Možnost klicanja prek domačega omrežja
Marjan Kodelja 14. avgusta 2018 ob 10:42

Ko sprejmemo klic na mobilnem telefonu se prenos podatkov v ozadju največkrat zaustavi. Da ni tako, je v omrežju LTE na voljo tehnologija VoLTE, v domačem omrežju Wi-Fi pa VoWifi (Voice over WiFi). Da deluje, jo morata podpirati telefon in operater. In to je danes za imetnike telefonov Samsung omogočil Telekom Slovenije.

Če omrežje Wi-Fi doma ali v tujini uporabljate za brezplačne klice, potem ostanite na Vibru oziroma sorodnih storitvah. Pri Telekomovi najavi ne gre za brezplačnost, temveč za udobnost. Med klicem na primer ne pade morebitni podatkovni prenos, hitrejše naj bi bilo vzpostavljanje klicev, omogočeno pa naj bi bilo tudi »prehajanje« telefona med brezžičnim in mobilnim omrežjem, če se med pogovorom premikamo. Storitev je uporabna tudi za primere, ko je moč signala mobilnega omrežja v zaprtih prostorih slab in je prenos govora boljši prek brezžične povezave. Klici in SMS-sporočila prek omrežja WiFi so uporabnikom na voljo tudi v primeru, če mobilni prenos podatkov izklopijo, saj se obravnavajo kot običajni klici oz. sporočila.

Klici in sporočila SMS se pri tem obračunajo pod enakimi pogoji kot v domačem mobilnem omrežju, tudi če smo v tujini. Uporabnikom se tako minute odhodnih klicev in poslana sporočila odštejejo od zakupljenih količin naročniškega paketa oz. se obračunavajo po ceniku. Navedeno velja tudi med gostovanjem v tujini, in sicer kjerkoli po svetu, kjer je na voljo ustrezno WiFi-omrežje. V tem primeru uporabniki opravljajo klice in pošiljajo sporočila po tarifi, ki velja za uporabo storitev v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije. Ob tem je vgrajeno tudi dodatno varovalo: če naročnik v času gostovanja kliče prek storitve VoWiFi in se med klicem povezava mobitela prenese z omrežja WiFi na mobilno omrežje tujega operaterja, v katerem je možno gostovanje, se klic samodejno prekine. Uporabnik tako za lažji nadzor stroškov v tujini vedno ve, kdaj opravlja klic prek storitve VoWiFi in kdaj prek gostovanja pri mobilnem operaterju.

Storitev VoWiFi je v omrežju Telekoma Slovenije zaenkrat na voljo uporabnikom novejših mobitelov serije Samsung Galaxy, od modela A3 2017 dalje. (seznam podprtih telefonov) Uporabniki si storitev VoWiFi vklopijo prek sporočila SMS, v katerega vpišejo: WIFIKLIC in sporočilo pošljejo na številko 1918.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja