Mobilni klic VoWiFi: Udobno, zastonj, z “vgrajeno” napako
Marjan Kodelja 9. avgusta 2019 ob 06:13

Mobilni telefonski klic preko brezžičnega omrežja je znanilec stekanja med mobilnimi in fiksnimi telekomunikacijami. V omrežjih držav EU zaradi naročniških paketov z neomejenimi klici in sporočili nima večjega pomena, do izraza pa lahko pride v državah z visokimi cenami gostovanja, pa tudi znotraj zgradb, do koder signal mobilnega omrežja ne seže. 

Komunikacija preko brezžičnega omrežja ni novost, saj jo že leta omogočajo aplikacije operaterjev ali neodvisnih ponudnikov, kot sta na primer Viber in Skype. Doma jih redkeje uporabljamo, to pa se spremeni tisti hip, ko vstopite v državo s cenami mobilnih storitev, ki niso najbolj prijazne do denarnice in se podate v lov za zastonj “internetom”. Za razliko od aplikacij pa je Wi-Fi klic funkcija nekaterih telefonov. Kajpada ima zato cel kup prednosti. Kličemo lahko kogarkoli in kamorkoli, ni važno, kje smo, strošek pa je odvisen od naročniškega paketa. Če je telefon priključen v brezžično omrežje in je klic preko njega dovoljen, potem se na ikoni za klic v klicalniku pojavi oznaka in vsak klic, ki ga začnete ali sprejmete, ni važno koga ali kam kličete, bo na vaši strani potekal preko tega omrežja. 

Tehnično gledano sta razliki v primerjavi z običajnimi klici v omrežju 2G in 3G dve. Telefon se v omrežje domačega operaterja ne poveže preko njegovega lastnega omrežja ali omrežja operaterja v katerem gostuje, temveč preko javnega interneta. To od operaterja zahteva implementacijo opreme oziroma standarda, ki tak klic omogoča, kot tudi za ustrezne varnostne mehanizme. “Govor pa je na telefonu ustrezno prilagojen, da je preko omrežja prenesen v obliki podatkovnega prometa. Podobno kot pri stacionarni tehnologiji VoIP ali mobilni VoLTE. Funkcijo pa morajo podpirati tudi telefoni, teh pa ta hip ni ravno veliko. Tu je tudi razlog, zakaj storitev, ki so jo nekateri veliki operaterji podprli že leta 2015, naši uvajajo veliko počasneje. 

Brezžična omrežja Wi-Fi so kajpada primerna tudi za prenos govora, drugače raznih Skypev in sistemov za video konference ne bi bilo. Ko govor telefon pretovori v podatkovni tok, ta zahteva pasovno širino oziroma hitrost okoli 500 kb/s (0,5 Mb/s), ki bi jo glede na zahteve po hitrosti drugih spletnih storitev lahko označili za “po polžje”. Redko je brezžično omrežje ne bi moglo zagotoviti. Ko smo priključeno v mobilno omrežje, telefon če izgubi signal ene bazne postaje, preklopi na drugo tako hitro, da v telefonskem razgovoru ni zaznati motnje, kaj šele, da bi se klic prekinil. V brezžičnem omrežju pa je drugače. Če je v dosegu mobilno omrežje LTE, potem naj bi prišlo do preskoka nanj, drugače pa se klic prekine. Tako naj bi sistem deloval, vendar je praksa pokazala drugačno sliko. V večini primerov bo prišlo do prekinitve, saj se telefon kot pijanec plota drži signala brezžičnega omrežja, pa čeprav ga je samo še za vzorec, nato pa do preskoka ne pride dovolj hitro in klic se prekine. Nato morate biti pozorni, sploh če ste v tujini in se zanašate na Wi-FI klic kot poceni obliko komunikacije, hkrati pa si ne želite prekinitve. Žal pa v žaru pogovora pozabimo, preko katerega omrežja poteka komunikacija, ter odtavamo izven območja pokrivanja, vemo pa, da področje pokrivanja Wi-Fi omrežja ni ravno veliko. 

Klici in sporočila SMS se pri tem obračunajo pod enakimi pogoji kot v domačem mobilnem omrežju, tudi če smo v tujini. Uporabnikom se tako minute odhodnih klicev in poslana sporočila odštejejo od zakupljenih količin naročniškega paketa oz. se obračunavajo po ceniku. Navedeno velja tudi med gostovanjem v tujini, in sicer kjerkoli po svetu, kjer je na voljo ustrezno WiFi-omrežje. Ob tem je vgrajeno tudi dodatno varovalo: če naročnik v času gostovanja kliče prek storitve VoWiFi in se med klicem povezava telefona prenese z omrežja WiFi na mobilno omrežje LTE tujega operaterja, v katerem je možno gostovanje, se klic samodejno prekine. Uporabnik tako za lažji nadzor stroškov v tujini vedno ve, kdaj opravlja klic prek Wi-Fija in kdaj prek gostovanja v tujem mobilnem omrežju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telekom SLovenije je storitev skupaj s tehnologijo VoLTE ponudil lani, vendar so jo morali naročniki aktivirati, s poslanim kratkim sporočilom. Letos pa je jo vključil vsem s telefonom, ki storitvi podpira. Kaj pa drugi? 

Milan Berlič, direktor področja mobilnega omrežja, Telemach: »Telemach spremlja razvoj tehnologije in jo uvaja v svoje omrežje v skladu s strategijo razvoja omrežij. VoLTE in VoWifi sta tehnologiji, ki ju bomo postopoma uvajali na slovenskem trgu. O tem, kdaj natančneje in na katerih napravah bosta tehnologiji na voljo v omrežju Telemacha, vas bomo pravočasno obvestili.«

»O uvedbah tehnologij VoLTE in VoWiFi razmišljamo, uporabniki ju lahko po trenutnih predvidevanjih pričakujejo konec leta 2020. Storitvi bosta med uporabniki zares zaživeli, ko bo na voljo več ustreznih pametnih telefonov v vseh cenovnih razredih. Pri uvedbi obeh tehnologij gre za nadgradnjo, ki operaterjem omogoča zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Še posebej to velja na območjih s slabšo pokritostjo v stavbah, kjer lahko to močno popravimo z uporabo tehnologije VoWiFi.«, A1 Slovenija

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja