Mozaik za odpravo roaminga je sestavljen
Matjaž Ropret 1. februarja 2017 ob 11:28

Predstavniki evropskega parlamenta, evropskega sveta in evropske komisije so sinoči dosegli končni dogovor glede veleprodajnih cen storitev mobilne telefonije med gostovanjem v tujini. Znano je torej, koliko bodo operaterji plačevali eden drugemu, kadar bodo njihovi uporabniki telefonirali, pošiljali sporočila in prenašali podatke v tujih omrežjih. S tem pa tudi, kakšna bodo doplačila za presežene količine.

Te cene so bile še zadnji manjkajoči košček v sestavljanki roaminga, ki ga od 15. junija naprej v EU (skoraj) ne bo več. Veljalo bo načelo gostuj, kot doma. Kar bo pomenilo, da bomo tudi v tujini storitve uporabljali po enakih cenah oz. Da bomo izkoriščali količine za naročniškega paketa. Vendar pa do sinočnjega dogovora nismo vedeli, koliko podatkov bomo v tujini lahko prenesli brez doplačila. Začetna veleprodajna cena za gigabajt podatkov bo 7,70 evrov (brez DDV), ki bo nato vsako leto padla. S prvim januarjem 2018 na šest evrov, leta 2019 na 4,50 evre, 2020 na 3,50 evra, 2021 na tri evre in nazadnje na dva evra in pol z letom 2022. Prejšnji predlog je predvideval zniževanje od desetih do pet evrov, prvotni predlog evrospke komisije pa ceno 8,50 evrov v celotnem obdobju. Izpogajane cene so torej nižje in s tem boljše za potrošnike.

Zakaj? Zaradi formule, po kateri bodo operaterji izračunavali, kolikšna je “pravična” uporaba prenosa podatkov v tujini. Veljalo bo, da naročniko dobi takšno količino, ko bi jo bilo po veleprodajni ceni mogoče kupiti za mesečni znesek njegovega paketa, pomnoženo z dva. Ob naročnini 20 evrov na mesec bi torej uporabnik v tujini dobil nekaj več kot štiri gigabajte podatkov, za naslednji gigabajt pa bi doplačal 9,4 evre. Prihodnje leto seveda ustrezno manj, pa tudi vključena količina bo večja.

Veleprodajna cena minute klica je 3,2 centa, cena sms-a pa en cent. V evropski komisiji so se pohvalili, da s tem izpolnjujejo obljubo o koncu roaminga in prehajanju mejah brez dodatnih skrbi. Omenjeno načelo pravične uporabe pa še vedno zagotavlja, da za večino uporabnikov ne bodo privlačne naročnine operaterjev iz drugih držav, hkrati pa bo večina verjetno imela dovolj prenosa podatkov oz. Ga bo lahko za razumno ceno doplačala, če ga bo premalo. Seveda pa ostaja težava z visokimi cenami roaminga zunaj EU, pa tudi z vse višjimi cenami klicev in poslanih sporočil iz Slovenije v tujino.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.