Morda kmalu licence za poslovanje ameriških podjetij s Huaweijem
Matjaž Ropret 4. novembra 2019 ob 10:45

Ko so Združene države Amerike vzpostavile seznam kitajskih podjetij, s katerimi ameriška ne smejo poslovati (angl. entity list), so tudi dale možnost, da domače korporacije zaprosijo za izredno licenco. Doslej nismo vedeli, ali je za dovoljenje sploh kdo zaprosil, prav tako ameriška vlada še ni nobenega podelila. Toda zdaj je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross razkril, da so dobili 260 prošenj za licence in da bo nekatere podelili »v kratkem«.

Prošnje, da smejo prodajati na kitajsko, se seveda pretežno nanašajo na podjetje Huawei. Temu zdaj ameriška podjetja ne smejo dobavljati ničesar, najbolj očitna zagata, ki izhaja iz tega, pa je nezmožnost uporabe polnega Googlovega Androida, z vsemi storitvami in aplikacijami vred, saj ga Huawei ne more dobiti od Googla. Zaradi tega je kitajska korporacija paradni telefon Mate 30 Pro (začasno in v omejenem obsegu) poslala na trg z odprtokodnim Androidom z lastno trgovino z aplikacijami, v Evropi pa poskuša praznino nadomestiti z modeli, ki so licenco dobili že prej, a jih za našo celino najprej sploh niso predvideli. Tak je denimo Nova 5T, za katerega upamo, da ga kmalu dobimo v roke.

Ross je za Bloomberg priznal, da jih je število prošenj presenetilo. »Za vsa ta podjetja velja, da morajo v osnovi pričakovati zavrnitev prošnje, res pa je, da jih bomo kar nekaj odobrili.« To je prvi namig, da ameriške oblasti dejansko nameravajo komu znova dovoliti poslovanje s Huaweijem. In morda še kakšnim drugim kitajskim podjetjem, podrobnosti glede omenjenih prošenj namreč ne poznamo. Se pa določene ameriške družbe že pritožujejo, da jim »blokada« ovira posel in zmanjšuje prihodke, tako da so zagotovo med vloženimi tudi prošnje za trgovanje še z drugimi podjetji na seznamu. Kdaj bi lahko licence dejansko izdali, Ross ni povedal, je pa časovnica nedvomno povezana s trgovinskimi pogajanji med ZDA in Kitajsko, malo pa najbrž tudi s hitro bližajočim se 19. novembrom, ko se za Huawei izteče drugo trimesečno prehodno obdobje.

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči izrazil upanje, da bodo prvo fazo trgovinskega sporazuma dorekli še ta mesec in ga podpisali nekje na ameriških tleh. »Sporazum je še posebej zapleten, zato si prizadevamo, da bo vsaka stran zelo dobro in jasno razumela, kaj piše v njem,« je izjavil Trump. Minister Ross pa je dodal, da je napredek v pogajanjih kljub temu zelo dober in da ni razloga, da ne bi dosegli sporazuma. S tem bi morda odpadlo tudi napovedano decembrsko dodatno povišanje uvoznih carin za kitajsko blago, kar bi na ameriškem trgu še podražilo določene izdelke, ki so dražji že zaradi prve Trumpove uvedbe carin.

V prihodnjih tednih bi se torej lahko začela saga nekoliko razpletati in morda bo do konca leta jasno, kaj bo v letu 2020 s Huaweijevimi telefoni, pa tudi, ali lahko v Evropi in Sloveniji pričakujemo Mate 30 Pro.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.