Microsoft pošilja Internet Explorer v pokoj
Matjaž Ropret 20. maja 2021 ob 10:06

Bili so časi, ko je Internet Explorer kraljeval med spletnimi brskalniki. Precej na silo, ker je bilo za Microsoft takrat to zelo pomembno, in tudi določene kazni na protimonopolnih postopkih so padle, nakar se je »zgodil« Googlov Chrome. Z Windows 10 je prišel Edge, v prvotni izdaji neuspešen, v zdajšnji, temelječ na isti osnovi kot omenjeni konkurent, pa vsaj zelo spodoben, če že ne množično uporabljan. Zato se Internet Explorer poslavlja. Dokončno čez natanko eno leto.

»V zadnjem letu ste morda opazili, da se odmikamo od podpore Internet Explorerju, zdaj pa smo v naslednji fazi te poti: prihodnost IE znotraj sistema Windows 10 je v brskalniku Microsoft Edge. Ta ni zgolj hitrejši, varnejši in modernejši, sposoben je zagotoviti tudi to, kar mnoge najbolj skrbi – združljivost s starejšimi spletnimi stranmi in programi. Vgrajen ima »način IE«, tako da je mogoče do strani in programov, napisanih za stari brskalnik, dostopati neposredno v brskalniku Edge. Zato bomo s 15. junijem 2022 prenehali zagotavljati podporo za Internet Explorer 11 in ta brskalnik upokojili.«

Tako so zapisali v Microsoftu, kjer so tudi dodali, da »upokojitev« ne bo veljala za čisto vse različice Windows 10. Za tiste, kjer bo veljala, pa dotičnega programa sicer ne bodo izbrisali, ker bo še vedno nujen zaradi »pogona« za omenjeni združljivostni način, a ga bodo na daljavo onesposobili, tako da ga ne bo več mogoče zagnati. IE bo odšel na smetišče zgodovine, če se izrazim malo manj diplomatsko od Microsofta, za vse domače uporabnike Windows 10 (Home in Pro), posodobljene na vsaj 20H2, in za Windows 10 IoT. Še naprej pa bo ostal za uporabnike naslednjih operacijskih sistemov: Windows 8.1, Windows 7 Extended Security Updates, Windows 10 Server SAC, Windows 10 IoT Long-Term Servicing Channel, Windows 10 Server LTSC, Windows 10 client LTSC.

O tem, da je IE preživet brskalnik ni nobenega dvoma. Brave, Chrome, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi in še kakšen drug imajo novejši »pogon« za prikazovanje spletnih strani in podpirajo vse najnovejše tehnologije, to počno bistveno hitreje, so precej bolj varni in večinoma tudi zasebnosti prijazni, omogočajo dodajanje razširitev, shranjevanje gesel, sinhroniziranje vsebine ter nastavitev na različnih napravah in tudi manj obremenjujejo sistem, kar je še posebej pomembno na prenosnikih, kadar delujejo brez vključenega napajanja. Pravzaprav že leta ni bilo kakšnega razloga za poganjanje Internet Explorerja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nepovezano s tem bo Microsoft iz sistema Windows 10 že to poletje umaknil podporo za tehnologijo Adobe Flash. Čeprav jo je Adobe sam ukinil konec lanskega leta in dodatka za brskalnike ni več mogoče namestiti in tudi ne deluje, je bilo z Microsoftovim starim brskalnikom še vedno mogoče odpirati spletne strani, narejene v Flashu. Kmalu pa to ne bo več mogoče, kar je prav tako edino pravilno. Razvijalci naj svoje stare strani ali posodobijo v kakšen novejši standard ali pa ugasnejo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.