Microsoft Surface Pro 7+: Svoje tablice »previsoko« cenijo?
Marjan Kodelja 28. maja 2021 ob 06:26

Zelo dobro narejena, zmogljiva, z operacijskim sistemom Windows in Intelovim procesorjem, kar je lahko prednost, ne slabost, so značilnosti nove različice Microsoftovega tabličnega računalnika. Označuje ga še visoka cena. Toda ker je namenjen poslovni in rabi v izobraževanju, ta ni presodnega pomena, medtem ko se bodo domačim uporabnikom po njem prej kot ne cedile sline.

Kakovost izdelave Microsoftovih naprav nikoli ni bila pod vprašajem. Ohišje iz aluminija obeta dolgotrajno uporabo, zato si jo zlahka predstavljam v rokah zdravnika med bolnišnično vizito ali inženirja med pregledom proizvodnje linje. V obeh primerih prav pride še pisalo, malo manj tipkovnica, ki jo med uporabo na mestu držijo magneti. Hkrati je polovica hrbtnega dela noga, ki drži napravo v optimalnem položaju, ko je odložena na trdno površino. Tipkovnica je iz mehkih materialov, »zaprta« deluje kot ovitek oziroma zaščita zaslona, je osvetljena iz ozadja in se dobro obnese tudi med desetprstnim tipkanjem. Enako velja za sledilno ploščico. Ergonomija uporabe v »konfiguraciji« prenosnika je na visoki ravni, dokler je tablica na mizi ali drugi trdni podlagi, manj med uporabo na kolenih, kajti kljub vsemu tipkovnica ni popolnoma toga. Ni malo priložnosti, ko svoj prenosnik uporabljamo v natanko v takšnih razmerah, zato konstrukcija naprave ni nepomembna.

Na dotike občutljiv 12,7-palčni (dobrih 31-centimetrski) zaslon IPS v »poslovnem« razmerju 3:2 in ločljivostjo 2736 x 1824 pik s prevleko, ki preprečuje pretirane odboje s površine in dovoljšno svetilnostjo, se solidno obnese med uporabo tablice na prostem. V primerjavi s sodobnimi prenosniki, ki se vse bolj pogosto hvalijo s tankimi robovi, so tu širši in primerni uporabi brez tipkovnice. Tablico moramo imeti kje prijeti, zato (pre)ozki robovi povzročijo, da s prsti prekrijemo del površine zaslona.

Dva priključka USB (po eden tipa A in C) ter avdio priključek sta veliko za tablični računalnik in premalo, ko ocenjujemo vsestranskost prenosnika. Želeli bi še režo za pomnilniške kartice ter HDMI in omrežni priključek. Vem, da zahtevam veliko za napravo, ki je v prvi vrsti tablični računalnik. Toda za to ceno bi lahko bila v kompletu priključna postaja (USB docking station) z njimi. Pod nogo sta dve vratci. Za manjšimi se skriva reža za kartico SIM, s katero tablica dobi dostop do omrežja LTE, in za večjimi disk SSD. V testni napravi je bil velik 256 GB, na voljo so še velikosti 128, 512 ali 1 TB. Teoretično ga je moč zamenjati, vendar Microsoft v vseh uradnih sporočilih ne priporoča, da to počnemo sami in da v napravo vstavite diske, ki niso njegovi. Poleg tega je opremljena še s 16 GB (lahko tudi z 8 ali 32 GB) delovnega pomnilnika RAM in dvema kamerama. Eno spredaj in drugo zadaj, čeprav kakovostnejših fotografij od nobene ni pričakovati.

Glavna prednost v primerjavi s predhodnimi modeli je uporaba novejših procesorjev Intel enajste generacije, ki jih poleg energijske učinkovitosti in siceršnje nadgradnje procesorske moči, odlikuje še boljša integrirana grafika (Iris Xe). Za zahtevne igre sicer ne bo zadoščala, vseeno pa je dovolj zmogljiva za uživanje v manj obremenjujočih za strojno zasnovo naprave. Štirijedrni procesor i5-1135G7 (na voljo sta še različici s procesorjema i3 in i7) nudi dobro razmerje med zmogljivostjo in varčnostjo, zato je tablica med dokaj zahtevno uporabo zdržala nekaj več kot šest ur. Med manj zahtevnim predvajanjem videa verjamem, da bi še enkrat toliko, medtem ko obljubljenih 15 ur delovanja verjetno nikdar ne bi dosegel kljub bateriji kapacitete 50,4 Wh. Ker nima ventilatorja, gretje je pasivno preko kovinskega ohišja, je neslišna, vendar se pri daljši uporabi opazno segreje in tedaj je opaziti manjšo upočasnitev delovanja.

HVALIMO:
 • Odlična kakovost izdelave
 • Lahka in ravno prav velika
 • Vsestranske zmogljivosti
GRAJAMO:
 • Slabše se obnese med uporabo na »kolenih«
 • Previsoka cena (v tujini od 1029 evrov brez tipkovnice, testirani model 1849 evrov oz. 2029 s tipkovnico)
 • Slaba bera priključkov
Microsoft Surface Pro 7+
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN ZMOGLJIVOSTMI
3.8

Naj kupim?

Surface Pro 7+ je dobra naprava, ki nudi veliko uporabniku, ki jo bo znal izkoristiti vse njene prednosti. Še vedno pa je handikapirana v primerjavi z ultratankimi prenosniki in je glede na ponujeno vseeno za moj okus predraga. Hkrati nisem prepričan, da lahko tablica s sistemom Windows resno tekmuje z Applovimi in tablicami s sistemom Android za pozornost domačih uporabnikov

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
 • V članku (in nasploh v vaših testih) pogrešam podatek o ceni izdelka. Že v naslovu navajate da je previsoka, v samem tekstu in pri povzetku večkrat omenite visoko ceno, nikjer pa ni podatka koliko to je. Menim, da bi bilo smiselno vključiti v sam test tudi ta podatek, lahko pa po vzoru kakšne tuje strani potem naredite še kratek opis konkurence (v tem primeru iPad Pro, kakšna Samsung tablica).
  Pa prosim vzemite to kritiko kot dobro namensko, ker so mi sicer vaši testi všeč ker za razliko od večine drugih portalov dejansko zapišete svoje mnenje in ne zgolj preoblikujete PR besedila proizvajalca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja