Mobilne televizije so si podobne, a vseeno niso vse enako dobre
Matjaž Ropret 29. aprila 2017 ob 08:30

Televizijo vse bolj pogosto gledamo na telefonu ali tablici, pa tudi na računalniku. Ne zato, ker nam večji ekran ne bi bil več všeč, ampak ker je včasih bolj priročno vzeti v roke telefon, ker spremljamo program med drugimi opravili, ker je glavni ekran zaseden ali ker sploh nismo doma. Zato aplikacije za mobilno TV postajajo nepogrešljive. Ogledal sem si te, ki jih ponujajo slovenski operaterji.

Kaj in za koliko?

Vsi štirje glavni operaterji imajo že dolgo med svojimi storitvami mobilno TV. Pri Telekomu Slovenije je to Tvin, pri Telemachu d3go, T-2 ima tv2go, A1 pa po novem tako A1 Now kot Mobia TV. Večinoma je mobilna TV brezplačna, za zraven, dobijo jo naročniki t. i. trojčkov oz. četvorčkov. Izjema so nekateri najcenejši naročniški paketi. Le A1 Now je dodatna, plačljiva storitev, ki pa je zdaj promocijsko tudi zastonj.

Število programov je nekoliko različno. Največ jih ponuja Telemach, skupno 130. Seveda pa vsi naročniki ne morejo gledati vseh, ker tisti, ki niso v njihovi programski shemi (glede na naročnino) ostajajo zaklenjeni. Ni torej mogoče gledati tega, česar v osnovi, na glavnem ekranu ne plačuješ. Mobilno TV namreč vsi  operaterji obravnavajo kot sekundarni zaslon. Telekom ima v Tvinu 95 programov, A1 v Mobii 75 in A1 Now 40, za T-2 pa nimam podatka.

Telemachova številka je nekoliko napihnjena, ker ta operater loči programe v običajni in kakovosti HD, medtem ko ima denimo Telekom drugačen pristop. Tak, da je program naveden samo enkrat, slika pa se sama prilagaja, lahko je SD, lahko pa HD (odvisno od hitrosti povezave in naročnine). Po mojih opažanjih večina teh storitev ponuja vse najbolj gledane programe. Telemach ima prednost pri športu, konkretno pri kanalih Sportklub – lastnik je pač isti in to vsebino drži zase kot konkurenčno prednost. Le še Mobia TV vključuje dva programa tega ponudnika. Poleg tega ima d3go obširno zbirko iz zakladnice televizijske hiše Pink.

Zato pa Telekom prinaša tekme prve slovenske nogometne lige in košarkarske jadranske lige (pri obeh je sponzor). Zraven kot edini v mobilno TV vključuje filmski paket HBO in Cinemax, ki ga ponujajo tudi drugi operaterji, ampak samo na televizorjih. In v Tvinu je daleč največja izbira programov za odrasle. Ostala dva operaterja glede izbire programov nekoliko zaostajata, so pa pri T-2 vsaj nekateri na voljo tudi v HD, medtem ko A1 še vedno živi v svetu slike SD.

Kje?

Vse omenjene storitve so v obliki aplikacij za Android in iOS (preverjal sem prve), Tvin menda še za Windows Mobile, ogled pa je možen tudi v brskalnikih na računalniku, vendar ne vseh. Še najmanj izbirčen je prav Tvin, ki pa zahteva vtičnik Adobe Flash. V brskalniku chrome deluje tudi brez njega. Enako velja za tv2go, ki sploh popolnoma deluje samo v tem brskalniku. Zastarela osnova storitev d3go in Mobia TV pomeni, da trenutno podpirata samo enako predpotopni brskalnik Internet Explorer. Pa še ta se utegne »sesuti«, zato se je pri teh dveh storitvah trenutno najbolje omejiti na mobilne naprave. Po drugi strani A1 Now podpira samo chrome.

Nobena od aplikacij ne teče na pametnih televizorjih. Prvič zato, ker jih ponudniki še niso ustrezno prilagodili. Drugič pa zato, ker bi se s tem vrnili na »primarni« zaslon in bi odpadle določene funkcionalnosti, povezane z avtorskimi pravicami. Vseeno upam, da bodo operaterji to prej ali slej presegli. Za zdaj zgolj A1 Now ponuja možnost predvajanja na televizorju prek protokola google cast.

Storitve v glavnem niso izbirčne glede omrežja, razen Telemachove, za katero je nujno treba biti v omrežju tega operaterja (ali pa na dostopni točki iz mreže Unifi). Dokler Evropska unija ne sprejme direktive o prepovedi zemljepisnega blokiranja, pa je mogoče mobilno TV gledati samo takrat, ko si v slovenskem omrežju. Takoj ko prestopiš mejo (celo, če se ti telefon še v Sloveniji poveže na tuje omrežje), je zabave konec. Takrat po mojih izkušnjah ne pomagajo niti storitve VPN.

Uporabniški vmesnik

Večina aplikacij ponuja dva glavna načina pogleda. Seznam programov  in TV-spored, kjer se vidi kaj je (bilo) na sporedu in to tudi izbrati. Izjema je tv2go, kjer je samo seznam, tako da se uporabnik na delu zaslona pomika med programi, na drugem delu pa med posameznimi vsebinami (v brskalniku navpično, v aplikaciji vodoravno). Najbolj zoprna stvar pri vmesniku tv2go so padajoči meniji za izbiranje sklopov programov (vsi, priljubljeni, …), ki jih je na telefonu res težko zadeti. Odlična dodana vrednost te aplikacije pa je v tem, da že v osnovi, ko uporabnik izbere določeno oddajo, ponudi možnost ali predvajanja od začetka ali v živo, in pri športnih ter še nekaterih drugih vsebinah so označeni ključni momenti (nastopi slovenskih predstavnikov, itd), da lahko gledalec hitro pride do njih.

Telemach ima med drugim v videoteki vsebine storitve Pickbox.

Pri Tvinu se uporabnik pomika levo-desno med tremi glavnimi izbirami – domačim zaslonom, prijavnim zaslonom in informacijami o storitvi. Na domačem zaslonu so glavne izbire, s pritiskom na ikono zgoraj desno (t. i. hamburger meni) pa se prikažejo vse izbire. Seznam programov je pregleden, v prikazu TV sporeda je tudi precej enostavno priti do želene oddaje, fino je, da se je mogoče na vrhu pomikati po posameznih dneh, nato pa spodaj po urah. Malce je nadležno, da se vmesnik prilagodi ležeči usmerjenosti zaslona na tablicah, ne pa tudi na telefonih.

Med gledanjem programa se lahko uporabnik prikladno sprehaja med ploščicami posameznih kanalov in ga z dotikom željene zamenja. Uporabna je tudi možnost v zgornjem desnem kotu – tipka za skok na prejšnji program, kot jo poznamo tudi na marsikaterem daljinskem upravljalniku.

Aplikaciji d3go in Mobia TV sta zelo podobni, saj imata enako osnovo. Njun vmesnik bi nujno potreboval posodobitev, ker ni niti pregleden (za izbire je treba vedno pritisniti ikono in še podvajajo se) in temelji potrjevanju izbir s pritiskanjem na majhne pluse. Še posebej d3go je tudi počasen. Ne samo, da se dolgo zaganja, tudi ko seznam programov se izrisuje kar nekaj sekund.

tv2go

A1 Now ima v središču nekaj izpostavljenih izbir, ostale pa so spodaj v manjših ploščicah. Med obojimi se je treba pomikati, niso vidne vse naenkrat. Podobno kot pri Tvinu se tudi med predvajanjem ob strani lahko odprejo velike ikone s programi in klik na izbrano preklopi kanal.

Nobena od aplikacij za uporabo ni idealna, če pa bi v vmesniku združili preglednost in priročnost A1 Now ter Tvina, Telekomovo estetiko še malo prečistili s T-2-jevo ter skombinirali najboljše funkcionalnosti Tvina in tv2go,  bi dobili zelo dober skupek.

Slika

Tisto najbolj pomembno. Vse ostalo se nekako preživim, če je le slika dobra. In pri vsaj treh aplikacijah tudi je. Tvin, d3go in tv2go, ki ponujajo programe HD, imajo pri teh izjemno jasno sliko. Težko bi trdil, da je katera lepša od drugih dveh, vse so za ogled na telefonih in tablicah odlične.

V A1 trdijo, da je na manjših diagonalah zaslonov dovolj razločljivost SD, a se ne strinjam. Ko si bodo fantje prvič istočasno ogledali nogometno tekmo (prva lepa priložnost bo že v torek in sredo, ko je na sporedu polfinale Lige prvakov) na njihovi in eni od ostalih aplikacij, bodo na lastne oči in prepričljivo videli razliko. Na sliki HD se bodo igralci, žoga in vse ostali videli kristalno jasno, na sliki SD pa malo zmazano in zato včasih ne povsem razločno. Mogoče vsi nimajo dovolj ostrega vida, da bi jo opazili, ampak razlika je.

Dodatne funkcionalnosti

Vse aplikacije ponujajo ogled za nazaj, nekatere za tri dni, druge celo več. Poleg tega imata A1 Now in tv2go še snemalnik, da si lahko uporabnik sam posname tisto, kar želi še kdaj pogledati. Količina posnetkov je omejena, zadostuje za nekaj ur, ne kaj dosti več.

Vse storitve, razen Mobia TV, ponujajo tudi videoteko, z določenimi razlikami. Pri T-2 so na voljo samo dodatno plačljivi filmi. Telekom ponuja tako filme kot vsebine, ki so že vključene v naročnino (že omenjeni športni ligi ter serija Ena žlahtna štorija). Pri Telemachu so vključene nekatere vsebine ponudnika Pickbox, v A1 Now pa se počasi veča nabor filmov, serij in risank.

Zaradi mobilne TV ne bi ravno menjal operaterja in tudi ne nameravam razglašati zmagovalca ali kaj podobnega. Telekomov Tvin verjetno ponuja najboljše razmerje med modernostjo aplikacije, naborom programov in kakovostjo slike. Tedvajev tv2go je blizu, ima nekatere edinstvene lastnosti, manjka pa mu nekaj programov in v naročnino vključenih vsebin v videoteki. Telemachov d3go ima porazen vmesnik in podporo za brskalnike, a ga rešujejo Sportklub in nasploh izbor programov in že od vsega začetka lepa slika. Menda je na poti prenovljena aplikacija, ki naj bi odpravila zdajšnje kritike te storitve. V A1 pa imajo z novo aplikacijo (Mobia TV je enako preživeta kot d3go) dobro osnovo, a jo res morajo nadgraditi z daljšim seznamom programov in še posebej s sliko v visoki razločljivosti.

Poleg omenjenih je treba omeniti še RTV 4D, zastonjsko aplikacijo, ki omogoča gledanje nacionalnikih programov. Načeloma deluje v redu, s kakšno občasno ustavitvijo, in ima lepo sliko (tudi HD), a do te aplikacije imam že dolgo eno zamero, ki je razvijalci kar nočejo odpraviti. Na marsikateri napravi namreč ne zna umakniti androidnih navigacijskih navideznih tipk, zato je slika nepotrebno stisnjena.

Z novimi, obogatenimi naročniškimi paketi je mobilno TV skoraj brez skrbi mogoče gledati povsod. Samo še EU sprosti zemljepisno blokiranje in operaterji nadgradijo zastarele aplikacije, pa bom lahko v celoti zadovoljen s ponudbo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • A1now bo neke vrste neflix. Testno je pa zastonj zato, ker še ga testirajo na uporabnikih. MobiaTV pa gre na standard HTML5 kar pomeni da bo preživet viewright vtičnik šel v pozabo. Glede na to da sta Mobia in D3GO enaka bo verjetno tudi D3GO preklopil na html5.

    • Zagotovo bodo storitve prešle na nov standard. Mislim pa, da Mobia in d3go ne bosta več temeljila na isti rešitvi. In tudi ni nujno, da bo A1 na dolgi rok vzdrževal dve aplikaciji, temveč ju utegne združiti v eno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.