Microsoft obupuje nad poenostavitvijo Windows 10
Matjaž Ropret 11. maja 2021 ob 12:15

»Operacijski sistem Windows je preveč kompleksen.« To je mantra mnogih kritikov, ki jo je do neke mere ponotranjil sam Microsoft. Zato že več kot desetletje poskuša ta OS poenostaviti in uvesti novo kategorijo naprav. Najnovejši poskus naj bi bil Windows 10X, vendar so po poročanju portala Petri v Microsoftu razvoj teh »lahkih Oken« ustavili.

»Po navedbah dobro obveščenih virov, Microsoft letos ne bo izdal operacijskega sistema Windows 10X in verjetno sploh nikoli v taki obliki, kot so napovedovali. Podjetje je razvojne vire usmerilo v osnovni Windows 10,« je zapisal novinar omenjenega portala Brad Sams. Za tako odločitev naj bi bilo več razlogov, med drugim zaostajanje za želeno časovnico in slabe izkušnje z uvajanjem novih platform na področjih z močno zasidranimi igralci.

Windows 10X naj bi bil nekakšen konkurent operacijskemu sistemu Chrome OS in računalniki z njim bi tekmovali proti (v ZDA) vse bolj priljubljenih chromebookom. Prvotno so ga sicer zasnovali za naprave z dvema zaslonoma, kakršna naj bi bila Surface Neo, katere prototip so pokazali jeseni 2019. Toda lani je že postalo jasno, da ta projekt ne gre povsem po načrtih, in Windows 10X so začeli prilagajati za klasične prenosnike z enim zaslonom. Namesto zapletenega jedra, ki resda zagotavlja združljivost za nazaj, a hkrati povečuje kompleksnost in otežuje zadovoljivo delovanje na šibkejši strojni opremi ter doseganje varnosti uporabnika, naj bi novi sistem imel modularno zasnovo in ločeni področji za operacijski sistem, programe, gonilnike in datoteke uporabnikov. Nekako v slogu operacijskih sistemov za mobilne naprave, kjer imajo uporabniki, pa tudi škodljiva koda, precej manj dostopa do spodnje »plasti«, po sistemu Chrome OS pa naj bi se zgledovale spletne aplikacije.    

Dozdajšnji poskusi ponuditi enostavnejši Windows so se izjalovili po hitrem postopku, z malo prodanimi računalniki in zadovoljnimi uporabniki ter velikimi finančnimi izgubami. Še posebej Windows RT je bil popolna polomija, a tudi Windows 10S (oz. kasneje Windows 10 v načinu S) ni bil kaj dosti bolj uspešen. Microsoft je vedno trčil na dve temeljni oviri pri teh novih platformah – nepodporo za obstoječe programe (»Win32«) in sušo z novimi programi (aplikacijami). Uporabniki pričakujejo, da bodo lahko znotraj okolja, ki se mu reče Windows, poganjali programe za Windows. In nasploh se (ne samo danes, ampak že leta) v vsakem okolju nadejajo programov za vse ključne storitve.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V vsakem primeru tako Windows 10 ostaja osrednji Microsoftov operacijski sistem. Kaj lahko v podjetju storijo, da bo bolj primeren za manj zmogljive računalnike in za zaslone na dotik, pa očitno ostaja odprto vprašanje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Microsoft bi že zdavnaj moral obupati nad vsemi svojimi različicami Windowsov, ker so obup. Jaz že 20 let s pridom uporabljam Linux in nimam težav, kakršne ima Windows.

      • Za svojo uporabo ga ne uporabljam. Ga pa poznam in odpravljam težave drugim. Same sitnosti so s tem krpucalom od operacijskega sistema. Obup! To je moje mnenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja