Matjaž Ropret 26. oktobra 2016 ob 22:07

Po tednih neuradnih napovedovanj, da bo Microsoft v svojo linijo Surface dodal še namizni računalnik tipa vse-v-enem, se je to danes tudi zgodilo. Ampak Surface Studio ni to, kar smo mogoče pričakovali – konkurent Applovemu modelu iMac za širše množice. To je izdelek za petičneže z veliko denarja in ustvarjalce, ki naročnikom lahko veliko zaračunajo za svoje stvaritve.

surface_studio-desktop_16x9_gif_v21Surface Studio izstopa na pogled (če sodim po fotografijah, nisem ga še videl v živo) in po tehničnih lastnostih. Celoten računalnik je v podstavku, monitor pa je menda najtanjši, kar so jih kdaj naredili za PC-je. Zaradi tega in zaradi zasnove stojala ga je mogoče položiti skoraj na mizo in po njem risati kot po platnu, saj reagira na dotik. Predvsem pa ima ta 28-palčni lepotec fantastično ločljivost – 4500 x 3000 -, kar je več kot 4K. Računalnik poganja procesor core i5 ali i7 šeste generacije (zanimivo, da ne sedme), ima 8, 16 ali 32 GB pomnilnika, grafični procesor Nvidia Geforce GTX 965M ali 980M z dvema ali štirimi gigabajti pomnilnika in en ali dva terabajta hibridnega diska (od tega je, če sodim po ceniku, 256, 512 ali 1 TB SSD-ja).

To ni pisarniški PC. Niti igričarski ali večpredstavnostna naprava za dnevno sobo. Čeprav najbrž lahko brez težav opravlja vse te naloge. Njegova primarna vloga bo kot najprimernejši digitalni pripomoček za ustvarjanje. Microsoft ga je predstavil kot napravo za umetnike, slikarje, oblikovalce, ilustratorje in kar je še takih profilov. Morajo pa biti dobro zasidrani pri naročnikih, ker so že ameriške cene brez davka na meji nezaslišanih, evropske, če bo ta reč sploh naprodaj na tej strani Atlantika, bodo nedvomno še višje. Na oni strani osnovna konfiguracija velja tri tisočake, srednja tri in pol, najboljša pa 4200 dolarjev. Z davkom približno 4600.

surface-dial-3-1024x576
Surface Dial spominja na hokejski plošček in prinaša nov način navigiranja po programih. Foto Microsoft

Zraven si bodo lahko kupci za pičlega stotaka omislili še povsem nov pripomoček, ki ali nadomešča ali pomaga miški. To je Surface Dial, zadeva, ki izgleda kot hokejski plošček, in lahko stoji ali nekje na mizi ali pa se prisesa na monitor. Potem pa se z njo v podprtih programih  uporabnik lahko premika naokrog, izbira in potrjuje funkcije. Menda na najbolj naraven način doslej. Mogoče je ta stvarca celo bolj intrigantna od samega računalnika.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • “Računalnik poganja procesor core i5 ali i7 šeste generacije (zanimivo, da ne sedme”. Ker sedma generacija desktop procesorjev i7 ni niti najavljena in menda pride šele zgodaj prihodnje leto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja