Moto Z2 Play združuje glavne adute dveh predhonikov in ohranja modularnost
Matjaž Ropret 3. junija 2017 ob 08:45

Nobena skrivnost ni, da sem vsaj zaradi odličnega trajanja baterije fan telefona Moto Z Play, akoravno ga zaradi premalo kakovostnega fotoaparata ne morem uporabljati kot svoj primarni mobilnik. Sem pa tudi že na glas povedal, da se mi konkretno zmanjševanje baterijske kapacitete pri nasledniku ne zdi najboljša ideja. Vseeno pa se zdi, da bo treba modelu Moto Z2 Play treba dati priložnost, da pokaže svoje vrline.

Lani je Lenovo imel tri telefone v tej modularni družini. Poleg Z Play še paradni Moto Z in v ZDA tudi Moto Z Force z nelomljivim steklom čez zaslon. Zdaj so predstavili samo Moto Z2 Play in vsaj na prvi pogled so v njem združili glavne prednosti dveh lanskih modelov. To vsaj delno pojasni manjšo kapaciteto baterije in če je res tako, poteza sploh ni napačna. Vedno pa seveda obstaja možnost, da bo korporacija čez nekaj časa pokazala še drugi model in vse to razmišljanje naredila nesmiselno.

Kakšen je potem novinec? Predvsem bistveno tanjši od predhodnika, kar je bil tudi glavni prodajni adut lanskega modela brez oznake Play v imenu. Ta je bil tudi fotografsko boljši in pri novem so prav temu namenili največji poudarek. Ne samo, da so izbrali boljše tipalo z manj megapikami (tokrat jih 12), to naj bi ob zaslonki f/1,7 zajelo več svetlobe in tudi lasersko podrto ostrenje bi moralo biti precej hitrejše.

Kot rečeno ima baterija za približno petino manj zaloge, a novejši procesor Snapdragon 626 bi moral pridobiti kakšen odstotek nazaj, saj je menda še varčnejši od starega. Poleg tega pa je tudi nekaj hitrejši, seveda pa je to še vedno srednjerazredni čip. A pri lanskem Moto Z Play ne opažam kakšne podhranjenosti, vsa večpredstavnost in ostalo deluje brez težav. Niti snemanje videa v 4K ni tuje.

Je pa tako tudi zato, ker je ločljivost zaslona 1080p in enako ostaja pri novincu. Zaslon pa je vrste AMOLED, kar pomeni živahne barve in dobro vidnost na soncu. Pomnilnika je tri ali štiri gigabajte, prostora za podatke pa 32 ali 64 GB, ob reži za pomnilniško kartico. Seveda se v Sloveniji nadejam različice 4/64 GB, ki bi morala delovati dovolj hitro in ponujati zadosti prostora za večino uporabnikov. Kakšna bo cena, še niso povedali, verjetno pa lahko pričakujemo, da bo v prosti prodaji dosegla ali presegla 500 evrov. V Slovenijo zadeva prihaja v drugi polovici leta. Še prej, mogoče pred poletjem, se lahko nadejamo linije Moto G5.

Kot rečeno je Z2 Play obdržal modularnost, kar pomeni možnost nameščanja magnetnih dodatkov. Pridobil je še rahlo odpornost proti škropljenju (prave vodotesnosti ni), ampak »modi« so tisto, kar ga dela zanimivega. In prav zaradi njih so verjetno pri Lenovu poskusili stanjšati ohišje. Mogoče je škoda, da niso obenem povečali zaslona v maniri LG-ja ali Samsunga, saj je prostora dovolj – osnovna silhueta je morala ostati enaka zaradi združljivosti z dodatki. Je pa čitalnik prstnih odtisov tokrat oblikovan lepše in ima večjo površino.

Ampak, dodatki. Nekaj je novih, med njimi dodatna baterija, ki kompenzira izgubo pri vgrajeni. Telefon pa z njo še vedno bi popolna opeka. Potem je tu pokrov za zadnjo stran, ki dodaja podporo za brezžično (induktivno) polnjenje, pa tudi nevtralizira izboklino fotoaparata in seveda izniči izjemno tankost telefona. Zanimiv se zdi igralni plošček, v katerega bo uporabnik vstavil telefon in bo tako imel fizične tipke za igre. Nov je tudi zvočniški dodatek Soundboost 2, ki pa se od enice razlikuje zgolj v malo drugačni obliki stojala in zaščiti pred politjem. Kdor ima starega ali ga bo kje našel poceni, nima razloga za nakup novega.

Lepo je videti, da Lenovo oz. Motorola vztraja pri konceptu, predstavlja nove dodatke in na osnovi pripomb izboljšuje telefon. LG je z G5 na G6 ubral popolnoma drugačno pot oz. je že v osnovi modularnost preslabo premislil. Motorolina zasnova pušča nekaj več fleksibilnosti, prej ali slej pa bodo morali seveda spremeniti obliko telefonov in takrat bodo vsi dodatki samo še za v staro šaro. Ampak vseeno se zdi, da si Moto Z2 Play utegne zaslužiti pozornost kupcev.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja