Microsoftov novi Edge je na voljo in obeta
Matjaž Ropret 16. januarja 2020 ob 10:30

Microsoft je bil eden zadnjih razvijalcev brskalnikov, poleg Mozille, ki je vztrajal pri lastni zasnovi. Vendar je že pred časom napovedal prehod na pogon Chromium, ki je osnova za Googlov Chrome in še mnoge druge. Tako je zdaj na voljo prva končna različica brskalnika Edge na tej osnovi. Med drugim prinaša precej bolj podrobno zasebnostne nastavitve kot najbolj uporabljana konkurenca.

Novi Edge je bilo sicer že prej mogoče namestiti v razvijalski oz. »beta« različici, zdaj pa ga Microsoft namerava spraviti najmanj na vse računalnike z Windows 10. Skozi posodobitve sistema (Windows Update) bo namreč obstoječi Edge nadgradil na tega z novim jedrom, pri čemer obljubljajo prenos vseh uporabniških podatkov, edino razširitve (plug-ini) se bodo izgubile, ker so seveda v novi različici aktualne tiste za Chrome. Vendar tam novega brskalnika še ni, zato ga je za zdaj treba potegniti z Microsoftove spletne strani (v angleščini) in ga namestiti ročno, če ga želiš takoj preizkusiti.

Sam brskalnik na pogled ni dosti drugačen od prejšnjega, čeprav ima novo ikono, pa tudi uporabniki Chroma se bodo počutili povsem domače. Ena od možnosti, ki jo ponuja Edge, je sinhronizacija seznama priljubljenih, nastavitev in gesel za spletne strani (kasneje pa še nekaterih drugih zadev, kot je zgodovina brskanja) prek uporabniškega računa za Microsoftove storitve (Windows Live). To je ustreznica temu, da je uporabnik v brskalniku Chrome vpisan v Googlov račun, a z manj obsežnim profiliranjem in zasledovanjem z oglasno mašinerijo.

Prav glede zasebnosti in sledenja po spletu Edge odslej ponuja več nadzora in možnosti »izpisa«. Že privzeto je nastavljen na blokiranje sledilnih piškotkov, pri čemer pa uporabnik lahko izbira med tremi možnosti. Privzeta je srednja, ki blokira »sledilnike« s strani, ki jih uporabnik ni obiskal, in tiste, ki dokazano povzročajo škodo, hkrati pa ohranja izglede spletnih strani. So pa oglasi zaradi tega manj »personalizirani«. Stroga možnost blokira večino sledilnih piškotkov, a je možno, da določena vsebina ne bo prikazana pravilno. Osnovni »paket« pa dovoljuje večino tovrstnega sledenja, razen škodljivega. Mogoče je tudi določiti izjeme in si ogledati sledilnike, ki jim je bil preprečeno delovanje. Nepresenetljivo so na vrhu seznama Googlovi.

Pod razdelkom Dovoljenja za spletne strani (Site permissions) so še nekatere druge možnosti, ki so povezano z zasebnostjo. Tako je denimo za kamero, mikrofon in lokacijo mogoče določiti, da brskalnik najprej vpraša za dovoljenje za uporabo, lahko pa so povsem izključene. Blokirane so lahko nadležni in zavajajoči oglasi ter omejen video, ki se začne predvajati sam od sebe.

V Microsoftu trdijo, da je Edge po novem dvakrat hitrejši kot prej, in vsekakor so prvi vtisi glede tega pozitivni. Zdi se, da je omenjena korporacija prvič doslej dejansko uganila, kakšen brskalnik mora ponuditi. Na voljo je za Windows (od različice 7 naprej) in MacOS, že od prej pa tudi za Android in iOS.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja