Microsoftu vedno znova uspeva jeziti uporabnike pisarniških programov
Matjaž Ropret 18. junija 2018 ob 12:15

Včasih je dovolj ena malenkost, da »naredi« ali pokvari izkušnjo z določeno storitvijo. In prav to je Microsoftu nazadnje uspelo v pisarniških programih, ki jim je dodal funkcijo samodejnega shranjevanja (Auto Save), popolnoma v nasprotju z rutino verjetno večine uporabnikov Worda in Excela. In zaradi tega zbledijo vse ostale dobrodošle novosti.

Klasična uporaba Worda ali katerega koli drugega urejevalnika besedil gre nekako takole. Odpreš dokument, spremeniš, popraviš, dodaš določene zadeve in klikneš shrani kot (oz. pritisneš crtl-shift-s), da to odide v novo datoteko. Toda nedavno se mi je začelo dogajati, da sem na ta način nehote spreminjal že izdane račune, poslane ponudbe in še kaj. Ker Word na novo shrani datoteko ob praktično vsaki spremembi, razen če na vrhu ne izključiš »stikala« s to možnostjo. Kar je najbolje za vsak tak dokument storiti takoj (in to ostane izključeno, tudi ko ga odpreš čez nekaj dni, hvalabogu). Ali pa še pred začetkom urejanja izbrati možnost shrani kot, da takoj narediš novo datoteko in šele potem vneseš tisto, kar je novega. So torej načini, kako se izogniti nepotrebnim katastrofam in dodatnemu delu zaradi tega Microsoftovega izuma, vseeno pa ni bilo nobene potrebe posegati v rutino tisočev, mogoče celo milijonov uporabnikov. Ti so najbolj srečni, če se jim nič ne spreminja in lahko nemoteno delajo. Če gredo spremembe na bolje, se sčasoma »prilagodijo«, če gredo na slabše …

Dejansko Microsoft zdaj spreminja prav tako na začetku s precej odpora sprejeti trak (ribbon) v pisarniških programih. Malo ga bodo znižali, ga prečistili, naredili manj vpadljivega. Kar se sliši dobro, ker definitivno zavzame preveč prostora. Znižani še ni na voljo slovenskim uporabnikom, očitno gre zadeva postopno in ve se, kje na svetu so najprej deležni novosti. Kar pa se tiče samodejnega shranjevanja, je najbolj zoprno to, da ga ni mogoče povsem izključiti ali se odločiti za standardno možnost shranjevanja v določenih časovnih intervalih (npr. na vsakih deset minut). Do takrat, ko bi to prvič prišlo na vrsto, večina uporabnikov že izbere shrani kot. Tu pa ima Microsoft v zadnjem času podoben navdih za inoviranje. Te možnosti smo vsi navajeni in vemo, kako do nje. Pa res? Vsaj v Office 365 ne več. Že nekaj časa dolgoletna kombinacija tipk (omenjena zgoraj) prikliče možnost shrani sloge. Kar je tudi popolna traparija, saj je to brez dvoma ena najbolj uporabljanih kombinacij tipk v zgodovini računalništva. Ampak pogosto morajo biti razvijalci (programerji) ali marketingarji, ki jim narekujejo spremembe, pametnejši od uporabnikov. Seveda je to kdaj nujno, ker sicer ne bi bilo napredka, včasih pa bi nam bile brez takega odnosa prihranjene nepotrebne novosti zaradi novosti, ko s starim ni bilo prav nič narobe. Občasno pa se shrani kot celo prikaže pod imenom shrani kopijo, za kar tudi ni posebne potrebe.

V redu, ampak zakaj vztrajati pri Wordu (in Excelu in ostalih), če so na voljo alternative, kjer takih neumnosti (domnevno) ni? Sam imam vsaj nekaj razlogov za to. Microsoftova pisarna je še vedno konkretno boljša in lepša od vseh odprtokodnih. Ima uporabno integracijo z oblakom in naročnina na Office 365 ponuja zelo v redu vrednost za to ceno, če je uporabnikov več. Še terabajt prostora za vsakega v shrambi Onedrive je namreč zraven. Podobno kot družinska naročnina na glasbo, je za moj ožji krog uporabnikov tudi ta pisarniška naročnina zelo ugodna. Edino tega nismo vedeli, ko smo sklenili naročnino, da bomo deležni še eksperimentiranja z uporabniškim vmesnikom, ki spominja na poskuse na živalih. Microsoft bi res lahko bolje poznal svojo osrednjo publiko in njene preference ter način dela.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Wow first world problem. A problem je u tem kr skus se ljudje prtožujrmo kako ni autosava v wordu zdej k pa je, je pa use narobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja