Microsoft Surface Laptop 4: Daleč najboljša vrednost za denar doslej (#video)
Matjaž Ropret 4. septembra 2021 ob 06:45

Microsoftovi klasični prenosniki se doslej niso uveljavili v tolikšni meri kot tisti, ki so v osnovi tablice, a jim lahko uporabnik doda ovitek s tipkovnico in pisalo. Surface Pro je vsekakor postal referenčna naprava, ki je tudi po sedmih generacijah in osmih letih vodilna v svojem razredu. Surface Laptop pa bi lahko šele v četrti generaciji požel nekaj več prodajnega uspeha, saj končno ponuja zanimivo razmerje med kakovostjo in ceno. Za večji vpliv na druge izdelke bi bila vendarle potrebna kakšna oblikovna in vsebinska prenova.

Po svoje je zanimivo, kako lahko na prvi pogled nepomembna osvežitev strojne opreme spremeni izdelek in njegovo umestitev med konkurenti. Microsoft je končno povišal osnovno velikost diska SSD s 128 GB na 256 GB, kar pomeni, da druga konfiguracija po vrsti prinese solidnih 512 GB. Prej je bilo treba za tako kapaciteto iti dve stopnički višje od začetnega nivoja, to pa je že precej zasolilo ceno. Poleg tega procesorji, čeprav samo za eno generacijo novejši, predstavljajo bistven napredek, tako na Intelovi kot na AMD-jevi strani. Ne glede na odločitev za enega ali drugega zdaj kupec dobi spodobno zmogljiv računalnik v razponu med približno tisoč in tisoč petsto evri. Seveda se da iti še precej višje, a nima pravega pomena.

Kot že v prejšnjih generacijah sta tudi tokrat na voljo dve velikosti. Surface Laptop 4 ima namreč lahko 13,5- ali 15-palčni zaslon. Testirali smo manjšo izvedbo, ki se nam zdi glede na ostalo strojno opremo tudi bolj zanimiva in smiselna, z izjemo konfiguracije z AMD-jevim procesorjem (Ryzen 7 4980U), 16 GB pomnilnika in 512 GB diska. S slednjo je lahko atraktiven tudi 15-palčni model, še posebej za ustvarjalce vsebin, saj ponuja velik in lep zaslon ter zgledne zmogljivosti, četudi brez ločene grafične kartice, v dokaj tankem ohišju in za zmerno ceno glede na konkurenco iz premijskega razreda. Naš testni primerek je poleg 13,5-palčnega zaslona imel Intelov procesor Core i5-1135G7, 8 GB pomnilnika in 512 GB diska. Tak v slovenskih trgovinah stane 1600 evrov, v tujini je priporočena cena 1449 evrov, a se ga najde za precej manj. Izvedba z AMD-jevim procesorjem in  256 GB diska se v Sloveniji prodaja za 1300 evrov. Kdor v prenosniku ne potrebuje veliko prostora za shranjevanje fotografij, videov ali drugih potratnih vsebin, naj razmisli o njej, ker je po vsem ostalem povsem enaka in še celo bolj zmogljiva (z izjemo grafičnega dela, a o tem več kasneje).

Manjši model je bistveno lažji in prijetnejši za prenašanje, pa tudi za uporabo na kolenih. Tehta malce manj kot 1,3 kg in je zaradi razmerja stranic zaslona dokaj ozek v primerjavi z drugimi prenosniki s 13,3 ali 14-palčnim zaslonom. Fino je tudi, vsaj za delo brez mize, da spodaj nima druge podpore kot štiri gumijaste nožice, v vsakem kotu po eno. Tako na stegnih oz. kolenih počiva s celotno površino in se ne zajeda vanje kot določeni prenosniki, denimo Lenovo Yoga Slim 7 (Pro) ali Honor Magicbook, ki imajo gumirano podporo čez celotno širino, in so zato manj udobni za daljšo tovrstno uporabo. Testni Surface Laptop 4 je bil črn in popolnoma kovinski. Nekatere konfiguracije so na voljo zgolj v taki zunanjosti, druge pa izključno z oblogo površine, kjer je tipkovnica, iz imitacije alkantare. Torej iz nekakšne umetne tkanine, ker se mi na prenosniku ne zdi najboljša ideja. Črno aluminijasto ohišje, ki daje dobro trdnosti, ne privlači pretirano prstnih odtisov in bo tudi po nekaj letih, z izjemo kakšne praske, lahko izgledalo povsem brezhibno, je precej bolj zanesljiva izbira. Ni pa vse idealno pri ohišju, četudi je kakovostno in dokaj tanko. Robovi okrog zaslona so za današnje standarde že kar obsežni, nabor priključkov pa skromen in zastarel. Računalniku se pozna, da ga na zunaj še niso zares prenovili. Velikost bi lahko izkoristili za vsaj 14-palčni zaslon, pri priključkih pa bi zlahka dodali vsaj še en USB-C in tudi zamenjali lastniški Surface Connect – ta služi polnjenje in za priklop priključne postaje oz. razdelilnika – za kaj bolj standardnega in univerzalnega. Polnjenje prek USB-C na srečo deluje, a če je tam priključen polnilnik, ostane le še klasični USB.

Zaslon je poleg tiste tkanine ena večjih posebnosti tega prenosnika in je pri vseh konfiguracijah enak. Je eden redkih z razmerjem stranic 3:2, doslej smo take uporabljali le še pri Huaweijevih prenosnikih. Zarade takega razmerja je veliko več vsebine po navpični osi in to je fino za delo, pri videih pa je zgoraj in spodaj veliko črnine. Microsoft se je odločil za ločljivost 2256 x 1504, ki je še zdaj čisto ustrezna, saj pri tej velikosti daje zelo čisto sliko, besedilo pa še ni premajhno in povečava sistema Windows (zame je idealna 125 odstotkov) ne prehuda. Najbrž ne bi bilo nič narobe niti s 3000 x 2000, vendar bi skoraj zanesljivo trpela avtonomija baterije. 400 kandel svetilnosti danes prav tako ni več izjemnih, še vedno pa ostaja nad povprečjem in v normalnih svetlobnih razmerah je redno treba dvigniti nastavitev svetlosti zaslona nad 70  odstotkov. Barvna živahnost in pravilnost sta prav tako solidni in dovolj dobri za resno fotografsko, videografsko ali oblikovalsko delo. Je pa seveda tudi zaslonska tehnologija v zadnjih nekaj letih napredovala in zdaj se v konkurenčnih izdelkih da dobiti višjo ločljivost (ki, kot rečeno, niti ni nujno potrebna ali prednost), večjo svetilnost, še boljši barvni razpon ali celo tehnologijo OLED, ki je kljub nekaterim pomanjkljivostim na povsem drugem nivoju kot LCD.

Microsofot Surface Laptop 4 (Core i5)
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Opremljenost in delovanje
 • Trajanje baterije
 • Cena
3.9

Naj kupim?

Slovenske cene so glede na tuje nekoliko previsoke, a vseeno Surface Laptop 4 predstavlja precej boljšo vrednost za denar kot prejšnje tri generacije. Tudi v splošnem je zelo dober prenosnik, ki bo lahko pravi za različne vrste uporabnikov.

V prvih treh iteracijah so Surface Laptop označevali predvsem kot prenosnik za študente. Zunaj ZDA je bil zanje realno predrag, toda za večino drugih skupin uporabnikov je poleg prijaznejše cene (z uporabno velikim diskom) manjkala še konkretna zmogljivost. Četrta generacija to končno popravlja. Procesor Core i5-1135G7 je več kot dovolj zmogljiv za veliko večino opravil, prej se bo kot ozko grlo izkazalo zgolj osem gigabajtov pomnilnika. Tipičen primer je obdelovanje oz. razvijanje fotografij (v zapisu RAW). Dokler uporabnik odpira eno za drugo, vse teče povsem gladko in hitro. Če jih v program (Affinity Photo, Lightroom, …) naenkrat vrže več, se začne računalniku zatikati. Podobno je pri montiranju videa. Enostavni projekti, tudi v razločljivosti 4K, tej konfiguraciji ne predstavljajo problema, kaj bolj kompleksnega pa jo že precej obremeni. Še posebej, ker hlajenje ni najboljše. Tu se pokaže druga plat nizkih in za delo na kolenih nemotečih nogic. Ne zagotavljajo namreč dovolj pretoka zraka pod prenosnikom, zato se ta dokaj hitro segreje, procesor pa ne more več delovati s polno močjo. Za obremenitve na kratke proge ni prav nobenega problema in tudi rezultati v merilnem programu Geekbench 5 so z vrednostmi okrog pet tisoč povsem spodobni. Dell XPS 13 s procesorjem i7-1165G7 je denimo dosegal rezultate okrog 5300, Lenovo Yoga Slim 7 Pro z enakim čipom, a boljšim hlajenjem pa gre do 5700. Ponavljanje tega ali daljši test Cinebench R23 prenosnik pokaže v nekoliko slabši luči. Toda kot računalnik, ki zmore tudi na terenu opraviti kaj zahtevnejšega, a ne pretirano dolgotrajnega, se Surface Laptop 4 s tem procesorjem dobro obnese. Celo kakšno grafično zahtevnejšo igro je mogoče pognati, saj grafični del Xe dejansko ni napačen. Vseeno se pri tem pozna, da je pri i5 manj zmogljiv kot pri i7. Toda s t. i. e-športnimi naslovi ne bo težav. Konfiguracija z AMD-jevim Ryzen 5 4680U je po goli procesorski moči zagotovo še boljša izbira, tam bi rezultat v Geekbenchu moral najmanj preseči šest tisoč. Zato pa grafični del nekoliko zaostaja za Intelovim. Tako je lahko odločitev, poleg velikosti diska, odvisna od tega, ali programi, ki jih pretežno uporabljaš, znajo izkoriščati Intelov grafični del. Prednosti glede priključkov Thunderbolt 4, ki obstaja pri nekaterih drugih prenosnikih z obema izbirama procesorjev, tukaj žal ni.

Novi procesorji bi morali zagotavljati tudi daljše trajanje baterije. Microsoft govori, da ne rečem naklada, celo o 17-urnem (in 18-urnem pri AMD-jevem procesorju), ki nikakor ni realno. Pri moji standardni uporabi ali pri konstantnem predvajanju videa je bilo zaloge za nekje od šest do sedem ur, preden je bilo treba prenosnik znova priključiti na napajanje. Yoga Slim 7 z Intelovim procesorjem in precej večjo baterijo ponuja približno uro več, tako da je Microsoftov rezultat pravzaprav zavidljiv dosežek.

Prav tako ena boljših v svetu prenosnikov z operacijskim sistemom Windows je sledilna ploščica. Daje izvrsten občutek in zelo natančno pretvarja gibe v premikanje kazalke in drugo dogajanje na zaslonu. Srečali smo že kakšno večjo, prav veliko tako kakovostnih pa ne. Po drugi strani tipkovnica ni tako izrazito všečna. Je bolj klikajoča kot nekatere druge, kjer je poudarek na mehkobi tipkanja, a hoda in povratnega odziva bi bilo lahko več. Zato pa je osvetlitev dobra in dovolj kontrastna. Zvočniki, ki so skriti v tipkovnici, so spodobni. Kot večini prenosniških jim manjka basov, a zato nimajo težav s srednjimi in visokimi toni.

Microsoftov prenosnik še vedno ni poceni, kar pa je razumljivo. Proizvajalec sam ga uvršča med prestižne izdelke in njegove ključne lastnosti, od ohišja prek zaslona do tipkovnice in sledilne ploščice, se dejansko lahko primerjajo s čimer koli. Strojne specifikacije še vedno niso izstopajoče, a so zdaj vsaj dovolj dobre za zahtevano ceno. Tudi med prenosniki za tisočaka in pol ima čisto vsak določene pomanjkljivosti, vprašanje je samo, katere prednosti pretehtajo. Surface Laptop 4 jih v bistvu nima tako malo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
 • Zelo kakovostno izdelano in prijetno ohišje
 • Za delo uporabno razmerje stranic zaslona (3:2)
 • Lep in svetel zaslon
 • Spodobne zmogljivosti
 • Ena najboljših sledilnih ploščic
 • Dobra avtonomija baterije glede na njeno kapaciteto
GRAJAMO:
 • Oblika z debelimi robovi okrog zaslona je že malce zastarela
 • Slab nabor priključkov
 • Hlajenje ni kos daljšim obremenitvam
 • Zaslon 3:2 je manj primeren za video vsebine
 • Zaslon bi bil lahko bolj živahen

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.