Microsoft še enkrat poskuša z Windows RT, ki je tokrat Windows 10 S
Matjaž Ropret 2. maja 2017 ob 18:58

Že kar nekaj časa se je šušljalo o novi varianti operacijskega sistema Windows s pripono Cloud. Danes jo je Microsoft tudi uradno naznanil, uradno pa se imenuje Windows 10 S. Lahko bi jo označili tudi za drugi poskus z Windows RT.

Microsoft je Windows RT predstavil pred štirimi leti in pol, skupaj z Windows 8. Ta različica je bila namenjena cenejšim tablicam in »hibridnim prenosnikom«, z njo pa je ameriško podjetje poskušalo pretrgati stik s preteklostjo in vso obremenjujoče zapuščino klasičnih Oken. RT je namreč podpiral samo aplikacije iz okenske Trgovine, kar se je kmalu izkazalo za prehudo omejitev in zadeva je že ob izidu Windows 10 umrla, toda zdaj njen duh oživljajo v 10 S.

Tudi Windows 10 S namreč lahko poganja samo programe iz trgovine. Ni torej možno namestiti nobenega programa iz drugega vira – prenesenega s spleta, shranjenega na disku, ključku ali zgoščenki (khm, disketi :)). To naj bi prineslo tri ključne prednosti (vsaj za določena okolja), trikrat S – security, simplicity, superior performance. Ali pa slovensko – varnost, enostavnost in večjo zmogljivost.

Če razčlenim. Večja varnost zato, ker je mogoče programe nameščati samo iz enega vira, ki ga nadzoruje Microsoft in se tako ni mogoče spotoma okužiti s kakšno nesnago. Tudi virusi, ki na uporabnike prežijo na (sumljivih) spletnih straneh, se ne morejo zagnati (izvesti), ker za to nimajo ustreznih dovoljenj, sistem tega preprosto ne dovoli.

En sam vir, podobno kot pri mobilnih sistemih Android (kjer je resda mogoče nameščati tudi aplikacije iz drugih virov, vendar je pogosto ta opcija privzeto izključena) in iOS, tudi povečuje enostavnost za uporabnike. Pa tudi za administratorje, kar je še posebej pomembno za šole in podobne ustanove. Na to vsaj stavijo v Microsoftu.

In ker programi ne morejo svojih datotek raztresti po celotnem disku, nasmetiti registra in so preprosto in v celoti odstranljivi (za njimi ne ostane ničesar), naj bi računalniki delovali hitreje oz. porabljali manj baterije. Novi Microsoftov prenosnik Surface Laptop ima osnovno konfiguracijo s 4 GB pomnilnika, kar je lahko zgolj varčevanje za doseganje določene vstopne cene, lahko pa tudi namig, da je to za Windows 10 S pravzaprav dovolj.

Od Windows RT do danes se je situacija z aplikacijami v Microsoftovi Trgovini nekoliko izboljšala, a je še vedno daleč od idealne. Nekaj uporabnih zadev je na voljo, večina naprednejših in zahtevnejših uporabnikov pa se še vedno mora zanašati na klasične programe. Sam denimo od »aplikacij« redno poganjam Deezer in slovar Pons, pa prednameščeni Koledar in Pošto. Za nekatere druge zadeve, denimo Facebook (in Messenger), Skype in še kaj raje uporabljam spletne različice kot aplikacije, ker so preprosto boljše. In ker imam v brskalniku odprtega še mnogo drugega in je tako vse na enem mestu, ne vsaka reč v svojem oknu. V Microsoftu sicer računajo na to, da danes marsikaj preprosto živi v brskalniku in bo tudi zato 10 S za marsikoga dovolj. A je tudi glede tega velika omejitev. Edini brskalnik je vsaj za zdaj Edge. In tudi če kdo v Trgovino spravi (če Microsoft to sploh dovoli) še kakšen brskalnik, bo Edge ostal privzeti, tega se ne da spremeniti.

Vsekakor manjkajo vsaj še Microsoftove lastne pisarniške aplikacije (Word, Excel, …), ki menda prihajajo. Potem resni urejevalniki fotografij in videa, pa kup aplikacij za pretočni video in glasbo, marsikdo pa ima še čuda majhnih orodij, ki jih tudi težko pogreša.

Ena ključnih razlik v primerjavi z Windows RT je možnost »nadgradnje« oz. odklepa funkcionalnosti Windows 10 Pro. Predvidoma za 50 evrov (kupci prenosnika Surface Laptop do konca leta celo zastonj) bo mogoče preiti na »prava« Okna. Kar pa bo enosmerni proces. Vrnitev nazaj na 10 S ne bo več mogoča. Nova varianta bo sicer pretežno prednameščena na cenejših prenosnikih, zagotovo je eden od njenih namenov obstoja tekmovanje s chromebooki, ki temeljijo na Googlovem sistemu Chrome OS in ponekod že množičneje prodirajo v izobraževalne ustanove. Za marsikoga bi dejansko tak računalnik lahko bil dovolj, vprašanje pa je, ali je mogoče pozabiti na vse tisto, na kar smo v okenskem okolju navajeni. Izkušnje z Windows RT in tudi Windows 8 govorijo, da težko. A mogoče je čas za pozabo zapuščine tokrat vendarle malce primernejši.

Logika gre nakako takole – 10 S je za tiste, ki hočejo varnost in enostavnost (uporabniško ali administratorsko) in ne rabijo profesionalnih programov. Če pa vseeno ugotovijo, da jim kaj manjka, je rešitev prehod na Win 10 Pro. Zaradi 10 S je lahko računalnik v osnovi malo cenejši, tako zaradi cenejše licence za operacijski sistem kot zaradi manjših strojnih zahtev tega sistema. Kako vse skupaj teče na Windows 10 Pro, je seveda vprašanje.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja