Močan Motorolin adut v srednjem cenovnem razredu
Matjaž Ropret 1. septembra 2017 ob 16:29

Lenovo že tradicionalno na berlinski Ifi predstavi plejado novosti in letos ni nič drugače. Med temi pa bom izluščil trojico, ki utegne biti najbolj zanimiva za slovenske kupce. Kajti pametni zvočnik z Amazonovo navidezno pomočnico Alexo je pri nas pretežno neuporaben, tablic, ki se prelevijo v prenosnike pa je kitajsko podjetje tudi že imelo v ponudbi veliko, pa nobena ni zašla pod Alpe.

Odkar je Lenovo kupil telefonsko znamko Motorola, prav s tem imenom predstavlja veliko bolj zanimive modele kot s svojim osnovnim. In z Moto X4 počnejo to, kar Motorola tradicionalno najbolje zna. Izdeluje telefone srednjega razreda, ki ponujajo zelo dobro vrednost za ceno. Vsaj na papirju in na prvi pogled. Kajti novinec je precej podobne lanskemu srednjerazrednemu šampionu Moto Z Play, ima pa v primerjavi z njim nekaj izboljšav in tudi nižjo ceno, saj naj bi stal 400 evrov. Ne podpira pa magnetnih dodatkov.

Toda drugi aduti so verjetno še močnejši. Med drugim kovinsko in stekleno ohišje, vodotesnost po standardu IP68 in precej velika baterija glede na procesor Snapdragon 630 in polno visoko ločljivost zaslona (pri diagonali 5,2 palca). To obeta daljšo vzdržljivost kot pri Moto Z2 Play. Fotoaparat pa je v slogu LG-jevih. Glavni objektiv z 12-milijonskim tipalom zajema v standardnem vidnem kotu, drugi z 8-milijonskim tipalom pa ultraširokokotno (in malo sodčkasto). Moto X4 je vsekakor naredil dober prvi vtis in bi lahko premešal karte v srednjem cenovnem razredu, če ga bo proizvajalec uspel pravilno pozicionirati pri operaterjih.

Yoga 920 je naslednica vrtljivih prenosnikov višjega cenovnega razreda in je na pogled in otip skoraj popolnoma enaka kot Yoga 910. Razlika je v nekaj malenkostih, kot je denimo steklo Gorilla glass čez zaslon in pa seveda vgradnja procesorjev core osme generacije, kar naj bi prineslo višje zmogljivosti ob nespremenjenem trajanju baterije.

Zato pa manjša Yoga 720 prihaja na trg še s sedmo generacijo Intelovih procesorjev. Ta prenosnik je sicer manjša različica že znane in tudi preverjeno zelo solidne Yoge 720. Namesto 13,3 ima 12,5-palčni zaslon in tehta 15 dag manj, tako da se tehtnica ustavi pri 1,15 kg. Reč res deluje privlačno, so pa pri Lenovu glede nekaterih lastnosti varčevali, zato bi sam še vedno raje posegel po večjem modelu. Manjši ima namreč samo en priključek USB-C in se za polnjenje zanaša na nestandarnen, Lenovov vtikač, USB-C pa tudi ne podpira protokola Thunderbolt. Vprašanje je tudi, če je vgrajeni disk enako hiter kot pri starejši Yogi 720, ki se ponaša z vrhunskim Samsungovim. Ločljivost zaslona je sicer enaka, Full HD. O cenah teh prenosnikov pa iz kitajskega podjetja še ni prišla nikakršna informacija.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.