sanja dosti o vzhodnjaških manj materialno usmerjenih kulturah, mu boš težko prodal »življenjsko energijo«. Preprostejše je reči, da gre za magijo zaradi katere je Mulan spretna v borilnih veščinah in rokovanju z orožji.

Da ne pozabim, tudi pametna je. Ima pa še srečo, da so dejanja nasprotnikov njej v korist. Čarovnica Xianniang (Gong Li), njena oprava bolj sodi v serijo Xena, bojevniška princesa, ali v enega od filmov o Konanu, ji celo pomaga. Bori Khan (Jason Scott Lee) pa tako dolgo pripravlja kopel iz razbeljene kovine, v katero namerava potopiti cesarja (Jet Li), kaj misli, da je Terminator, ki ga je treba za uničenje stopiti, da ima Hua Mulan (Yifei Liu) dovolj časa priti in mu prekrižati načrte.

Paradoks. Film govori o časti, dobroti, nikakor ne o bogastvu, pohlepu. Mulan ne sprejme ponujane nagrade, ker ji družina pomeni več kot vse drugo, kitajski cesar pa to dobrovoljno sprejme. Kot, da so bili vladarji pošteni, razumevajoči in tako dalje. V filmu je vse mogoče. Bodimo torej dobri, naredimo nekaj za druge in pustimo, da Disney služi denar, da nam to lahko govori!

  • Kaj: Mulan 2020
  • Kje: kinematografi
  • Ocena: 3 (res je dober, a tekih filmov je v Disneyjevem arhivu nešteto)
  • Priporočilo: Primeren za vse. Kakovosten in dobro narejen, zato se ga splača pogledati. Če nič drugega, boste skoraj dve uri lahko pozabili na običajne skrbi.
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja