Ministrstvo še ni zaključilo aktualnega internetnega zakona, pa že zbira predloge za novega
Matjaž Ropret 21. novembra 2016 ob 18:58

Medtem ko ministrstvo za javno upravo (MJU) skozi proceduro še vedno mukoma spravlja spremembe Zakona o elektronskih komunikacijah, je danes objavilo javni poziv za predloge o prihodnji zakonodajni ureditvi kibernetskega prostora.

Ministrstvo želi od strokovne, zainteresirane in drugih javnosti odgovore na nekatera vprašanja, ki se postavljajo zaradi internetnih sprememb, novih evropskih direktiv in uredb, itd Pisce zakonov zanima, kateri vidiki elektronskega poslovanja niso ustrezno urejeni v zakonodaji, kako urediti upravljanje elektronskih identitet, ali naj imamo državljani možnost za čezmejno avtentikacijo in še nekaj podobnih zadev. Potem pa tudi, kako zaščititi anonimnost posameznika na internetu, kako ohraniti odprtost interneta, a hkrati varovati občutljive skupine uporabnikov pred škodljivimi vsebinami, kako uravnovestiti interese industrije, države in uporabnikov, kako varovati osebne podatke in tako naprej.

Kdorkoli ima kaj pripomniti na to temo, ima časa do 9. decembra, se pravi malo manj kot tri tedne. Na zdajšnji popravek ZEKom-a, dopolnjen predlog bo MJU morda obelodanilo prihodnji teden, ti predlogi ne bodo vplivali. Naj bi se pa znašli v predlogih zakonov, morda enem ali več združenih zakonih v prihodnjih dveh letih. ZEKom sicer zamuja že celo leto glede na roke za prenos ene od direktiv v slovensko zakonodajo, kaj bo ministrstvo storilo glede blokiranja pedofilskih vsebin, ki je sprožilo veliko polemik, pa dobivamo nasprotujoče si informacije.

V pozivu je zapisanih tudi nekaj trditev, ki težko zdržijo kritično presojo. Že naslov je, milo rečeno zanimiv. Ministrstvo poziva strokovno, zainteresirano in druge javnosti. V FDV-jevskem duhu torej pravi, da je javnosti več. Pa očitno tudi, da strokovna javnost ni zainteresirana, zainteresirana pa ne strokovna. V uvodu pa minister Boris Koprivnikar trdi, da Slovenija, ki želi postati digitalna referenčna država,

pospešeno gradi temelje za učinkovite digitalne storitve in zmogljivo infrastrukturo ter v dialogu z gospodarstvom, civilno družbo in razvojno-raziskovalnim sektorjem vzpodbuja razcvet digitalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na vključujoči digitalni družbi.

Mogoče smo avtorji Tehnozvezdja kaj spregledali, ampak novih učinkovitih digitalnih storitev in zmogljive infrastrukture v zadnjem času nismo opazili. Razen, če na ministrstvu podpis pisma o nameri z Uberjevo piarovko štejejo med take dosežke. Pa tudi dialog med politiko in ostalimi sferami prej šepa kot spodbuja razcvet česar koli, kaj šele digitalnega gospodarstva.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja