Morda bi moral Samsung počakati s prepogljivimi telefoni do Galaxyja Z Fold2
Matjaž Ropret 11. avgusta 2020 ob 06:46

Poleg vseh ostalih izdelkov, o katerih smo pisali prejšnji teden, je Samsung napovedal tudi novo generacijo telefona oz. tablice s prepogljivim zaslonom Galaxy Z Fold2 (5G). Glede na zapisano in na prve fotografije so odpravili dve od mojih največjih pripomb pri prvem Foldu. Ne morem pa se znebiti občutka, da so to storili predvsem zaradi pritoževanja tako novinarjev kot uporabnikov in da bi z nekaj več premisleka in truda lahko oboje že v prvo naredili tako, kot bi bilo treba. Toda, kaj bi potem ostalo za naslednika?

Če komu še ni jasno, na kaj namigujem, sta to seveda spodobno velik zaslon na zunanji strani in pa majhen okrogel izrez za kamero na notranjem zaslonu namesto res ogromne in povsem nepotrebne zareze. Oboje bo, to lahko rečem že vnaprej, bistveno izboljšalo uporabnost te naprave. Zunanji zaslon je bil prej tako omejen, da je kar vabil uporabnika, naj vedno znova odpre telefon. Mogoče je bil to celo (posreden) namen. Na notranjem, prepogljivem zaslonu, pa je tista zareza jemala ogromno površine in še določene aplikacije so se obnašale čudno, ker so se ji poskušale izogniti. Povečanje s 4,7 na 6,2 palca diagonale bo zaslon pri zaprtem telefonu povzdignilo na raven vsakega običajnega telefona iz leta 2020. In ker bo prav tako OLED, četudi z običajnim osveževanjem 60 Hz, bo najbrž odličen in tako povsem primeren za samostojno uporabo, ne samo kot zasilna možnost. Notranja »luknjica« pa zdaj ne bi smela biti kaj pretirano v napoto, škoda je mogoče samo, da je niso postavili nekam v kot, bo namreč na sredini desne polovice. (Je pa Samsung poskusil njeno pozicijo malo zakriti s precej temnimi fotografijami prihajajoče naprave)

Poleg teh dveh sprememb bo imel novi Fold še nekaj izboljšav. Med njimi dodelan mehanizem za odpiranje in zapiranje, manjšo stransko »odprtino« v zaprtem stanju (na račun še nekoliko večje debeline), »upogljivo« steklo kot Z Flip in podporo za omrežja 5G, kar je razvidno že iz imena. Prav ime pa so malo preveč zakomplicirali, čeprav je očitno, da v Samsungu želijo vse naprave z upogljivim zaslonom združiti v linijo Galaxy Z. Poleg Folda je v njej za zdaj še Flip, ki je preklopni telefon. Torej tak, ki se iz običajne velikosti telefona »zloži« v nekaj pol manjšega in dvakrat debelejšega. Po drugi strani se Fold iz telefona približno običajne velikosti in dvakratne debeline razpre v mini tablico.

Pri Foldu pa ni vprašanje samo to, ali bi lahko že v prvo izdelali takega, kot bo zdaj drugi. Zelo verjetno ne, glede na to, da so zaradi težav za skoraj pol leta zamaknili. Toda, če ne bi bilo treba zaradi prestiža hiteti, bi lahko počakali do letos, in prišli na trg s tem, kar bo Galaxy Z Fold2, pa bi to izpadlo precej izpopolnjeno za prepogljivi prvenec. Toda tu je še druga velika dilema. Je boljše odpiranje skritega zaslona ali zunanjega, kot si je zamislil Huawei pri modelih Mate X in Mate XS? Oboje ima svoje prednosti in slabosti, a zdi se, da je pri konceptu za enim samim zaslonom več prednosti in manj slabosti. Foldov koncept je mogoče v prednosti glede zaščitenosti zaslona in malce bolj skrije gubo, toda razpiranje zunanjega ekrana tega morda manj obremenjuje. Tak koncept prednjači tudi v uporabnosti in bolj smotrni uporabi komponent. Namesto kamer na treh koncih ima zgolj en foto-video sklop, ki je v uporabi ne glede na to, v kakšnem položaju je zaslon (oz. so »zasloni). Pa tudi zaslon je vedno isti, zgolj vklopljen ni ves čas v celoti. Ima pa prednosti tudi »beležnica« z notranjim zaslonom. Mogoče jo je imeti na pol odprto in v takem položaju nekam položeno, pa bo lepo stala in kazala sliko pod kotom. Tablica z »zunanjim« odpiranjem lahko zgolj razprta leži na mizi ali kje drugje. Notranji zaslon tudi omogoča uporabo v slogu mini prenosnika, kjer je na eni polovici zaslona tipkovnica, na drugi, nagnjeni nazaj, pa želena aplikacija. Tudi igre so lahko zanimive na tak način.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Seveda pa je še tretja možnost. Tista z izvlečnim zaslonom, kot jo je prototipno prikazoval TCL. Ta je prav tako zanimiva, nobena pa se ne zdi idealna. Po svoje je zanimivo tudi to, da prav veliko konkurentov na tem področju še vedno ni, pa tudi nič ne kaže, da bi cene kmalu kaj konkretno padle. Očitno bo treba počakati najmanj do tretjega Folda ali pa še dlje, da se bodo zadeve malo zbistrile in da bomo sploh videli, kako realna je množičnost takih naprav.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.