Morda gre v tretje za Microsoft končno rado in bomo res deležni revolucije pri prenosnikih
Matjaž Ropret 21. maja 2024 ob 11:48

Microsoft je prepričan, da ima tokrat končno zbrane vse delčke sestavljanke. Želi namreč povzročiti pravo prelomnico na trgu prenosnih računalnikov, predvsem pa »premagati« Apple. Gre sicer za že najmanj tretji poskus s prestavitvijo operacijskega sistema Windows in pripadajočih programov na procesorje z arhitekturo ARM, zraven pa so dodali še celotno paleto storitev umetne inteligence in jo zapakirali v ime Copilot+ PC.

Prenosniki, ki se bodo kvalificirali za ta naziv, bodo morali imeti procesor z »nevronsko« enoto (NPU), ki zmore vsaj 40 TOPS (40 bilijonov operacij na sekundo), in posledično lahko lokalno, brez pomoči »oblaka,« poganja več majhnih jezikovnih modelov (SLM, v nasprotju z velikimi jezikovnimi modeli, LLM, kot je ChatGPT oz. »pravi« Copilot). Za zdaj take procesorje za prenosnike proizvaja zgolj Qualcomm in na njegovih Snapdragon X Elite in Snapdragon X Plus, ki sta v bistvu ista reč, zgolj z različno frekvenco delovanja, tudi v pretežni meri temelji celotna iniciativa, sestavljena iz dveh delov.

Po eni strani so tu funkcionalnosti umetne inteligence za večjo produktivnost in ustvarjalnost ter pomoč pri delu, toda večino bo najbrž še bolj zanimala druga plat. Omenjeni procesorji naj bi namreč omogočali najmanj primerljive zmogljivosti z najnovejšimi AMD-jevimi, Applovimi in Intelovimi, toda rekordno dolgo trajanje baterije. V Microsoftu in Qualcommu govorijo o 22 urah gledanja videa brez vmesnega polnjenja. Če bo blizu 20 ur resnega dela ali morda brskanja po spletu, bo to resen preskok za prenosnike s sistemom Windows, kajti Macbooki z MacOS in Applovimi procesorji M so že blizu tem številkam.

Veliko bo odvisno od dvojega. Najprej od tega, kako so sam sistem in programi optimizirani za arhitekturo ARM. Vemo namreč, da je celotna programska oprema za Windows pisana za procesorje vrste x86, zato jo je treba popolnoma prilagoditi ali pa ukaze prevajati čez emulator. Prva poskusa z Windows RT in kasneje Windows on ARM sta se izjalovila, ker je bilo prilagojenih programov premalo, pa še mnogi niso delovali v 64-bitni obliki, prave emulacije pa ni bilo, in tudi zmogljivosti so bile pretežno obupne. Tokrat veliki razvijalci, kot je Adobe, obljubljajo prilagojene programe, tudi sprotno prevajanja ostalih pa naj bi delovalo in bilo zadosti hitro. Seveda se zaradi prejšnjih izkušenj ne moremo otresti skepse in bomo počakali na dejansko preizkušanje, preden bomo lahko razglasili, da je to res to.

Na predstavitvi se je Microsoft sicer popolnoma izognil temi »združljivost programov,« zato lahko upamo, da to zadevo tokrat res pripravili bolj temeljito kot v prejšnjih poskusih, ko je bilo delujočih programov in načinov, kako priti do njih, še manj kot za telefonih znamke Huawei po ameriški blokadi.

Potem pa je tu vidik z umetno inteligenco, ki se sliši atraktivno in marketinško všečno, vendar samo zaradi tega verjetno nihče ne bo kupoval novega prenosnika. Bodo pa funkcionalnosti, ki jih bom omenil v nadaljevanju, menda res delovale zgolj na osebnih računalnikih z oznako Copilot+ PC. Pri čemer je dobro in za zdaj neodgovorjeno vprašanje, ali bodo na voljo tudi za slovenske uporabnike. Microsoft ima obširno zgodovino »skrivanja« funkcij (in izdelkov) za uporabnike, ki nimajo na svojih napravah nastavljene ene od podprtih držav. Spomnimo se samo navidezne pomočnice Cortane.

Prva od funkcionalnosti UI, ki so jo prikazali, je »Priklic« (Recall). Ta bo spremljala vse, kar uporabnik počne na računalniku, in mu omogočala skok nazaj na nekaj, kar je delal pred časom, in je morda izgubil, želi popraviti in kakršen koli je že razlog za skok v preteklost. Na voljo bo časovni trak za pomikanje nazaj, predvsem pa kontekstualno iskanje (s tipkanjem in glasovno). Sistem bo v bistvu ustvarjal množico posnetkov zaslona, ki jih bo nato poskušal razvozlati z algoritmi strojnega učenja in prepoznavanja znanih vzorcev. Seveda bo mogoče to funkcionalnost izklopiti ali jo pri določenih opravilih oz. vsebinah omejiti, kajti nekateri se ne bodo počutili najbolje, če bodo vedeli, da jim nekdo »gleda čez ramo,« četudi se vse to dogaja lokalno in nič ne gre v kakšne strežnike. Zadeva bi bila lahko nerodna tudi, če bi se kdo polastil dostopa do računalnika in odkril kaj obremenjujočega v tej časovnici.

Druga možnost bo »Soustvarjanje« (Cocreate), kar je v bistvu že poznano. Gre za generiranje fotografij iz skic, opisov in podobnega. Potem bo na voljo še sprotno prevajanje med 44 jeziki (ni podatkov, katerimi) in ustvarjanje zapiskov, pa studijski učinki med video pogovori, pomoč pri uporabi običajnih funkcij sistema Windows in podobno.

Prvi prenosniki Copilot+ PC, vključno z novimi modeli Surface, bodo predvidoma naprodaj od sredine junija naprej. Vendar o njih več v enem od prihodnjih člankov.

Fotografije: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja