Ministrstvo za javno upravo pojasnjuje, kako bo delovala slovenska aplikacija za sledenje stikov
Matjaž Ropret 24. julija 2020 ob 06:39

Slovenska »protikoronska« aplikacija je zdaj menda res blizu. Čez en teden naj bi jo podjetje RSteam, ki ga je Ministrstvo za javno upravo (MJU) kot pripravljavca aplikacije izbralo na javnem razpisu, poslalo v potrditev Applu in Googlu. Tako bi bila brez zapletov v tržnicah App Store in Trgovina Play na voljo sredi avgusta. Še vedno pa so glede tega pripomočka odprta mnoga vprašanja. Naslovili smo jih na MJU in zdaj imamo odgovore, ki vsaj določene zadeve pojasnijo, čisto vseh pa še vedno ne.

Vmes smo iz javnih nastopov ministra Boštjana Koritnika lahko izluščili, da vlada ne namerava nikogar siliti v uporabo aplikacije. Da torej niti za okužene ali tiste s predpisano karanteno ne bo obvezna, čeprav so jo točno zaradi tega sploh vnesli v zakon s tretjim svežnjem protikoronskih ukrepov.

Minister se je tudi hudoval nad poimenovanjem »sledilna« aplikacija, češ da ne bo nikomur sledila, saj ne temelji na lociranju uporabnikov. Mi že ves čas uporabljamo besedno zvezo aplikacija za sledenje stikov, ker mislimo, da je ustrezna. Aplikacija bo namreč to počela – beležila oz. sledila stike med telefoni – in tudi izvirni opis v angleščini je enak – contact tracing app. Glagol trace pomeni spremljati ali slediti, lahko tudi izslediti.

Še preden se podrobneje spoprimemo s samo aplikacijo in njenim delovanjem, pa je treba še enkrat poudariti, da to ni nikakršna zveličavna rešitev epidemije. V najboljšem primeru je namig, nekakšen poziv k večji previdnosti. Za tiste uporabnike, ki bodo dobili obvestilo, da je bil njihov telefon v bližini  telefona potrjeno okuženega uporabnika (lahko tudi večih). Pomaga lahko samo in izključno pri tem, da se kdo zaradi tovrstnega opozorila malo bolj pazi in morda malo manj raznaša virus naokrog.

Pojdimo torej k sami aplikaciji, ki bo očitno enaka nemški Corona-Warn-App. »Ne gre za razvoj, temveč za implementacijo že razvite rešitve,« so pojasnili na ministrstvu. Drugače povedano – na razpisu izbrano podjetje RSteam je vzelo nemško aplikacijo, ki je kot odprta koda objavljena v »skladišču« Github, jo prevedlo in morda predelalo uporabniški vmesnik, prilagodilo določene parametre, implementiralo obvestila, ki jih bo pošiljala aplikacija in jih pripravlja NIJZ, ter bo zadevo naložilo v tržnici App Store in Trgovina Play. Morda smo še kakšen korak izpustili, ampak iz odgovorov ministrstva je razumeti, da bo aplikacija v osnovi enaka nemški in bo seveda temeljila na programskem vmesniku Appla in Googla, o katerem smo že pisali.

Najbolj najbrž večino zanima, kako bo aplikacija delovala. Kdaj bo zabeležila »stik«, kam bodo šli podatki, kaj bo uporabnik sploh lahko videl, itd Pojdimo po vrsti, tule so naša vprašanja in odgovori ministrstva:

Kdaj se bližina dveh telefonov šteje za »stik«, pri kakšni razdalji in kolikšnem trajanju?

V tem trenutku žal še nimamo natančnega odgovora na to vprašanje za slovensko okolje, pojasnjujemo pa, da je v nemški različici aplikacije vnesen parameter 2 metra in 15 minut. Naša tehnična ekipa intenzivno dela na tem.

Katere podatke si izmenjata telefona ob vsakem stiku?

Telefona si pošljeta Rolling Proximity Identifier (RPI), ključ, ki je narejen z zgoščevalno kriptografsko funkcijo (hash) dnevnega ključa, in šifriran. RPI se spreminja na 10-20 minut. V primeru okuženosti dnevni ključ okuženi (prostovoljno) pošlje na strežnik Corona Warn App, kjer ga prevzamejo drugi uporabniki aplikacije.

Ali bo lahko uporabnik v aplikaciji videl identifikacijske številke telefonov, s katerimi je bil njegov telefon v stiku?

Ne.

Ali kdo dobi obvestilo/potrdilo, da je določena identifikacija (zaradi potrditve okužbe) prišla na strežnik?

Ne, nihče ne dobi obvestila.

Ali aplikacija na telefonu s potrjeno okužbo ob vsakokratnem stiku ta podatek sporoča drugemu telefonu?

Ne, ob potrjeni okuženosti se na strežnik prenesejo okužene kode za 14 dni nazaj, ne pa za tekoči dan. Ta se prenese naslednji dan ob odobritvi okuženega.

Ali se podatki o morebitnih stikih iz aplikacije, nameščene na telefonu potrjeno okuženega posameznika ali nekoga, ki mu je predpisana karantena, kamor koli stekajo, in če se, v kakšni obliki in kdo ima dostop do teh podatkov?

Podatki o stikih se ne stekajo nikamor, ostanejo na telefonu.

Komu to pomaga?

Naslednji vidik je potrjevanje okužbe v aplikaciji. Od vsega začetka je bilo jasno, da tega uporabnik ne bo mogel storiti sam oz. da bo moral to potrditi še nekdo drug, kajti brez tega bi se našlo preveč ljudi, ki bi sem jim zdelo skrajno zabavno vnašati podatek o okuženosti, in vse skupaj bi postalo neuporabno. Potrjevanje bo po pojasnilih MJU potekalo takole:

Okuženi uporabnik bo prejel telefonski klic NIJZ, ki bo poleg epidemiološke ankete sporočil tudi naključno aktivacijsko kodo. Uporabnik jo bo vpisal v svojo mobilno aplikacijo in s tem sprožil postopek potrjevanja naključne aktivacijske kode preko Verification strežnika. Po potrditvi kode s strani Verifikaction strežnika se okuženi odjemalec odloči, če želi poslati svoje kode na Corona Warn App strežnik.

Ob vsem tem pa je seveda veliko vprašanje, komu dejansko aplikacija koristi. Pisali smo že o mnenju državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje Tine Bregant, češ da bo aplikacija »v pomoč epidemiologom na terenu pri iskanju stikov okuženega.« Premier Janez Janša pa je ta pripomoček celo razglašal kot edino možno alternativo vnovičnemu zapiranju vsega po vrsti. Vendar zdaj na Ministrstvu za javno upravo priznavajo, kar smo poudarjali že ves čas te debate – aplikacija epidemiologom ne bo kaj dosti pomagala. Koristna bo le toliko, kolikor bo spodbudila uporabnike k »odgovornemu obnašanju.« Če povzamemo ministrstvo:

»Epidemiološka služba ne bo prejemala podatkov o okuženih in njihovih tesnih stikih s strani aplikacije. Epidemiološka služba NIJZ bo tudi po vzpostavitvi aplikacije nadaljevala z izvajanjem epidemioloških poizvedovanj, intenzivnim iskanjem tesnih stikov ter svetovanjem in odrejanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Pa vendar pri epidemiološkem poizvedovanju obstaja možnost, da zaradi različnih razlogov ne uspemo identificirati vseh tesnih stikov, zato bo aplikacija v dodatno pomoč, saj bodo na varen in popolnoma anonimen način obveščene tudi tisti, ki jih epidemiolog v pogovoru z osebo s potrjeno okužbo sicer ne bi identificiral.«

Zanimalo nas je tudi, kako bi, glede na način delovanja, ki ne predvideva nikakršnega lokacijskega sledenja, aplikacija pomagala pri nadzoru nad spoštovanjem odločbe o karanteni. Za ta namen je očitno niti ne vidijo (več), a vseeno:

Aplikacija bo delovala popolnoma anonimno, zato z njo ne bo mogoče izvajati nadzora nad spoštovanjem odločbe o karanteni. Namen aplikacije ni nadzor nad ljudmi, ampak obveščanje oseb, ki so bile v tesnem stiku z osebo s potrjenim COVID-19. Osebe bodo prejele obvestilo, da so bile v tesnem stiku in priporočila kako naj ravnajo, da se prepreči širjenje okužbe.

Kakšna pa bodo obvestila, ki jih bodo dobivali uporabniki aplikacije. Če se bo identifikacija njihovega telefona znašla med »stiki« telefona okuženega uporabnika. Na MJU odgovarjajo, da »obstaja več stopenj opozorila, ki jih bo pripravil NIJZ glede na stopnjo ogroženosti.«

Najbolj smiselno bi bilo verjetno imeti eno aplikacijo za celo Evropsko unijo. Tako bi zajeli največ »stikov« in navsezadnje bosta očitno nemška in slovenska aplikacija pretežno identični. Ker več kot deset držav uporablja enako tehnološko rešitev – programski vmesnik Appla in Googla ter decentraliziran model postopanja s podatki – bi se po mnenju ministrstva lahko v prihodnosti posamezne aplikacije »povezale«.

Čez nekaj tednov pa ministrstvo čaka še ena naloga – prepričati državljane, naj si namestijo aplikacijo in ji dovolijo opravljati svoje. Za ta namen napovedujejo vzpostavitev spletne strani in klicnega centra za pomoč uporabnikom, pa tudi kampanjo na različnih kanalih z obveščanjem o namenu in pomenu aplikacije.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Žal mi je, a ne vidim prav nobenega smisla te aplikacije. Jaz, ki na primer imam aplikacijo, bi zaznal aplikacijo okuženega samo v primeru, da ima tudi ta nameščeno aplikacijo, da je vnesel kodo NIJZ, da je bil več kot 15 minut na manj kot 2 metra od mene. Kako se to lahko zgodi, če so vsi potrjeno okuženi v karanteni in jaz nisem z njimi?

    • Teorija pravi, da se virus zelo dobro prenaša že nekaj dni pred pojavom simptomov (in potrditvijo okužbe). V tem naj bi bil smisel aplikacije – da bi uporabniki dobili obvestilo, da so bili v stiku z nekom, ki je zdaj potrjeno okužen, in je že lahko razširjal virus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja