Mobi vstaja iz hibernacije s konkurenčno ponudbo
Matjaž Ropret 2. aprila 2024 ob 13:32

Telekomunikacijski operaterji občasno presenetijo in to ne zgolj negativno s podražitvami ali poslabšanjem paketov. Telekom Slovenije je prenovil ponudbo Mobi s tremi paketi, še vedno so predplačniški, ki gredo v neposredno tekmovanje s ponudniki, kot sta HoT in Bob.

Priznam, da nisem pričakoval take obuditve Mobija, kajti pionirska predplačniška znamka na slovenskem trgu mobilne telefonije je bila že več let v hibernaciji. Toda zdaj se vrača v ospredje z večjimi količinami v paketih, tudi za gostovanje znotraj držav Evropske unije in evropskega gospodarskega prostora, podporo za omrežja 5G in višjimi hitrostmi prenosa podatkov, in tudi konkurenčnimi cenami.

Mobi je sicer na trgu že 26 let in je po besedah Telekoma Slovenije sinonim za odlično ponudbo, kar morda v zadnjih letih ni več veljalo v enaki meri kot nekoč. »Mobi uporabnikom prinaša predplačniške zakupe z neomejenimi količinami, v dveh zakupih največ prenosa podatkov v območju EU-tarife, visoke hitrosti v omrežju 5G in brezskrbno uporabo mobilnih storitev,« izpostavlja direktor razvoja produktov in storitev v Telekomu Slovenije Luca Borzatta.

Paketi so trije, imenujejo se Mobi A, Mobi B in Mobi C. Takole izgledajo:

 Mobi AMobi BMobi C
Cena (na mesec)4,99 €9,99 €13,99 €
Minute in sms-i (v SLO in EU)1000neomejenoneomejeno
Prenos podatkov v SLO1 GB100 GB200 GB
Prenos podatkov v EU1 GB10,57 GB14,8 GB
Hitrost prenosa podatkov300/100 Mb/s300/100 Mb/s300/100 Mb/s

Mobi C ima po Telekomovi definiciji neomejen prenos podatkov v Sloveniji, vendar se hitrost po prenesenih 200 GB zniža. Na žalost na 64 kb/s, tako da potem do konca meseca storitev postane pretežno neuporabna. V poštev takrat pride zakup dodatnega internetnega paketa Mobi Net mesec s 100 GB (10,57 GB v tujini) za 9,99 evrov, možnost pa je menda tudi izklop in vnovični vklop paketa Mobi C. Mobi je sicer v precejšnji prednosti pred denimo ponudbo operaterja HoT v tujini (znotraj EU oz. EGP), saj višja paketa nudita dvakrat več vključenih količin v sklopu evro tarife.

Kot rečeno to niso naročniški paketi, temveč je princip še vedno tak, da uporabnik naloži dobroimetje na svoj račun (mobilno številko), in potem ali plačuje storitve po porabi z osnovno tarifo (minuta klica, sms, mms in MB prenosa podatkov stanejo po 12 centov) ali pa izbere enega od paketov, ki ostane aktiven, če je le dovolj dobroimetja na računu in se tako lahko podaljša. Za dobroimetje pa mora poskrbeti uporabnik sam, ni samodejne polnitve kot denimo pri HoT-u. Zgolj za otroke obstaja tovrstna rešitev, imenovana Mobi žepnina, ki sama napolni račun, plača pa se prek starševe položnice. Kdor polni račun s pomočjo Telekomove mobilne denarnice VALÚ Moneta, dobi 20 odstotkov bonusa. Torej s polnjenjem za 10 evrov pridobi 12 evrov dobroimetja.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja