Mobilna denarnica NLB Pay z novo podobo in možnostmi
Matjaž Ropret 14. marca 2023 ob 11:43

Banka NLB je prenovila svojo mobilno denarnico, ki poleg drugačnega, lepšega videza in uporabniškega vmesnika prinaša tudi nove funkcionalnosti. Med drugim imate v njej lahko kartice zvestobe, poenostavljeno pa je še »flikanje« denarja prijateljem.

NLB Pay ostaja samostojna aplikacija za plačevanje s telefonom, ki pa pri omenjeni banki nadomešča še aplikacijo Flik Pay, saj so njene zmožnosti integrirane. Po novem je mogoče denar nekomu »flikniti« ali ga od njega prejeti (»zahtevati«) neposredno preko stikov v imeniku. Tudi po prenovi mobilne banke Klik, ki je po naših informacijah že globoko v testni fazi, naj bi mobilna denarnica ostala samostojna, med drugim zaradi razlogov, kot je kranjska mestna kartica, pri kateri bo NLB Pay rešitev za uporabo na telefonu.

Po novem uporabnika, ko jo (biometrično) odklene, pričakata dva razdelka, od spodaj navzgor pa lahko povleče še pregled transakcij ali pa možnosti za posamezno plačilno sredstvo, najsi bo eno od kartic ali Flik. Zgoraj prav tako s potegom prsta izbira med karticami in Flikom in lahko pogleda podrobne podatke o posameznem plačilnem sredstvu ali spremeni nastavitve. Pri karticah to pomeni, da jo je mogoče zakleniti (če jo denimo izgube ali vam jo ukradejo) in določiti, katere omogočajo dvig na bankomatu, spletna plačila in plačila v tujini. Preveriti je mogoče še kodo PIN kartice ali jo izbrisati iz denarnice. Kdor je še nima v aplikaciji ali je dobil novo, jo bo moral najprej vnesti (»digitalizirati«).

Ko je uporabnik prijavljen s svojimi podatki, mu denarnica že ponudi vse kartice in jih je treba zgolj poklikati. Pod tem »vrtiljakom« kartic je še zvezdica za nastavitev privzete za brezstično plačevanje, kar bo verjetno Mastercard Debit. Plačati je sicer mogoče iz aplikacije, s potegom razdelka plačaj na celoten zaslon se telefon postavi v način plačevanja, vendar, kot že vseskozi doslej, za plačevanje sploh ni treba v NLB Pay, temveč zgolj odkleniti telefon in ga približati terminalu POS. Za zdaj je za zneske nad 50 evri še vedno treba vtipkati kod PIN v terminal, toda po naših informacijah v NLB delajo na zamenjavi tehnologije v ozadju in bodo v roku nekaj mesecev omogočili tako izkušnjo, kot jo ponuja denimo Apple Pay, kjer je dovolj zgolj odklepanje telefona in se to šteje za avtentikacijo pri nakupu, tipkanje PIN-a pa odpade. V NLB naj bi se dogovarjali tudi za vstop v sistem Apple Pay, kajti nič ne kaže, da bi ameriška korporacija brez kakšne regulatorne prisile omogočila poln dostop do tehnologije NFC v svojih napravah. Kdaj bodo komitenti NLB lahko začeli uporabljati Apple Pay, pa še ni znano.

Druga, nova rubrika v mobilni denarnici po združitvi SKB in NKBM ne več največje slovenske banke ponuja digitaliziranje najbolj pogostih kartic zvestobe. Kot nadomestek za znano aplikacijo Stocard. Za nekatere trgovce oz. ponudnike, natanko 18 jih je, v že pripravljen »obrazec« vnesete številko in ime lastnika kartice, za druge pa lahko fotografirate fizično kartico in jo vnesete na ta način. Potem pa se premikate med njimi enako kot med plačilnimi karticami (in podobno kot med zadnjimi petimi članki na naši spletni strani) in za izbrano se spodaj prikaže črtna koda, s potegom navzgor pa še ostali podatki.

V meniju, dostopnem prek ikone v zgornjem levem kotu, so še nastavitve same aplikacije, možnost spreminjanja kode za vstop vanjo (če biometrični način ne deluje), nastavljanje za privzeto denarnico (namesto denimo Google Pay ali kakšne druge) in pa upravljanje naprav, na katerih ste prijavljeni v NLB Pay.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prenovljena denarnica NLB Pay je bogatejša in hkrati poenostavljena, vsebuje pa tudi še kakšnega hrošča. Občasne se nam dogaja, da kje »obvisi« in jo je treba zapreti ter znova zagnati. Nadejam se, da bodo razvijalci tovrstne težave kmalu odpravili.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja