Microsoft z napravami Surface morda končno odkriva Slovenijo
Matjaž Ropret 25. maja 2017 ob 09:00

Kar lahko Apple ali Samsung, lahko tudi mi. Take mantre se Microsoft že nekaj časa drži pri strojni opremi. Ne samo, da njegove naprave Surface tekmujejo z jabolčnimi računalniki Mac, korporacija tudi odpira svoje trgovine ali kotičke v specializiranih blagovnicah, kjer predstavlja izstopajoče naprave s sistemom Windows. In tak prostor bo čez en teden zaživel tudi v Big bangu v BTC-ju.

V dotični trgovini je nekaj podobnega že pred kakšnim letom storil Apple, svoje kotičke imajo tudi Samsung, Canon, Nikon in Sony (pa morda še kdo, nisem ga namerno izpustil). Poanta je v tem, da so ti predeli trgovine urejeni drugače, bolj po meri posameznega ponudnika. Ta ima tam tudi svoje »promotorje«, ki jim je v osnovi precej bolj pomembno, da potencialne kupce prepričajo v nakup točno določenih izdelkov, kot siceršnjim prodajalcem. In navsezadnje s tem trgovci nadomestijo nekaj izgubljenega prihodka zaradi spletne prodaje.

Kupci ali radovedneži pa imamo možnost v živo pogledati kakšen računalnik, telefon, fotoaparat, očala za navidezno resničnost, …, ki ga brez teh kotičkov trgovci mogoče sploh ne bi imeli na zalogi, ker se jim ne bi zdelo smiselno. Tudi Microsoft obljublja, da bodo na ogled »same vrhunske naprave«, pretežno računalniki, zraven pa še kaj, denimo očala Oculus Rift.

Ampak, iskreno, če med njimi ne bo izdelkov z napisom Surface, potem vse skupaj nima prav veliko smisla. S temi računalniki v Sloveniji doslej nismo imeli sreče. Microsoft (centrala, niti ne slovenska podružnica) se je pretvarjal, kot da za našo državo, skupaj z igralno konzolo Xbox ne obstajajo. Po naših informacijah bo v tej trgovini v trgovini ob otvoritvi na voljo Surface Pro 4. Če to pomeni, da bodo kasneje sledili še novi Surface Pro, Surface Laptop, Surface Studio in ostali, je to dobra novica. Res ne vem, koliko je v naši državi tržnega potenciala za te precej drage računalnike, ob tem, da sta se v zgornjem cenovnem razredu ob Applu že dokaj dobro ustoličila HP in Lenovo. Toda gre za to, da ne postanemo dokončno drugorazreden trg, da imamo približno enak status kot sosednje in druge države, kjer se ne sprašujejo, ali bo dotičen atraktiven računalnik na voljo, ker so lahko prepričani, da bo.

Microsoftovi predstavniki na konferencah zelo radi omenjajo naprave in izdelke, ki v Sloveniji uradno niso na voljo. Mednje denimo spadajo še očala Hololens, pa navidezna pomočnica Cortana. In direktor slovenske podružnice Robert Trnovec mi je pred skoraj točno tremi leti v intervjuju zagotovil, da »se čez tri leta ne bova pogovarjala o tem, zakaj tega ali onega pri nas ni.« Upam, da bo prihodnji teden njegova napoved dobila nekaj več veljave.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja