Moj operater na telefonu ali računalniku
Matjaž Ropret 31. julija 2017 ob 17:46

Navajeni smo, da vse več zadev urejamo po spletu. Obiski »poslovalnic« ali pogovori s klicnimi centri naj bodo rezervirani za najnujnejše primere. Kar velja tudi za telekomunikacijske storitve, saj imajo operaterji t. i. samooskrbne (angl. self care) portale in aplikacije. Priporočam njihovo uporabo, če ne zaradi drugega, za spremljanje porabe in pregled nad vsem skupaj.

V Telekomovi aplikaciji je mogoče urejati nekatere že skoraj pozabljene storitve.

Spletišča in aplikacije, ki se običajno začnejo s svojilnim zaimkom Moj, nadaljujejo pa z imenom operaterja (Moj Telekom, Moj A1, Moj Telemach, …) so namenjene tako ogledu podatkov o naročniškem paketu in porabi kot tudi urejanju podrobnosti, vključevanju opcij in še čemu. Še posebej pri mobilni telefoniji je kar pomembno, da je naročnik (naročnica) na tekočem s tem, koliko podatkov še ima na voljo v tekočem mesecu. Za klice in sporočila v večini paketov ni več skrbi, ker so neomejeni, mobilni megabajti pa še vedno imajo zgornjo mejo. In v tovrstni aplikaciji je mogoče spremljati, koliko mobilnega interneta je še ostalo v tujini (v roamingu). Pa koliko je minut za klice v tujino in podobno. Večina teh aplikacij ponuja pregleden števec ali drugo številčno obliko prikaza porabljenih in skupnih količin.

Za pozabljive se tam najde informacija, kaj vse njihov paket sploh vključuje in koliko vsega je v njem vključenega. Vidi se, kakšne dodatne stroške sem ta mesec že pridelal. S tem, ko sem kupoval določene vsebine, ki so plačljive posebej, uporabljal telefon zunaj EU ali počel kaj drugega, kar ni del naročnine. Odvisno od ponudnika pa so lahko v aplikaciji še nekateri dodatni bonbončki. Moj Telekom denimo ponuja določene možnosti, na katere smo v zadnjem času kar malo pozabili, a so lahko še vedno uporabne. Preusmeritev klicev na drugo številko, vključitev telefonskega predala, nastavitve kratkih sporočil in storitev SMS-zgrešeni klic so zadeve, ki pridejo prav. In ker se jih da vključiti prek spleta, na samooskrbnem portalu, se s tem brez iskanja drugega telefona in nadlegovanja klicnega centra reši kakšno akutno situacijo, kot je doma pozabljeni telefon.

Aplikacija Moj A1.

Pri operaterju HoT se v tej aplikaciji plačuje naročnine (oz. nalaga dobroimetje), spreminja tarifo in vklaplja ali izklaplja opcije. Podobno je tudi pri drugih ponudnikih mogoče vključiti višje hitrosti ali zakupiti dodatne količine za tujino in se vpisati v prijavljanje na brezžična omrežja.

Kdor je naročnik celotne palete storitev, ne zgolj mobilne telefonije, ima v »Mojem« portalu še več razdelkov. Vidi namreč, kako hiter internet in kakšno programsko shemo ima naročeno. In tu spet lahko tudi spreminja ali dodaja posamezne opcije. Uporaben in nujen del tovrstnega portala je upravljanje z napravami, ki so prijavljene v storitve mobilne televizije (Tvin, d3go, …). Zraven pa so še vstopna vrata za druge storitve pretočnega videa, kot je HBO go. Pri teh je sicer potem upravljanje naprav v sami storitvi, toda aktivacija poteka čez operaterjev portal.  Pri Telekomu je tam notri tudi program zvestobe. Vsaj preglede, koliko točk se je nabralo v njem. Za tiste, ki spremljajo operaterjeve posebne ponudbe, bo tudi ta razdelek zanimiv.

Občasno je vsega skupaj že celo preveč ali lahko tako spletišče postane nepregledno. Večinoma so jih ponudniki v zadnjem času prenovili in prečistili, še vedno pa je včasih treba še v podmeni posamezne kategorije, da najdemo želeno področje. Stvar okusa je, kateri od teh portalov je komu bolj všeč. Po naboru možnosti in opcij pa verjetno prednjači Telekomov. Kar pa navsezadnje ni presenetljivo, saj vodilni operater še vedno ponuja največ storitev. In pohvalno je, da je marsikatero, pravzaprav kar večino od njih mogoče urejati s svojega računalnika ali pametnega telefona. Na teh se v nekaterih aplikacijah že da namesto vsakokratnega vpisovanja gesla vključiti potrjevanje pristnosti uporabnika s prstnim odtisom. Kar lahko nadomesti tudi pošiljanje vstopnih kod prek sms-ov. V vsakem primeru bi morala biti aplikacija za pregled naročniškega razmerja na vsakem telefonu.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja