Mini prenosnik z združeno tipkovnico in sledilno ploščico
Matjaž Ropret 2. septembra 2016 ob 14:40

Pionir preklopljivih prenosnikov Lenovo je predstavil napravo, ki bi lahko v teoriji modernizirala netbook, za manj denarja nadomestila ipad pro, ponudila nekaj za tiste, ki so jim bile pred leti všeč Samsungove tablice s pisalom galaxy note in nenazadnje odpravile potrebo po digitalnem zajemanju (skeniranju) risb ali skic.

Yoga book je mali prenosnik, pri katerem se zaslon obrača povsem naokrog, enako kot pri ostali prenosnikih iz družine yoga. Po velikosti in tudi debelini spominja na klasično knjigo, le malo težji je, a s 690 g vseeno še lahkokategornik med prenosnimi računalniki. Resda zaslon ni velik, je desetpalčni, kot pri običajnih tablicah. Je pa lep in z ločljivostjo 1920 x 1200 tudi dovolj jasen. Reč poganja Intelov procesor atom, kar pomeni, da ni pretirano zmogljiva, obljubljajo pa do 15 ur trajanja baterije. Delovnega pomnilnika je 4 GB, prostora za shranjevanje podatkov pa 64 GB in možno ga je razširiti še s kartico micro sd. Računalnik bo na voljo v dveh različicah. Androidni za 500 in okenski (windows 10) za 600 evrov. Kar pa ga dela posebnega, je njegova tipkonica oz. sledilna plošča.

Tam, kjer je običajno kombinacijo tega dvojega, je pri yoga booku prazna površina, kot velika sledilna plošča. Ali pa površina za pisalo (wacom). Na njej se lahko prikaže narisana tipkovnica, ki zna tipke tudi prilagajati glede na to, kako uporabnik tipka – kam tolče s prsti. Tipkanje nanjo ni napačno, podobno je tipkanju na zaslon pametnega telefona ali tablice. Možno pa je po tej površini pisati ali risati s pisalom. Še več, nanjo je mogoče postaviti papir(ni blok) in risati nanj, kar se nato neposredno prenaša na zaslon. Računalnik zato izgleda zanimiv za vse, ki se ukvarjajo z risanjem, skiciranjem, načrtovanjem, oblikovanjem in podobnimi opravili. Ker ni predrag, bi ga mogoče lahko kdo kupil tudi iz radovednosti ali namesto tablice.

Miix 510 izgleda kot dobra in cenejša alternativa bolj znanemu predstavniku tovrstnih naprav.
Miix 510 izgleda kot dobra in cenejša alternativa bolj znanemu predstavniku tovrstnih naprav.

Sicer pa je Lenovo osvežil tudi glavni izdelek v liniji yoga. Model yoga 910 je tako peti paradni izdelek te serije, novost pri njem pa je večji, 13,9-palčni zaslon, vendar v enako velikem aluminjastem ohišju. Zmanjšali so namreč robo okrog zaslona. V sledilno ploščico pa so vgradili čitalnik prstnih odtisov. Zaradi tega so prenosnik tudi podražili, saj bo izhodiščna cena 1500 evrov. Vseeno pa mislijo, da je to upravičeno, saj da ima računalnik zaslon na dotik, je fleksibilen in ga poganjajo najnovejši procesorji, “medtem pa konkurenca nima nič od tega in nasploh izgleda zastarelo,” kot so se iz že nekaj asa neosveženih macbookov ponorčevali predstavniki Lenova.

Kar pol cenejši bo nov Lenovov konkurent Microsoftovemu križancu surface, imenovan miix 510. To je malo debelejša tablica s prilagodljivim stojalom in pisalom ter odstranljivo magnetno tipkovnico. Začetna cena bo menda 700 evrov, ker pa bo računalnik z 12,2-palčnim zaslonom lahko imel vgrajen tudi zmogljivejši procesor (core i5 ali i7), seveda za več denarja, bi lahko bil ustrezen nadomestek za manj fleksibilen prenosnik. Skrajni čas je, da kdo ponudi tako napravo za dostopno ceno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja