Mračni, a zato toliko bolj prepričljivi (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 15. marca 2023 ob 06:20

Marsikdo se je naveličal nadvse načelnih in brezkompromisno dobrih junakov, zato v ospredje stopajo tisti, ki premorejo vsaj kanček negativne »note«.

V tokratnem pregledu novih filmov v Telemachovem video klubu sem našel nekaj zanimivih, čeprav datumsko ne najbolj svežih znanstvenofantastičnih filmov. Predlagam vam, da poletite med zvezde, uživate v spletkah mesta Gotham, spremljate prigode izven zemeljskega simbionta in z mladimi raziskovalci raziskujete čudne zvoke iz vesolja.

Astronavt Roy McBride (Brad Pitt) se odpravi na nevarno misijo po Osončju, da bi odkril skrivnost o svojem dolgo pogrešanem očetu (Tommy Lee Jones) in njegovi odpravi, ki 30 let pozneje grozi obstoju in preživetju našega planeta. Film Ad Astra: Pot do zvezd (2019) najdete v razdelku HBO.

IMDb ocena: 6,5

V razdelek HBO sta bila ta mesec dodana tudi dva izredna filma o Batmanu. Vitez teme (2008) in Vzpon viteza teme (2012).

V Vitezu teme se s pomočjo poročnika Jima Gordona (Gary Oldman) in okrožnega tožilca Harveyja Denta (Aaron Eckhart) se Batman (Christian Bale) odloči za vselej obračunati z organiziranim kriminalom v Gothamu. Trojica je sprva učinkovita, a se ji kmalu zoperstavi zločinski veleum, znan kot Joker (Heakth Ledger), ki mesto pahne v kaos in prisili Temnega viteza, da prečka tanko mejo med junakom in nasilnim pravičnikom.

IMDb ocena: 9

Minilo je več let, odkar je Batman poniknil v temo ter se iz odrešitelja mesta spremenil v begunca. Po tem, ko je prevzel krivdo za smrt javnega tožilca Harveyja Denta, je žrtvoval vse za višje cilje, ki sta si jih zastavila s poštenim policijskim načelnikom Gordonom. Nekaj časa je bila laž uspešna in je Dentov protikriminalni odlok uspešno zaviral zločinski val v mestu. Vse to se spremeni s prihodom skrivnostne, mačje spretne tatice (Anne Hathaway) neznanih namenov. Veliko bolj nevaren pa je zakrinkani terorist Bane, čigar neusmiljeni nameni o popolnem uničenju Gothama priženejo Brucea Wayna iz samovoljnega izgnanstva.

IMDb ocena: 8,4

Da je najljubši Marvelov negativec Venom bolj priljubljen kot kdajkoli, gre zasluga izjemnemu Tomu Hardyju v vlogi Eddieja Brocka – preiskovalnega novinarja, ki se mu življenje obrne na glavo, ko proti svoji volji postane gostitelj zunajzemeljskega simbiota. Poleg njega igralsko zasedbo v eni glavnih vlog filma iz leta 2018 bogati tudi očarljiva Michelle Williams.

IMDb ocena: 6,6

V filmu iz leta 2018 strokovnjakinja za neznane leteče predmete Lorraine Gardner (Angela Cole) vodi ekipo mladih raziskovalcev, da bi določili izvor čudnih, nezemeljskih zvokov, ki jih je mogoče slišati po vsem planetu.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja