Microsoftove naprave Surface prihajajo v 11 novih držav, med njimi v Slovenijo
Matjaž Ropret 2. oktobra 2020 ob 10:17

Microsoftove tablice in prenosniki veljajo za kakovostne naprave, a so doslej Slovenijo večinoma obšli. Dalo se jih je občasno kje dobiti, lažje za poslovne kot domače kupce, a to se po zagotovilih ameriške korporacije spreminja. Skupaj s predstavitvijo enega povsem novega in enega osveženega izdelka, so namreč napovedali dobavljivost naprav Surface v enajstih dodatnih evropskih državah, med katerimi je tudi Slovenija.

Kaj in kdaj točno bo prišlo v prodajo, niso povedali, zelo očiten kandidat pa je novi prenosnik Surface Laptop Go. To je namreč ena cenejših naprav iz družine, z izjemo Surface Go 2, ki jo prav te dni preizkušamo. Gre za »tablico« z zelo lepim 10,5-palčnim zaslonom in vgrajenim stojalom s poljubnim naklonom, izdelano iz kakovostnih materialov. Zraven ima lahko, in tudi eno smiselno je, da ima ovitek s tipkovnico in sledilno ploščico, ki sta tudi obe med boljšimi predstavniki svoje vrste, a seveda manjši kot pri klasičnih prenosnikih. Ovitek je tudi presenetljivo trden, tako da je tipkanje zanesljivo in udobno. Naprav je lahka, a kljub temu ponuja zgledno trajanje baterije, v konfiguraciji s procesorjem Core m pa je tudi dovolj zmogljiva za marsikakšno opravilo, ne zgolj osnovna pisarniška in brskanje po spletu. Glavna težava je cena, saj v tej konfiguraciji z vrha ponudbe v tujini stane približno 800 evrov.

Surface Laptop Go bo s svojo srednjo izvedbo prav tam nekje, nemški trgovci so ga postavili na 779 evrov. Je pa to prenosnik klasične oblike, vendar še vedno z zaslonom na dotik. Ta je z diagonalo 12,4 palcev ob razmerju stranic 3:2 večji kot pri Surface Go, a manjši kot pri prenosniku Surface Laptop 3 (13,5 palcev). Malce skrbi dokaj nizka ločljivost tega zaslona – 1536 x 1024. Tablica, ki jo testiramo, ima denimo pri precej manjše ekranu ločljivost 1920 x 1280. Prenosnik v vsakem primeru poganja procesor desete generacije Core, konkretno i5-1035G1, kar je dobro. To je sicer primerek s spodnjega dela zmogljivostne lestvice, a ima še vedno normno porabo 15W in tako zmore poganjati karkoli, le pri grafiki je nekoliko omejen.

Surface Laptop Go. Foto: Microsoft

Osnovni model, ki bo v Evropi stal malo več kot 600 evrov (v ZDA brez davka 550 dolarjev), bo imel zgolj 4 GB delovnega pomnilnika in 64 GB počasnega bliskovnega pomnilnika za podatke eMMC. Srednja izvedba bo imela 8 GB pomnilnika in 128 GB diska SSD, pa tudi čitalnik prstnih odtisov na tipkovnici. Pri najdražji izvedbi, zanjo bo treba odšteti malo manj kot tisočaka, bo diska SSD 256 GB. Microsoft tako znova ponuja eno od različic samo zato, da se lahko pohvali, kako »dostopen« je ta računalnik, nekako v slogu avtomobilskih proizvajalcev in njihovih izvedenk z najšibkejšim motorjem ter osnovno opremo. Skok na naslednje konfiguracije, ki so šele priporočljiv nakup z vidika zmogljivosti (vprašanje pa, če tudi cenovno), je znova precej velik.

Surface Laptop Go. Foto: Microsoft

Prenosnik bo tehtal 1,1 kg in bo narejen iz kombinacije aluminija (zgoraj) in plastike (spodaj). Boljše izvedbe bodo na voljo v treh barvah, vgrajeni bodo menda dobri mikrofoni in zvočniki, bluetooth 5.0 in Wi-fi 6. Od priključkov so vgrajeni po en USB-C in USB-A, Microsoft lastni Surface Connect za polnjenje in priključno postajo ter izhod za slušalke. Obljubljajo 13 ur avtonomije z enim polnjenjem.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja