Microsoftu se očitno nikamor ne mudi z Windows 10 za procesorje Arm
Matjaž Ropret 13. novembra 2019 ob 06:45

Microsoft Surface Pro X je doslej najpomembnejši prenosnik z operacijskim sistemom Windows 10, prilagojenim za procesorje Arm, kakršne najdemo v pametnih telefonih. Toda konkurenca ni velika, kajti vsega skupaj se jih je v dveh letih zvrstilo mogoče pet omembe vrednih. Nobeden od njih, vključno s tem najnovejšim, pa ni dobil ravno blestečih ocen tujih novinarskih kolegov. Microsoft bo moral – v navezi s Qualcommom in proizvajalci PC-jev – korenito pospešiti razvoj, izboljšati platformo ter obogatiti nabor programov na njej, če jo želi uveljaviti kot resno in uporabno alternativo čemur koli.

Spomnimo se, da je največji proizvajalec programske opreme in drugi največji svetovni ponudnik računalništva v oblaku (za Amazonom) pred leti že poskušal s prenosniki oz. tablicami na Armovi, namesto uveljavljene platforme x86. Surface RT iz leta 2012 in še nekaj drugih izdelkov, ki so na trg prišli v tem obdobju, je poganjal Windows RT. Operacijski sistem, ki se je z videzom izdajal za Windows, a ni zmogel poganjati programov iz zapuščine (win32), temveč samo tiste, napisane posebej zanj. Teh je bilo malo, kot tudi navdušenja za tovrstne računalnike med kupci, zavrtela se je klasična spirala ni zanimanja med kupci – ni zanimanja med razvijalci – ni zanimanja med kupci, in iniciativa je klavrno propadla.

Nato si Microsoft, že pod novim vodstvom, vzel nekaj let, da zadevo premisli na novo in ugotovi, da združljivost za nazaj pri vsaki zadevi, ki nosi ime Windows in ima enak uporabniški vmesnik, pač mora biti. Vendar se je – pričakovano – tudi v tem novem poskusu to izkazalo za največjo coklo. Glavno prepreko, zaradi katere so vtisi znova prej negativni kot pozitivni. Kajti obstoječe programe je treba poganjati čez emulator, zaradi tega pa uporabniki opažajo, da tečejo počasi. Poleg tega so lahko zgolj 32-bitni, nič 64-bitnega, pisanega za (klasični) Windows 10 in prejšnje različice na novem sistemu ne deluje.

Glavna obljuba prenosnikov z Windows za procesorje Arm je v konstantni povezanosti v internet – LTE oz. čez čas 5G je del sistema na čipu – ter bistveno daljšem trajanju baterije. Pa še nekoliko tanjši in lažji so lahko, ker ne potrebujejo aktivnega hlajenja. Sami po sebi, če bi bili programi prilagojeni za to platformo, bi verjetno celo izpolnili obljube in tudi ponujali dostojne zmogljivosti. Ker pa uporabniki želijo programe, ki jih je treba poganjati s pomočjo posnemovalnika, je končni vtis precej slabši. Tako glede zmogljivosti oz. hitrosti kot avtonomije. Problem, kot že predtem pri sistemih Windows RT in Windows Phone (kasneje Windows 10 for mobile) je v akutnem pomanjkanju aplikacij oz. programov. Ker to ne želi biti zgolj konkurent chromebookom, kjer vse poteka skozi brskalnik, temveč resna produktivnostna naprava, so nujni še različni pisarniški programi, orodja za sodelovanje in komunikacijo, morda tudi kaj za grafično in fotografsko delo, in še marsikaj.

Zaskrbljujoča pa je počasnost dogajanja. Prvi tovrstni prenosniki, sicer zelo redki, so v prodajo prišli lani pomladi. Toda procesor Snapdragon 835, tedaj tudi najbolj pogost v vrhunskih telefonih, se je izkazal za premalo zmogljivega. Qualcomm je kmalu predstavil čip Snapdragon 850, pohitreno različico Snapdragona 845, ki pa smo ga v realnem računalniku, Lenovu Yogi C630, ugledali šele čez nekaj mesecev na lanskem sejmu IFA. Menda se je proti koncu leta pojavil tudi v trgovinah, a vsekakor ne v naših krajih. Takrat je Qualcomm napovedal naslednji procesor za prenosnike, Snapdragon 8cx. Od tega je skoraj eno leto, pa je izdelek z njim po mojem vedenju predstavil led Samsung – Galaxy Book S – a še za tega nisem prepričan, da se kje dejansko da kupiti. Surface Pro X ima prilagojeno različico SQ1, pri kateri je Microsoft sodeloval s svojimi razvojnimi idejami. Minili sta torej skoraj dve leti, konkretnih računalnikov pa za prste ene roke.

Toda še manj upanje vzbujajoč je Microsoftov tempo. Za težavo s 64-bitno emulacijo in pomanjkanje pristnih aplikacij za Windows for Arm prav tako vedo že najmanj enako dolgo, pa doslej niso uspeli storiti veliko. Niti razviti posnemovalnika za večino programov v okolju Windows (ti so 32-bitov opustili že leta nazaj) niti prepričati razvijalcev, naj se lotijo dela s prenosom svojih programov v nov sistem. Ta še zdaleč ni edini, ki je na trg prišel z omejenim naborom aplikacij, vendar je eno, če to storiš, ko si prvi ali morda drugi, nekaj povsem drugega pa takrat, ko poskušaš ukrasti uporabnike obstoječim in dobro uveljavljenim platformam. Kar trenutno počne Microsoft s »prihodnostjo sistema Windows« preprosto ni ne dovolj dobro ne dovolj hitro. Surface Pro X je tudi absolutno predrag in za vsakogar, ki bi zdaj rad s seboj prenašal tablico namesto »pravega« prenosnika (v strojnem in programskem smislu), je edina praktična izbira iPad (Pro). Nič ne kaže, da bi se to v kratkem spremenilo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja