Microsoft Surface Pro 8: konec čakanja na osveženo obliko, visoka cena ostaja!
Marjan Kodelja 1. marca 2022 ob 06:29

S skrbno izdelanim in oblikovanim ohišjem ter izborom komponent Microsoft kaže, kakšni bi morali biti tablični in prenosni računalniki s sistemom Windows, da bi se lažje kosali z Applovimi, toda žal s tem tudi dokazuje, da kakovost in zmogljivost nista poceni.

Poleg vgradnje novejših komponent je primerjavi s predhodnikom Surface Pro 7+ še največ razlik v zdaj zaobljenih namesto ravnih poševnih robovih, zdajšnji tankosti in v manj bohotnih vrzelih okoli zaslona. Čeprav mi je oblika všeč, mnogo manj me navdušuje teža naprave (891 g), bo marsikdo razdvojen. Ne sluha ne duha ni oblikovalskega trenda ravnih odsekanih robov tabličnih računalnikov, ki ga je začel Apple in ga zdaj postopoma sprejemajo še drugi izdelovalci. Surface Pro 8 sicer popolnoma ne sodi v to kategorijo, prej med prenosne računalnike brez fiksno vgrajene tipkovnice in z na dotik občutljivim zaslonom, toda nekateri ga bodo videli kot takšnega. Sploh ker v kompletu ni odstranljive tipkovnice, ki le še dvigne skupen strošek, saj je brez veliko manj uporaben.

Oblikovna prenova

Reže za hlajenje, še vedno gre namreč za napravo s procesorji Intel, so skoraj po vsem obodu naprav, razen na spodnjem robu, kjer je nogo, ki drži napravo v pokončnem položaju. Podnjo se skrivajo vratca za dostop do polnilnika. Preprosto ga je zamenjati z večje, a ni ležišča za dodatnega, tako da zamenjava samodejno zahteva ponovno namestitev sistema. Ne ravno postopek, ki bi se ga vsakdo lotil z navdušujočim veseljem. Noga se skupaj z mehko tipkovnico odlično izkaže med uporabo na ravni površini, manj v naročju, kjer vse skupaj še najbolj opisuje beseda »štorasto«

Z »tekstilom« oblečena tipkovnica je osvetljena in nudi z velikimi tipkami in primernim razmikom udobno tipkanje. Hkrati služi še kot zaščitni ovitek zaslona. Ravno tako boste na njej našli solidno odzivno sledilno ploščico, ki pa je morda za sodobne standarde nekoliko premajhna. Na »tablični« del tipkovnico držijo magneti in tam, kjer se zloži, da je kot za tipkanje primernejši, so našli odlično mesto za varno hrambo elektronskega pisala. Celovitosti torej ne moremo oporekati, a kot sem dejal, tako pisalo kot tipkovnica bi morala biti priložena brez dodatnega plačevanja. Uporabljeni material ovitka-tipkovnice mi je sicer všeč, malce manj, ko pomislim, kako bo videti po letu ali dveh uporabe, saj verjetno čiščenje ni enako preprosto, kot če bi bila plastična in popolnoma gladka.

Odličen zaslon in zmogljiv procesor

Računalniki Surface Pro izstopajo v zaslonskem razmerju 3:2. Nudi več površine po navpično osi, kar je prednost pri večini opravil. Izjema je predvajanje videa zaradi črnih pasov nad in pod površino z aktivnim prikazom. 33-centimetrski (13-palčni) na dotike občutljiv zaslon je dovolj svetel (467 cd/m2) za uporabo v prostoru, malo manj na prostem, nudi razločljivost 2880 x 1920 svetlobnih pik in 120-herčno osveževanje. Tolikšno ni ravno pogosto v poslovnih računalnikih, prej igričarskih, kamor Surface Pro 8 zagotovo ne sodi, zato je privzeto nastavljeno 60-herčno. Ko želite bolj gladek prikaz, lahko nastavitev spremenite na račun krajše življenjske dobe baterije, kajti dinamično prilagajanje naj bi delovalo šele po nadgradnji programske opreme enkrat letos. Čeprav se Microsoft (še) ni odločil za zaslonsko tehnologijo OLED in vztraja pri tehnologiji LCD, je zaslon sposoben prikazati 103 % barvnega razpona sRGB, kar veliko pove tudi o natančnem prikazu barv in napravo naredi primerno za ustvarjalce digitalnih vsebin.

Izbor procesorjev ni nikakršno presenečenje, glede na dejstvo, da je bil računalnik predstavljen lani. Izbirate lahko med Intel i5 ali i7 11. generacije, kar praktično pomeni tudi nekoliko boljše grafične zmogljivosti (Intel Iris Xe). Kako torej, da je Surface primeren za ustvarjalce, kajti ti potrebujejo veliko večje zmogljivosti, kot jo nudi integrirana grafika. Razlog je preprost. Microsoft je namreč dodal podporo za vmesnik Thundebold 4, kar praktično pomeni med drugim možnost priklopa zunanje grafične enote. Posledično ni več priključka USB tipa A niti bralnika pomnilniških kartic, ostajata pa samosvoj priključek za polnjenje in avdio priključek za slušalke. Pretirane raznovrstnosti priključkov tozadevno torej ni. Velikost pomnilnika je prav tako različna in odvisna od konfiguracije (in s tem cene), pri čemer zna biti manj stresno, da že ob nakupu naprave dobro razmislite, koliko ga potrebujete. Opcije za RAM so 8, 16 ali 32 GB in bliskoviti pomnilnik 128, 256, 512 ali 1 TB.

Vgrajene komponente, predvsem procesorji, neposredno kažejo na potrebo po aktivnem hlajenju. Skozi že omenjene reže topel zrak potiska ventilator, ki se zažene seveda po potrebi in zgolj tedaj, ko je procesor obremenjen. Med normalno pisarniško uporabo ali med uporabo za zabavne namene, skoraj nikoli.

Ostale komponente v mejah cenovnega razreda

Pri prenosnih napravah ni najbolj preprosto najti primerno ravnovesja, saj so zahteve nasprotujoče. Želite hitrost (visoke zmogljivosti) in hkrati čim daljšo življenjsko dobo baterije ob ne pretiranem segrevanju. Marsikaj je odvisno od oblike notranjosti, v oblikovanje katere je Microsoft vložil kar nekaj napora. Na to vsaj kaže podatek, da so nazivno termalno moč procesorja (TPD) iz 15 dvignili na 23 vatov v primerjavi z modelom Surface Pro 7. Tudi zaradi tega je Surface Pro 8 za do 50 % hitrejši.

Pomanjkanje raznovrstnih in številnih priključkov bo do nekje omilila podpora brezžičnih tehnologij Wi-Fi 6 in Bluetooth sicer različice 5.1. Po vzoru pravih tabličnih računalnikov sta tu še 5-milijonska sprednja kamera, ki bo v primerjavi z večini prenosnikov močno izboljšala kakovost video konferenc, in 13-milijonska zadnja, katere uporabnost v poslovne namene je do nekje pod vprašajem. Njen obstoj pa sicer ne moti. Še najmanj napredka je bilo storjenega na področji avtonomije. Baterija je s kapaciteto 51,5 W na ravni predhodnika. Microsoft sicer govori o 16. urah, a realneje je polovica časa oziroma odvisno od obremenjenosti komponent, povezavi in hitrosti osveževanja zaslona. Dva zvočnika vsak z močjo 2 W sodita v povprečje tistega, česar so sposobni iz sebe iztisniti tablični in ultra tanki prenosni računalniki.

HVALIMO:
 • Procesorji Intel 11. generacije
 • Osvežena sodobna oblika kakovostno narejenega ohišja
 • Večji in kakovosten zaslon razmerja 3:2
 • Podpora za vmesnik Thunderbolt 4
GRAJAMO:
 • Še vedno visoka cena v primerjavo z enako zmogljivimi modeli drugih izdelovalcev
 • Ni priključka USB tipa A
 • Ovitek s tipkovnico in s pisalom kot dodatna opcija
 • Dokaj velika teža za »tablico«
 • Ni slovenskih znakov na tipkovnici!
Microsoft Surface Pro 8
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN ZMOGLJIVOSTMI
3.9

Naj kupim?

Cene med 1200 do nekaj preko 2000 € odvisno od konfiguracije je zgovorno samo po sebi. Microsoft cilja na poslovne uporabnike, ki si jo lahko privoščijo in obenem potrebuje dovolj zmogljiv in preprosto prenosljiv računalnik kot podporo svojemu delu. Še vedno pa je v udobju uporabe handikapirana v primerjavi z ultratankimi prenosniki. Ravno tako nisem popolnoma prepričan, da lahko tablica s sistemom Windows resno tekmuje z Applovimi in tablicami s sistemom Android, ki vse bolj prodirajo v poslovna okolja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja