Moon Knight: Vzhičenost nad prvim delom začne hitro kopneti! (#videonapovenik)
Marjan Kodelja 13. aprila 2022 ob 06:16

Serija, v kateri kraljuje eden od drugorazrednih Marvelovih likov, se začne (skoraj) odlično, nakar hitro postane neurejena in zapletena, zato se počasi oglasi črviček »dolgočasja«.

Igralec Oscar Isaac, nazadnje smo ga gledali v filmu Dune in še prej v treh zadnjih Zvezdnih vojnah, se je odlično lotil lika z disociativno motnjo identitete, katerega ena od osebnosti je avatar egipčanskega boga lune Honsuja. Malce googlanja pokaže, da ni bog, temveč bitje od nekod drugje, najbrž je najboljši opis »iz druge dimenzije«, ki so jih Egipčani častili kot svoje bogove. V našem prostoru-času ne morejo fizično obstajati, zato si poiščejo avatarje. Pa ne modra visoka bitja iz istoimenskega filma, čeprav v nekem trenutku v prvem delu slišimo takšno primerjavo. Honsu ni imel sreče. Za avatarja si namreč najprej izbere Arthurja Harrowa (Ethan Hawke), ki je zdaj glavni negativec in častilec boginje Ammit, in nato ameriškega plačanca Marca Spectorja, v katerem »živi« najmanj še prijazen in nad Egiptom navdušen angleški prodajalec spominkov Steven Grant. Ko njegova osebnost prevzame telo, se Honsu »prime« za koščeno ptičjo glavo in potarna, »da je idiot spet glavni«. 

Zapletena zgodba postane še bolj zapletena, ker ni popolnoma jasna ločnica med dobrim in zlom. Bog lune je v seriji maščevalec. Bolj kot preprečevanje zla ga zanima maščevanje. Ammit bi zlo izkoreninila za vse večne čase. Ubila otroka, če je treba, ker naj bi ta v svojem življenju storil nekaj slabega. Primerna iztočnica za enega od dialogov med Grantom in Harrowom. Ravno tako je zanimivo, da se Honsu pri poslanstvu zanaša na Spectorja, medtem ko ima njegov nasprotnik sekto privržencev. Ti želijo najti grobnico boginje Ammit in jo oživiti. V tej godlji se znajde Grant. Spi priklenjen na tram s peskom okoli postelje in lepilnim trakom preko vrat, da bi dojel, ali se je med spanjem oddaljil iz stanovanja. Kar je mimogrede bedasta ideja. Kot da njegove druge osebnosti ne bi znale odkleniti ključavnice in skočiti prek peska? Natanko to se zgodi, saj ima občasno luknje v spominu, kar dokazuje, da se morda zaveda duševnih težav. Zanimivo pa je, da je v stripih Spector prvotna in Grant drugotna osebnost. Glede na sposobnosti, ki jih prvi ima in jih drugi nima, kaže, da je tako tudi v seriji, le da so se scenaristi odločili zgodbo začeti v trenutku, ko ima telo dlje časa pod kontrolo Grant. Dober »zaplet«, mar ne!

Psihološki triler z elementi grozljivke se kmalu spremeni v nekaj bližje filmom o mumiji. Naš junak sam nima nadnaravnih moči, te dobi, ko njegovo telo povoji spremenijo v Moon Knighta ali v Mr. Knighta, če preobrazbo sproži Grant. Toda prizorov v kostumu je relativno malo, saj scenaristi bolj kot na junaštvo in posebnih učinkih gradijo na zapletenem odnosu na liniji Honsu, Spector in Grant, v katerega se pogosto vključita Harrow in Marcova žena arheologinja Layla El-Faouly (May Calamawy). Brez poznavanja stripov je zato serijo težje spremljati. V nekem trenutku sem zaustavil predvajanje in začel prebirati podrobnosti stripovskega junaka, da sem lahko dogajanju kolikor toliko normalno sledil. Marsikdo se bo tudi strinjal, da Grant na trenutke preveč na dolgo moralizira in se po nepotrebnem prebira z lastnim odsevom. Malce dinamike, akcije in razlage ozadja gotovo ne bi škodovalo.

Če se sprijaznim s pomanjkanjem akcije in poudarkom na dialogih, potem ostane odlična igra predvsem Isaaca, dobra scenografija redkih akcijskih prizorov in povprečna kamera. Trenutek zamenjave osebnosti, ko kamera zamrzne bližinski posnetek in nato skoči na trenutek, ko telo spet prevzame Grant, medtem zlahka preteče več dni ali pa le nekaj minut, bi lahko izvedli drugače, bolj nazorno in domišljeno. Kljub temu je dogajanje v prvem delu dovolj napeto, da pritegne in dejansko padeš noter, saj hočeš izvedeti več. V drugem delu, ko so stvari že do nekje znane, so trenutki s preobiljem moraliziranja, zaradi katerega lahko občutite dolgočasje. Do konca sezone so še štirje in močno upam, da dolgočasje ne bo prevladalo!

Kaj: Serija Moon Knight spremlja še en lik iz Marvelovega vesolja.

Kje: Pretočna storitev Disney+ (do poletja SAJ VEŠ KJE!)

Ocena 3: Navdajajo me mešani občutki, saj najprej padeš notri, nato se ti poraja cel kup vprašanj in ko nanje ni pravega odgovora, začneš počasi zgubljati zanimanje.

Primernost: Bolj kot ne za vse, čeprav je nekaj nazornih prikazov nasilja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.