Misterij nenadne ukinitve paketa EON Sport
Matjaž Ropret 26. novembra 2020 ob 12:21

Sodeč po odzivih, ko smo pisali o njem, se je samostojnega paketa športnih programov EON Sport marsikdo razveselil. Nekaj je bilo tudi negodovanja zaradi napovedane cene po koncu enomesečnega brezplačnega obdobja. Vendar pretežno zaradi nepoznavanja področja in izračunov tovrstnih naročnin. Nato pa je minuli konec tedna sledila presenetljiva odločitev ponudnika tega paketa, da ga preprosto umakne, in se pretvarja, kot da nikoli ni obstajal. Razloga za to v Telemachu in Sportklubu ne povedo, tudi neuradno za zdaj ni mogoče izvedeti kaj otipljivega, ostali igralci na tem področju pa so šokirani in prav tako zgolj ugibajo, kaj se je zgodilo.

Namen paketa EON Sport, ki naj bi ga bilo možno naročiti kot Netflix ali Voyo, je bil omogočiti gledanje programov Sport klub in še treh drugih vsem tistim, ki jih pri svojem operaterju nimajo. Pa še komu, ki sploh ne želi biti naročen na operaterske »trojčke«. S tega vidika je bila ponudba dobrodošla in je tudi nakazovala možnost, da bi se morda lahko v prihodnje počasi začeli odmikati od nujnosti tistih združenih, vseobsegajočih paketov k bolj samostojnemu izbiranju, kaj želimo gledati in plačevati. Toda na voljo je bila vsega 14 dni, nato pa brez kakršnega koli pojasnila izginila. Na vprašanja so nato začeli v Telemachu vsem odgovarjati naslednje:

Paket EON Sport ni več na voljo. V podjetju smo namreč sprejeli odločitev, da tega paketa ne bomo umestili v svojo redno ponudbo.

Tudi po dodatnem spraševanju nobene besede o tem, kaj je botrovalo nenadnemu umiku. V preteklosti smo že videli veliko storitev, ki so jih ob splovitvi oznanjali z veliko pompa, čez nekaj mesecev, po pol leta ali letu, pa dokaj potihoma nehali ponujati. Toda tako hitre ukinitve, brez kakršnega koli namiga ali (logičnega) vzroka ter razlage, se ne spominjam. (Potencialni) uporabniki, ki so bili zmedeni, ko je čez vikend prenehala obstajati spletna stran paketa EON Sport, in so klicali v Telemachov klicni center, pa so izvedeli, da »ponudba iz neznanih razlogov ni več na voljo.«

Kdor se je nanjo naročil pred ukinitvijo, bo menda lahko programe spremljal 30 dni, a naročnine nato ne bo mogel podaljšati (začeti plačevati). Po mojih informacijah pa nič ne kaže, da bi se takrat Sport klubi že vrnili k trojici operaterjev, ki jih je pomladi izločila iz svojih programskih shem.

Med potencialnimi razlogi za tako potezo so se moji sogovorniki večinoma spraševali o pravicah za oddajanje in morebitnih (vnovičnih) dogovorih z operaterji. Toda prvo nima veliko smisla, kajti Sportklub oz. United Media je za Slovenijo (in širšo regijo) lastnik pravic za prenose športnih dogodkov na omenjenih programih in te verjetno lahko razširja, kakor želi. Poleg tega njihovo spremljanje v aplikaciji ni popolnoma nič drugačno od tistega, kar lahko Telemachovi naročniki počnejo že dolgo časa. Poleg tega je zelo podoben paket v Srbiji brez težav v ponudbi. Za zaključek, da ni bilo dovolj zanimanja oz. naročnikov, je bilo daleč prezgodaj. Navsezadnje paketa še niti niso začeli zares prodajati, temveč je teklo šele promocijsko obdobje.

Pogovori z A1, Telekomom Slovenije in T-2, da bi ti znova uvrstili omenjene programe v svoje sheme (in jih seveda plačevali), pa po mojih informacijah skorajda ne potekajo. Vsekakor pa so, tako moji viri, daleč od tega, da bi se lahko dogovorili le še o končni ceni in bi bila celotna saga končana. Zato tudi ta razlog, češ da bi kateri od operaterjev nasprotoval samostojnemu paketu, verjetno odpade.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Najbrž bomo čez čas izvedeli ozadje zadeve EON Sport, za zdaj pa je popoln misterij, ki bega tako športa željne gledalce kot poznavalce.   

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Po mojih info bo telekom pričel s predvajanjem dveh izmed top nogometnih lig. Ena bo španska, za drugo pa ne vem, najverjetneje ne bo angleška.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.